ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η ΕΕ δεν ανανεώνει την έγκριση της ουσίας Θιακλοπρίδη λόγω των μελισσώνΤα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για τις άγριες μέλισσες. Η γεωργία με μονοκαλλιέργειες και η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού τους.

Με βάση το συμπέρασμα της αρμόδιας αρχής για την Ευρωπαϊκή Aσφάλεια των Tροφίμων (EFSA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει την έγκριση της ουσίας θιακλοπρίδης που δρα επιζήμια στις μέλισσες. Αυτό σημαίνει ότι η ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και τον Απρίλιο 2020, σύμφωνα με αναφορά της EURACTIV Germany.

To νεονικοτινοειδές που ονομάζεται θιακλοπρίδη θεωρείται ως ένας ενδοκρινικός διαταρακτής και είναι επιβλαβής για την ορμονική ισορροπία των ανθρώπων και των ζώων.

Εξαιτίας αυτού, οι εθνικές αρχές των ευρωπαϊκών κρατών μελών, ήταν υποχρεωμένες να εξασφαλίσουν ότι χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα, όπου είναι δυνατόν. 

Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Aσφάλεια των Tροφίμων (EFSA), επεσήμανε μια «ανησυχητική» συγκέντρωση του προϊόντος σε υπόγεια νερά. Η αρχή διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι λόγω έλλειψης στοιχείων δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του κινδύνου που αφορά η επίδραση της θειακλοπρίδης πάνω στους ανθρώπους, στα ζώα και συγκεκριμένα στις μέλισσες. 

Η Γαλλία έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση πέντε νεονικοτινοειδών, συμπεριλαμβανομένου της θειακλοπρίδης. Τρεις ενεργές ουσίες (η ιμιδακλοπρίδη, κλοθειανιδίνη και η θειομεθοξάμη), απαγορεύτηκαν επίσης στην υπόλοιπη Ε.Ε τον Δεκέμβριο. 

Το νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, ακεταμιπρίδη, η χρήση της οποίας απαγορεύεται επίσης στη Γαλλία, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στη Γερμανία προς το παρόν.

Τα νεονικοτινοειδή είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιημένα φυτοφάρμακα στον κόσμο. Ωστόσο, όχι μόνο σκοτώνουν τη μελίγκρα, το σαράκι και άλλα έντομα, αλλά και βλάπτουν τις μέλισσες και τους μπάμπουρες, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βλάπτουν την αναπαραγωγή τους.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η ΕΕ δεν ανανεώνει την έγκριση της ουσίας Θιακλοπρίδη λόγω των μελισσών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: