ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κάτω Σαμικό: Η απόλυτη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή – Ζητούνται κατεπειγόντως τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για τις ζημιέςΚόπος, ατελείωτες ώρες δουλειάς αλλά κυρίως τόσα έξοδα για το τίποτα.«Πως θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας δεν το γνωρίζουμε πραγματικά.Η ζημιά που πάθαμε είναι ολοκληρωτική. Πρέπει η πολιτεία να μας βοηθήσει.


Δεν γίνεται να πληρώνουμε μόνο και όταν χρειαζόμαστε στήριξη να μας κοροϊδεύουν όλοι»

Λόγια που κρύβουν οργή αλλά και παράπονο από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής του Κάτω Σαμικού, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειες καλαμποκιού να καταστρέφονται από την σφοδρή ανεμοθύελλα και βροχή που έπληξε την περιοχή τους το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Πλέον η μοναδική τους ελπίδα είναι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι γεωπόνοι του οποίου θα βρεθούν στην περιοχή την επόμενη Τρίτη προκειμένου να κάνουν την αποτίμηση των ζημιών.


Δεν μαζεύεται από τα χωράφια….


Πραγματικά η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες είναι τραγική.

Περίπου 2000 στρέμματα καλαμποκιού, όπως μας ανέφεραν οι παραγωγοί της περιοχής, έχουν σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του προϊόντος με τις ειδικές θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

«Η ανεμοθύελλα βρήκε τις καλλιέργειες και τον καρπό ώριμο, με αυξημένο βάρος και κυριολεκτικά τις διέλυσε. Τις ισοπέδωσε χωρίς υπερβολή.

Ότι και αν κάνουμε δεν μπορεί να διασωθεί τίποτα.

Δεν μαζεύεται από τα χωράφια…τελειώσαμε».

Αυτές ήταν οι κουβέντες, γεμάτες πόνο και απόγνωση όλων των παραγωγών που συναντήσαμε στην περιοχή.


Και πώς να μην νιώθουν έτσι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να χάνονται λίγες μέρες πριν ολοκληρώσουν τις καλλιέργειες τους, λίγες μέρες πριν οι κόποι και τα έξοδα μίας χρονιάς αποδώσουν καρπούς.

Αυτή είναι άλλωστε και η μοίρα του αγρότη όπως μας είπαν με παράπονο.


Οι ελπίδες στον ΕΛΓΑ

Με τις καλλιέργειες του καλαμποκιού σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένες, οι ελπίδες των παραγωγών της περιοχής του Κάτω Σαμικού επαφίενται πλέον στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

«Η λέξη απόγνωση δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που βιώνουμε.

Με τόσα έξοδα και χωρίς πλέον έσοδα το πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας κανείς δεν το γνωρίζει.

Το κράτος ζητά από εμάς μόνο να πληρώνουμε και τίποτα άλλο. Πληρώνουμε κάθε χρόνο τον ΕΛΓΑ αλλά όταν είναι να πληρωθούμε, αυτό δεν γίνεται. Οι αποζημιώσεις δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπάρχει».


Αυτό που ζητούν οι καλλιεργητές της περιοχής είναι οι γεωπόνοι του οργανισμού που θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες της επόμενη Τρίτη να αποτυπώσουν το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες και να μην βρουν δικαιολογίες για να μην αποζημιώσει ο οργανισμός, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν.

Μάλιστα κάνουν έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και πολιτικούς της περιοχής μας να ενδιαφερθούν για αυτούς.

Κωνσταντίνος Κουής: Πλέον η μόνη μας ελπίδα είναι να αποζημειωθούμε από τον ΕΛΓΑ. Η ζημιά που έχουμε πάθει στις καλλιέργειές είναι ολοκληρωτική, αφού ο αέρας διέλυσε τα πάντα. Δουλεύουμε τόσους μήνες, έχουμε κάνει τόσα έξοδα και στο τέλος όλα καταστρέφονται. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα μας, εμάς των αγροτών.

Γιώργος Ασημακόπουλος: Αυτό που ζητάμε είναι να έρθουν άμεσα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποτυπώσουν την πραγματική ζημιά που έχουμε πάθει. Το καλαμπόκι πλέον δεν μαζεύεται από τα χωράφια. Ας έρθουν να μας πουν πως μπορεί να μαζευτεί. Έχουμε ολοκληρωτική ζημιά και απαιτούμε να αποζημιωθούμε και όχι να μας κοροϊδεύουν.


Δημήτρης Νικολόπουλος: Ο αέρας δεν άφησε τίποτα. Το πρωί βρήκαμε τις καλλιέργειες διαλυμένες, λίγες μέρες πριν μαζέψουμε από τα χωράφια το καλαμπόκι. Είμαστε πραγματικά όλοι σε απόγνωση αφού βλέπουμε για ακόμα μία φορά τους κόπους μας να πηγαίνουν στράφι. Πρέπει η πολιτεία να ενδιαφερθεί πραγματικά για εμάς.


Βούλα Ζωγόγιαννη: Οι ζημιές που πάθαμε στο καλαμπόκι πραγματικά είναι τεράστια. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Δυστυχώς λίγες μέρες πριν μαζέψουμε τις καλλιέργειες καταστραφήκαμε. Πληρώνουμε μόνο και όλοι μας έχουν ξεχάσει. Πως θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας αν δεν αποζημιωθούμε; Κάτι πρέπει να γίνει από τους αρμόδιους.


Βασίλης Νικολόπουλος: Ο αέρας ήταν τόσο δυνατός που πραγματικά διέλυσε τις καλλιέργειες και σήκωσε το γαλάρι με τα πρόβατα που έχω. Δεν έμεινε τίποτα. Τι θα γίνει τώρα έτσι θα μας αφήσουν; Θέλουμε την στήριξη του Κράτους γιατί πραγματικά καταστραφήκαμε στις καλλιέργειες μας.

Το έβλεπες στο βλέμμα τους, το ένιωθες στον τόνο της φωνής τους. «Μας θέλουν μόνο για να πληρώνουμε και όταν είναι να πληρωθούμε τότε μας ξεχνάνε όλοι».


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κάτω Σαμικό: Η απόλυτη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή – Ζητούνται κατεπειγόντως τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για τις ζημιές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:31 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: