ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συνάντηση Μ. Βορίδη με την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου


Συνάντηση Μ. Βορίδη με ΕΜΧ, αναζήτηση χρηματοδότησης για μονάδα μηχανικού καθαρισμού μαστίχας

Την αναπτυξιακή πορεία της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, συνεταιρισμό πρότυπο, και τις νέες αγορές στις οποίες διεισδύει η μαστίχα, παρουσίασαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη της Ένωσης.

Ο κ. Βορίδης, άκουσε τις προτάσεις του Δ.Σ. της ΕΜΧ για να υπάρξει αύξηση του προϊόντος της μαστίχας, που σήμερα η παραγωγή φτάνει τους 160 τόνους το χρόνο.
Στο πρώτο θέμα πάντως που έθεσαν στον υπουργό σχετικά με τη χρηματοδότηση έτσι ώστε να εγκατασταθεί σύστημα μηχανικού καθαρισμού της μαστίχας, αντί για το σημερινό που χρειάζεται εργατοώρες και μεγάλες ποσότητες νερού, έλαβαν τη θετική μεν θέση του υπουργού αλλά παραπομπή προς εξέταση του οικονομικού αιτήματος της επένδυσης, ύψους 3 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, για εξεύρεση χρηματοδοτικού προγράμματος.
Αντίθετα θετικά αντιμετώπισε ο Μάκης Βορίδης την πρόταση για νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου να γίνει Α’ βαθμιος αναγκαστικός συνεταιρισμός (από Β’ βαθμιος που είναι σήμερα) αντί των 20 α΄βαθμιων συνεταιρισμών σχεδόν έναν ανά μαστιχοχώρι.

 
Δυνατότητα χρηματοδότησης της ανασχίνωσης των καμένων περιοχών του 2012 και του 2016, θα εξετάσει εξάλλου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θετική θέση από τον κ. Υπουργό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος 180.000 μαστιχόδεντρα το 2012 και άλλα 80.000 το 2016 καταστράφηκαν από τις μεγάλες φωτιές που έπληξαν τα μαστιχοχώρια.
Στην πρόταση εξάλλου να μην περικόπτεται η σύνταξη των αγροτών που έχουν εισοδήματα και από μαστίχα (έτσι ώστε να πριμοδοτείται με αυτό τον τρόπο η παραμονή τους στια καλλιέργειες), ο κ. Βορίδης παρέπεμψε στον καθ’ ύλην αρμόδιο, συνάδελφό του υφυπουργό Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Νότη Μηταράκη. Πράγματι όπως σημείωσε ο κ. Μηταράκης αναμένεται άμεσα να έρθει στη Βουλή σχετική τροπολογία που την «τιμωρητική διάταξη Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους που εργάζονται», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Χιώτης βουλευτής και υπουργός, θα την αλλάζει προς το καλύτερο. Πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία, ώστε αντί της περικοπής του 60% στη σύνταξη, αυτό θα κατεβαίνει στο 20% και υπό προϋποθέσεις ακόμα και σε μονοψήφιο ποσοστό.

Επισήμανε εξάλλου ο κ. Βορίδης, την μεγάλη σημασία που έχει η ένταξη της μαστίχας στον κατάλογο των προϊόντων με ονομασία προέλευσης στην εμπορική συμφωνία για τα αγροτικά προϊόντα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ενώ ξεναγήθηκε στο Μουσείο Μαστίχας.

«Πληγωμένο» το φράγμα Κόρης Γεφύρι

 

Στο επόμενο 6μηνο αναμένεται σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βορίδη να δούμε τις εξελίξεις στο φράγμα Κόρης Γεφύρι. Στην ενημέρωση που του έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας φάνηκε το μεγάλο πρόβλημα που έχει τμήμα του φράγματος και την ανάγκη να υπάρξει νέο υποστηρικτικό έργο για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Τέλος στα θέματα που έθεσε η Ενοριακή Επιτροπή δια του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου σχετικά με την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής και τη στήριξη ειδικότερα της χιακής φυλής προβάτου, επισημάνθηκε η προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει στήριξη των κτηνοτρόφων που θέλουν να εκπαιδευτούν. Φαίνεται όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να ευελπιστούμε σε μια επαναλειτουργία με οποιοδήποτε τρόπο της Γεωργικής Σχολής (κατασκευάστηκε το 1932) και της αξιοποίησης των χώρων στην περιοχή των Καμποχώρων Χαλκειούς.

Σε ότι αφορά τα αιτήματα των ιδιοκτητών περιβολιών του Κάμπου, δέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος να μη φορολογούνται τα περιβόλια των εσπεριδοειδών ως οικόπεδα, αλλά όπως είπε είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δύο υπουργοί παραβρέθηκαν επίσης και στην έπαρση της Μεγάλης Σημαίας, εμβαδού 150 τ.μ. στο λιμάνι της Χίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Συνάντηση Μ. Βορίδη με την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: