ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Tο κόστος άρδευσης εξακολουθεί να καίει τους Θεσσαλούς αγρότεςΤο κόστος άρδευσης εξακολουθεί να καίει τους Θεσσαλούς αγρότες
Για άλλη μια φορά παρατηρούμε οι συνήθεις πρακτικές των πολιτικών, με την εξαγγελία κάποιων αναγκαίων και χρήσιμων έργων κατά κανόνα (που όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν), να προβάλλονται σαν κάτι το εξαιρετικό (δες εδώ {1} το σχετικό δημοσίευμα).

Εμείς, ακολουθώντας τα όσα επί χρόνια ισχυριζόμαστε, θεωρούμε πως η μέγιστη υποχρέωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να κάνει - παράλληλα με τα έργα αυτά – και ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό των στόχων της Θεσσαλίας στον τομέα της Γεωργίας με μακροχρόνιο ορίζοντα, έναν προγραμματισμό (σε συντονισμό με το Υπουργείο Υποδομών) υδατικών έργων υποδομής, όπως π.χ ταμιευτήρες, υπόγεια αρδευτικά δίκτυα κ.α, με τεκμηριωμένες και όχι τοπικιστικές επιλογές προτεραιότητας, ταυτόχρονα με την εφαρμογή (σε συντονισμό με το Υπουργείο Περιβάλλοντος) μέτρων και δράσεων εξοικονόμησης νερού με σύγχρονα συστήματα και πρακτικές άρδευσης.

Μόνο με αυτό τον τρόπο και με την σταδιακή υλοποίηση των παραπάνω υπηρετείται το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον στον πρωτογενή τομέα και η επίτευξη (θεσμικά επιβεβλημένη) των στόχων του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που αφορά στην εξισορρόπηση του υδατικού ισοζυγίου, στην εξάλειψη των καταστροφικών ελλειμμάτων νερού, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την αναστροφή του σταθερά αυξανομένου κόστους παραγωγής των καλλιεργητών, με αντίστοιχη - συνεχή δυστυχώς - μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της Θεσσαλικής γης. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την πολιτική υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. 

Αθόρυβη και συστηματική δουλειά, προγραμματισμός και συντονισμός ενεργειών, κάτι που, δυστυχώς για ορισμένους, ίσως δεν πουλάει επικοινωνιακά, είναι όμως άκρως απαραίτητη, εδώ που φθάσαμε, για τα νερά της Θεσσαλίας.

Δεν επιθυμούμε οι παρατηρήσεις μας αυτές να θεωρηθούν ότι αφορούν ειδικά στα πρόσωπα και στα έργα της περιοχής που αναφέρεται το δημοσίευμα. Άλλωστε τα ίδια λέμε εδώ και πολλά χρόνια. Ας θεωρηθεί απλώς ως η αφορμή για να κάνουμε το σχόλιο μας αυτό και να εκφράσουμε την αγωνία μας να μην ξαναζήσουμε άλλη μια χαμένη πενταετία για τα θέματα των υδάτων στη Θεσσαλία.

Και με την ευκαιρία, ακούγεται ότι η κυβέρνηση σύντομα θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής στην γεωργία. Εκτιμώντας ότι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους, εάν όχι η σημαντικότερη για πάρα πολλούς αγρότες (ειδικά της Θεσσαλίας) ειναι το κόστος άρδευσης, αναρωτιώμαστε τι προτείνουν για αυτό οι παράγοντες των Υπουργείων ; Ή μήπως θα περιοριστούν και πάλι σε ελαφρύνσεις (χρήσιμες αλλά όχι επαρκείς) μόνο στο σκέλος της ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.) ;

Ας μελετήσουν προσεκτικά τα πεπραγμένα και τις αντίστοιχες πρακτικές της απελθούσας κυβέρνησης και θα διαπιστώσουν ότι η θέση των αγροτών όλα αυτά τα χρόνια ουδόλως βελτιώθηκε, για να μην πούμε ότι χειροτέρεψε.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον ....


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Tο κόστος άρδευσης εξακολουθεί να καίει τους Θεσσαλούς αγρότες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: