Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα τρία βήματα για την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική κρίση

 
Σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις για την προσαρμογή στην, ήδη παρούσα, κλιματική κρίση των συντελεστών της τοπικής ανάπτυξης και της πρωτογενούς παραγωγής στη Μεσσηνία και την ευρύτερη περιοχή, προέκυψαν από την εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Κρίση & Τοπική Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα.

Όλοι οι συμμετέχοντες στάθηκαν ιδιαίτερα στον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουμε όλοι εμείς και ο καθένας χωριστά, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και οι κυβερνήσεις χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, προκειμένου να διατηρήσουμε το «καλό σενάριο», δηλαδή την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, με τις επιπτώσεις που ήδη βιώνουμε.

Σκοπός της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη, ήταν η διεξαγωγή ενός διαλόγου για την αλλαγή του κλίματος και πώς εκφράζεται σε τοπικό επίπεδο, δηλώνοντας παράλληλα στο Agro24 ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο απώτερος στόχος είναι η «ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

 
 
Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ως εργαλείο για το European Green Deal (Ευρωπαϊκό Πράσινο Συμβόλαιο), που υποσχέθηκε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φορ ντερ Λάιεν, ότι θα φέρει προς συζήτηση σε 100 μέρες. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτό είναι μία ευκαιρία η Ευρώπη να δείξει ότι ηγείται στην προσπάθεια να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία της γης πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου και για να γίνει αυτό «πρέπει να καταναλώνουμε μέχρι το 2030 το μισό πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες. Το 2050 να τα μηδενίσουμε.»

Όπως είπε, «τα παιδιά, οι μαθητές που βγαίνουν κάθε Παρασκευή στους δρόμους μας έχουν δείξει τον τρόπο κι εμείς καλούμαστε μέσα από τους θεσμούς της Ευρώπης, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις, να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές αλλάζοντας το ενεργειακό μας μίγμα προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και το σύνολο της οργάνωσης οικονομίας μας.»

Το πράσινο σύμφωνο, είπε, είναι η πρώτη συγκροτημένη τέτοια πολιτική και η νέα ΚΑΠ μπορεί να συμβάλει σε αυτό με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, την κυκλική οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό των εκπομπών του κυρίως από την κτηνοτροφία κ.ά.

Συνεχίζοντας από αυτό το σημείο, ο κ. Αραχωβίτης ανέπτυξε τα βήματα με τα οποία πρέπει να κινηθεί η οργανωμένη πολιτεία εφαρμόζοντας πολιτικές που θα βοηθήσουν α) στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και β) στην προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.

Το πρώτο βήμα, είπε, είναι «οι αποζημιώσεις για το εισόδημα των παραγωγών και των μετπαοιητών που πλήττονται. Το εργαλείο που χρειαζόμαστε είναι ένας δημόσιος αλληλέγγυος οργανισμός γεωργικών ασφαλίσεων, όπως είναι ο ΕΛΓΑ. Γιατί η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα που έρχεται και θέλει να προωθήσει την ιδιωτική ασφάλιση, πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των ασφαλίστρων. Θέλουμε έναν δημόσιο και αλληλέγγυο ΕΛΓΑ, όχι για ιδεοληπτικούς λόγους, αλλά για να είναι αξιόπιστος.

Το δεύτερο βήμα είναι η προσαρμογή, ο προσανατολισμός της παραγωγής, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αλλαγές μέσω της έρευνας., η οποία μπορεί να βοηθήσει σε αποφάσεις όπως στο τι και πού μπορεί να καλλιεργηθεί. Επίσης, όσον αφορά το νερό χρειαζόμαστε εξοικονόμησή του στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουμε λειψυδρία και αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές που οι βροχοπτώσεις θα γίνουν πιο έντονες.

Το τρίτο βήμα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για όλα τα παραπάνω. Η ΚΑΠ είναι ένα από αυτά, τόσο για αποζημιώσεις όσο και για έργα προσαρμογής.»

Ο κ. Αραχωβίτης, κλείνοντας την τοποθέτησή του, συμπλήρωσε: «Ο αγρότης είναι το θύμα και όχι ο θύτης. Η γεωργία απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, δεν εκπέμπει. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή τροφής στην Ευρώπη, πρέπει να την ενισχύσουμε. Ο πληθυσμός αυξάνεται και αστικοποιείται, οπότε το ζήτημα της αυτάρκειας στη διατροφή πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.»

Στη συνέχεια μίλησαν οι:
  • Δήμητρα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης Πελοποννήσου “Πράσινη Πελοπόννησος” και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα για το θέμα: «Κλιματική κρίση χωρίς ανταπόκριση. Αυτή εδώ, εμείς αλλού;»
  • Μανώλης Μάκαρης, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Καλαμάτας, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» για το θέμα: «Κλιματική κρίση και υγεία»
  • Ηλίας Μπουντουβάς, αγρότης για το θέμα: «Ελαιοκαλλιέργεια: προκλήσεις και προοπτικές»
  • Χρήστος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος Kalamata Papadimitriou, ο οποίος περιέγραψε την πολύ πρόσφατη εμπειρία της εταιρείας του που επλήγη από ανεμοστρόβιλο λίγων δευτερολέπτων και καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις της
  • Στέφανος Θεοδωρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ για το θέμα: «Τοπική οικονομία και τουρισμός»
  • Ομάδα SOS Κυπαρισσιακός, που αγωνίζεται κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
  • Fridays for Future, τα μέλη - μαθητές και φοιτητές - της οργάνωσης της Καλαμάτας, που απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή σε παγκόσμια διαμαρτυρία στις 29 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη δημοτική παράταξη Καλαμάτας “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, την Περιφερειακή Παράταξη “Πράσινη Πελοπόννησος” και την κίνηση πολιτών “Κόσμος”, με πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη.Πέτρος Αλεξανδρής
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Τα τρία βήματα για την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική κρίση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:53 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: