ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόγραμμα Aristoil: Η βέλτιστη αξιοποίηση στο μεσογειακό λάδι


Η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών-μελών που συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή δικαστική προσφυγή εναντίον της Κίνας. 

Το πρόγραμμα Aristoil, ένα χρηματοδοτούμενο διακρατικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, προσπαθεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, στον τομέα του μεσογειακού ελαιόλαδου, παρέχοντας καινοτόμες μεθόδους για τον εντοπισμό του πιο υγιεινού τμήματός του, σύμφωνα με την αναφορά της EURACTIV.com, από την Αθήνα.

Το ελαιόλαδο υπήρξε εδώ και αιώνες το κυριότερο προϊόν της Μεσογείου. Παρόλο που η περιοχή υπήρξε η μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας ελιάς παγκοσμίως, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από ένα «μη μεσογειακό» σπορέλαιο, έφερε τους ελαιοπαραγωγούς σε δύσκολη θέση στην περιοχή.

Το πρόγραμμα Aristoil καλύπτει 3000 παραγωγούς από πέντε χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία Κύπρος. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Μιλώντας στη EURACTIV, στο περιθώριο της εκδήλωσης “MEDforYOU: Αναπτύσσοντας μια ισχυρή αφήγηση για την αλλαγή πολιτικής”, το οποίο οργανώθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου, η Emilia Arrabito και η Maria Krimnianoti, δύο ειδικοί για το έργο, δήλωσαν ότι η αφήγηση είναι διττή.

«Ο κύριος στόχος του έργου Aristoil, είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς στην αλυσίδα παραγωγής του ελαιολάδου, να βρουν την προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους και στη συνέχεια να προσεγγίσουν νέες αγορές», δήλωσε η Arrabito, προσθέτοντας ότι, η τακτική παραγωγή δεν είναι συνήθως επικερδής λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Η Arrabito είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος, ήταν να ενημερώσει 3000 παραγωγούς για την ύπαρξη ενός κανονισμού της Ε.Ε, ο οποίος αναγνωρίζει το ελαιόλαδο με βελτιωμένες τις ιδιότητες, για την προστασία της υγείας.

Για το λόγο αυτό, οι εμπειρογνώμονες διεξήγαγαν έρευνα χρησιμοποιώντας ένα κινητό ελαιοτριβείο μικρής χωρητικότητας, όπου εκεί συλλέχθηκαν δείγματα από διαφορετικούς παραγωγούς απευθείας από τον αγρό, από συγκεκριμένα δένδρα και από πολλές περιόδους (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος), όταν τα κανονικά ελαιοτριβεία δεν ήταν ανοιχτά.

Τα δείγματα μετά, τα στείλανε στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Κόρδοβας και του Σπλιτ, τα οποία βοήθησαν στο να καθορίσουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές στους παραγωγούς. Τα πανεπιστήμια ανέλυαν τα κριτήρια των χημικών ουσιών, «από τη δράση στη συσκευασία».

«Το ελαιόλαδο είναι λίπος, αλλά υπάρχει το 5% του προϊόντος, που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την υγεία μας, για την πρόληψη ασθενειών, καρκίνων και μπορεί να επίσης να χρησιμοποιηθεί ως και αντιφλεγμονώδες», είπε η Arrabito.

Η Krimnianoti εξήγησε ότι οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν το πώς να εκμεταλλευτούν αυτόν τον κανονισμό και να αυξήσουν την αξία του προϊόντος.

«Έτσι, αυτό που κάναμε ήταν να ενημερώσουμε για το δίκαιο της Ε.Ε και στη συνέχεια να εξετάσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ύπαρξη αυτών των πολύτιμων ουσιών στο λάδι. Επιπλέον, δημιουργήσαμε κάποιες οδηγίες για τους παραγωγούς. Και αν ακολουθήσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να παράγουν ένα ποιοτικό προϊόν το οποίο θα μπορεί να πωληθεί σε αυξημένη τιμή», είπε η Krimnianoti.

Μια συνεργασία “Med”

Το επόμενο βήμα του έργου είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς ελαιόλαδου, ώστε να προσεγγίσουν νέες αγορές για το “υγιές ελαιόλαδο”, μέσω μιας μεσογειακής ομάδας ή συνεργασίας.

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο, μια ομάδα, όπου θα μπορούν να παράγουν προϊόντα ποιότητας, πιστοποιημένα, από τεχνικής άποψης και μετά να τοποθετούνται στην αγορά, είπε η Arrabito.

Πρόσθεσε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν πρέπει να αποτελούν τις μόνες αγορές, που θα πρέπει να στοχεύσουν, αλλά και τα φαρμακεία και τα μικρά καταστήματα, τα οποία προσφέρουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η αντιμετώπιση ενός πονοκέφαλου, για παράδειγμα.

Το Αγρόκτημα Κρημνιανιώτη, παράγει αυτό το ελαιόλαδο στην Ελλάδα και συνήθιζε να το πουλάει ως κανονικό λάδι στους εμπόρους χονδρικής.

«Όμως τώρα που συνειδητοποιήσαμε ότι είναι διαφορετικό, σε σχέση με τα υπόλοιπα, προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα νέο προϊόν», είπε.

euractiv.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Πρόγραμμα Aristoil: Η βέλτιστη αξιοποίηση στο μεσογειακό λάδι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:47 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: