ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Υστερούμε στην εμπορία & προώθηση του αχλαδιούΣτην Ιταλία βρέθηκε ο Συνεταιρισμός Δένδρων Τυρνάβου «Gaia Fruit» - Προβληματισμοί και διαπιστώσεις.

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε από την Ιταλία ο Αγροτικός Συνεταιρισμών Δένδρων Τυρνάβου «Gaia Fruit», όπου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, επισκέφτηκε τοπικούς συνεταιρισμούς, πρότυπο εκθεσιακό κέντρο τοπικών προϊόντων,αλλά και την εταιρεία Futurpera, η οποία διοργανώνει τη μοναδική παγκόσμια έκθεση για το αχλάδι τέλος Νοεμβρίου.

Η τυρναβίτικη αποστολή επέστρεψε στη βάση της με εμπειρίες αλλά και προβληματισμό γιατί τα μέλη του Συνεταιρισμού ενημερώθηκαν για θέματα μάρκετινγκ και καλλιεργητικών πρακτικών για το αχλάδι και διαπίστωσαν ότι ως χώρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να προσδώσουμε στα τοπικά μας προϊόντα την προστιθέμενη αξία που τους αξίζουν.

Αρκεί να σημειωθεί πως σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων 12 Συνεταιρισμοί από την ευρύτερη περιοχή της Μπολόνιας έχουν δημιουργήσει μια κοινοπραξία, επένδυσαν με την αγορά διαλογητηρίων και ψυγείων και πωλούν φρούτα και λαχανικά που παράγουν τα μέλη τους. Αντιθέτως στην περιοχή του Τυρνάβου και συγκεκριμένα στα Δένδρα και τα Πλατανούλια, όπου παράγεται το 90% της πανελλαδικής παραγωγής στο βιομηχανικό αχλάδι, υπάρχουν 4 Συνεταιρισμοί, οι οποίοι ακολουθούν έκαστος τη δική του πολιτική, αναφορικά με την εμπορία του αχλαδιού.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΛΑΔΙ

Στην πόλη Φερράρα οι Τυρναβίτες αγρότες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι και τους προσκάλεσαν να συμμετάσχουν, προσφέροντας στον Συνεταιρισμό «Gaia Fruit» δωρεάν σταντ, στη μοναδική έκθεση για το αχλάδι παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Χρήστο Τασιούλα «δυστυχώς στην Ιταλία και προφανώς και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές δεν γνωρίζουν για το ελληνικό αχλάδι και κυρίως για την ποικιλία «Κρυστάλι», που αποτελεί την πιο δυναμική καλλιέργεια της επαρχίας Τυρνάβου. Αρκεί να σας υπενθυμίσω ότι σε επίπεδο επαρχίας παράγουμε 20.000.000 κιλά, εκ των οποίων τα 2 ο Συνεταιρισμός μας. Ενδεχομένως η γλυκιά γεύση που προσφέρει η συγκεκριμένη ποικιλία να κερδίσει τις ξένες αγορές, άρα θα επιδιώξουμε, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, να έχουμε μια αξιόλογη παρουσία στην Έκθεση».

Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός εξάγει κάποιες ποσότητες αχλαδιού (κυρίως ποικιλίες santa, κόσια, κοντούλες) σε βαλκανικές χώρες, αλλά σίγουρα τον ενδιαφέρει ένα μεγάλο άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας.

ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η τυρναβίτικη αποστολή έμεινε εντυπωσιασμένη από το επιστημονικό επίπεδο που συνάντησε στη Γεωργική Σχολή της Φερράρα, όπου τα πειράματα που γίνονται στην καλλιέργεια του αχλαδιού και του μήλου (περί γενετικού υλικού, αντοχή ποικιλιών σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες, κ.λπ.) εξάγουν χρήσιμα και ρεαλιστικά συμπεράσματα, που αξιοποιούνται από τους παραγωγούς της περιοχής. Ακολούθησε επίσκεψη των μελών του Συνεταιρισμού στο Αγροτικό Επιμελητήριο, όπου αποδείχτηκε πως μπορεί να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.

Στο κτίριο αυτό ήταν στεγασμένες όλες οι υπηρεσίες, με τις οποίες συναλλάσσεται ο αγρότης. Από την έκδοση άδειας παραγωγής μέχρι και τη σύνταξή του. «Δεν ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς που έχουμε εμείς, όπου ακόμη και εντός νομού, οι αρμόδιες γεωτεχνικές-αγροτικές υπηρεσίες είναι διάσπαρτες» το σχόλιο του Χρ. Τασούλα.

Σε πολυκατάστημα της Μπολόνιας οι αγρότες έμειναν έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν πώς εφαρμόζεται η καθετοποίηση της παραγωγής. Μέχρι και αγελάδα σε ειδική βιτρίνα είχαν, προκειμένου να πείσουν τον επισκέπτη ότι το γάλα που θα αγοράσει ή τα υποπροϊόντα του είναι ημέρας και από την περιοχή τους. Ανάλογη εικόνα και σε άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα, όπου Συνεταιρισμοί έχουν τον δικό τους χώρο και τα προωθούν απευθείας στον καταναλωτή.

«Θέματα που εμείς τα συζητάμε για χρόνια, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε, οι Ιταλοί τα κάνουν πράξη, με επιτυχία» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ««Gaia Fruit» Χρ. Τασιούλας. Να σημειωθεί ότι οι Τυρναβίτες έχουν προσκαλέσει Ιταλούς φυτωριούχους και Συνεταιριστές στην επαρχία μας για να γνωρίσουν το προϊόν και να ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται το αχλάδι.

Γ. Ρούστας


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Υστερούμε στην εμπορία & προώθηση του αχλαδιού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: