ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Με το σύνθημα «η γεωργία μας σε κίνδυνο αφανισμού» διαδηλώνουν οι Ισπανοί παραγωγοί


Ισπανοί παραγωγοί διαδηλώνουν κατά των χαμηλών τιμών σε φρούτα και λαχανικά. Με το σύνθημα «η γεωργία μας σε κίνδυνο αφανισμού»

Με το σύνθημα «η γεωργία μας σε κίνδυνο αφανισμού», εκατοντάδες παραγωγοί διαδήλωσαν στις πόλεις της Αλμερίας, της Γρανάδα και της Μάλαγα την Τρίνη 19 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας την δομική κρίση του τομέα των φρούτων και των λαχανικών στην Ισπανία, απαιτώντας παράλληλα πιο δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους.

Οι οργανώσεις παραγωγών ASAJA,COAG,UPA, Coexphal, Ecohal και ο Συνεταιρισμός Agro-Alimentarias, ήταν εκείνες που ζήτησαν την κινητοποίηση των παραγωγών στην ανατολική ακτή της Ανδαλουσίας, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιες οργανώσεις περιγράφουν μια ασφυκτική κατάσταση για τον τομέα των φρούτων και των λαχανικών αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, «οι τιμές που πληρώνονται οι παραγωγοί δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής τους», αποδίδοντας την κατάσταση στον «αθέμιτο ανταγωνισμό που σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατακλύζονται από αγροτικά εμπορεύματα τρίτων χωρών».

Οι αγρότες διαδηλωτές ζήτησαν παράλληλα μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων για όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους και αλλαγές στις ευρωπαϊκές οδηγίες που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον κλάδο από την πίεση που υπόκεινται οι παραγωγοί στην αλυσίδα αξίας. Μάλιστα άσκησαν κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως υποστήριξαν δεν είναι διατεθειμένη να βάλει ένα φρένο στα εισαγωγές και να ελέγξει τις ροές αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στα κράτη μέλη, απαιτώντας να γίνουν πιο αυστηρά τα πρότυπα εισαγωγών και να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση με τη μορφή δασμών στις εισαγωγές.

Ενδιαφέρον στην περίπτωση των Ισπανών διαδηλωτών, παρουσιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνησή τους και η τοπική αρχή της Ανδαλουσίας, πήρε το μέρος τους, με την Κάρμεν Κρέσπο, την υπουργό γεωργίας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας να αξιολογεί ως δίκαια τα αιτήματα και να δεσμεύεται για την μεταφορά τους στην κεντρική κυβέρνηση αλλά και στις Βρυξέλλες. Μάλιστα υποσχέθηκε τον σχηματισμό μιας ειδικής ομάδας εργασίας με παραγωγούς του τομέα, τα πορίσματα της οποίας θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ισπανίας για την επερχόμενη ΚΑΠ. Παράλληλα ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρούς έλεγχους στα σημεία εισαγωγής της χώρας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχων με της ελληνοποιήσεις που καταγγέλλονται στη χώρα μας.

agronews.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Με το σύνθημα «η γεωργία μας σε κίνδυνο αφανισμού» διαδηλώνουν οι Ισπανοί παραγωγοί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: