Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χαρτογραφώντας τους πρώιμους γεωργούς στη Θράκη


Ένα ερευνητικό πρόγραμμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΔΠΘ εγκρίθηκε για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κομοτηνής και Ξάνθης με επιστημονικό υπεύθυνο την κ. Ντούσανκα Ούρεμ – Κώτσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Από το 2020 και για τρία χρόνια οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα χαρτογραφούν τους πρώιμους γεωργούς της Θράκης.

«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Εγκρίθηκε με διάκριση, καθώς κατατάχτηκε πρώτο στο σύνολο των σχετικών προτάσεων -προγραμμάτων» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κα Χρύσα Καραδήμα και προσθέτει «Θεωρούμε, γιατί έχουμε αποσπασματικές γνώσεις από τις λίγες ανασκαφές και τα επιφανειακά ευρήματα που έχουμε από τους αρχαιολογικούς χώρους, ότι θα είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι ανασκαφή, αλλά θα συνδυάζει όλες τις σύγχρονες μεθόδους έρευνας και χαρτογράφησης αρχαιολογικών χώρων και έτσι χωρίς μεγάλα έξοδα και με τη συμμετοχή φοιτητών θα έχουμε πολλά στοιχεία για την οργάνωση των χώρων διαβίωσης των πρώιμων γεωργών.»


«Το πρόγραμμα», σύμφωνα με την κα Καραδήμα «επικεντρώνεται τις λεγόμενες προϊστορικές τούμπες. Μιλάμε για την Νεολιθική Εποχή από την 6η χιλιετία και κάτω. Θα γίνουν διασκοπήσεις, ηλεκτρομαγνητικές έρευνες του υπεδάφους για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα κι έτσι θα έχουμε πληροφορίες και για την οργάνωση του χώρου χωρίς να χρειαστεί να σκάψουμε και βέβαια θα γίνεται και περισυλλογή υλικού ώστε να αξιολογηθεί και να υπάρξει και μια κατάταξη χρονολογική με βάση τα επιφανειακά ευρήματα όλων των δεδομένων που έχουμε για κάθε από τις τούμπες τις οποίες θα ερευνήσουμε. Φιλοδοξούμε να είναι τουλάχιστον έξι μέσα σ’ αυτό το πρόγραμμα σε Ροδόπη και άλλες τόσες στην Ξάνθη.»

Η πιο γνωστή τούμπα που έχει ερευνηθεί στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα είναι η τούμπα της Παραδημής. Υπάρχει μια πολύ σημαντική δημοσίευση την οποία έκανε ο αείμνηστος καθηγητής αρχαιολογίας και Θρακιώτης, Γεώργιος Μπακαλάκης. Όμως τα δεδομένα είναι εκείνης της εποχής για τη Ροδόπη. Υπάρχουν άλλες ανασκαφές πολύ σημαντικές που έχουν βοηθήσει στην πολιτιστική, ακολουθία όπως είναι η ανασκαφή της Μάκρης με την καθοδήγηση και τη διεύθυνση του Νίκου Ευστρατίου του Θρακιώτη αρχαιολόγου και καθηγητή στο ΑΠΘ, του Δημήτρη Μάτσα στο Μικρό Βουνί στη Σαμοθράκη. Μικρότερες έρευνες του Διαμαντή Τριαντάφυλλου στο Κοκκινόχωμα των Προσκυνητών και τώρα γίνεται και μια μεγάλη έρευνα στην Ξάνθη, στην Τούμπα της Διομήδιας από τον Στρατή Παπαδόπουλο και την Κωνσταντίνα Καλλιντζή, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό και είναι σημαντικά τα αποτελέσματα.


«Επειδή γι αυτή την περίοδο δεν έχουμε γραπτά μνημεία, όλες οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με τα υλικά κατάλοιπα της ζωής αυτών των ανθρώπων, μπορεί να είναι διατροφικά, τα αγγεία που χρησιμοποιούν, τα λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούν, στοιχεία από τις καλύβες που είχαν φτιαγμένες, καμωμένες με ξύλα και λάσπη και θα δούμε το ίχνος τους το αποτύπωμα τους, τα φουρνάκια που ψήνανε τα κεραμικά τους και το φαγητό τους μέχρι και κάποια όπλα. 

Ένας ολόκληρος κόσμος με μεγάλη διάρκεια, χιλιετίες ζωής, που μόνο μέσα από αυτά τα υλικά κατάλοιπα μπορεί να μας γίνει γνωστός και να δούμε και τις επιδράσεις είχαμε στοιχεία από πού προέρχονται ενδεχομένως, με τι ασχολούνταν, τροφοσυλλέκτες αρχικά, στη συνέχεια η γεωργία, η εξημέρωση των ζώων κ.α. Όλα αυτά θα τα δούμε μέσα από τη μελέτη όχι μόνο της κεραμικής και των εργαλείων, αλλά και διατροφικών καταλοίπων και ό,τι άλλα στοιχεία προκύψουν κατά τη διάρκεια της έρευνας στο πεδίο.»εξηγεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Μια πρώτη «γεύση» από Προϊστορική Θράκη και την πολιτιστική της εξέλιξη της Αιγαιακής Θράκης πήραν όσοι και όσες παρακολούθησαν την εκδήλωση του 3ου Επιμορφωτικού Κύκλου Ομιλιών που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής από την ομιλήτρια κ. Ντούσανκα Ούρεμ – Κώτσου.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Χαρτογραφώντας τους πρώιμους γεωργούς στη Θράκη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: