ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κύµα δυσαρέσκειας σαρώνει τις τάξεις των παραγωγών βαµβακιού στη Βόρεια Ελλάδα


Πέντε λεπτά χαμηλότερες οι τιμές βαμβακιού στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τη Θεσσαλία...Καθοριστικός μήνας ο Δεκέμβριος για τις τιμές του βάμβακος, αγανάκτηση από τους Μακεδόνες παραγωγούς που μένουν μέχρι 5 λεπτά πίσω από του

Κύµα της δυσαρέσκειας σαρώνει τις τάξεις των παραγωγών βαµβακιού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα τοπικά εκκοκκιστήρια, αν και δεν έχουν ακόµη ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους για τις τιµές που θα πληρώσουν φέτος για το προϊόν, συντηρούν ένα κλίµα πολύ χαµηλών προσδοκιών, αφήνοντας να εννοηθεί πως βάση αναφοράς θα είναι τα περίπου 40 λεπτά το κιλό, µε αυξοµειώσεις ανάλογα την ποιότητα του σύσπορου.

Η τακτική που ακολουθείται, µέχρι τώρα τουλάχιστον, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Agrenda, θέλει την πλειονότητα των εκκοκκιστών να κόβουν προσωρινά τιµολόγια που ξεκινούν από 35 λεπτά το κιλό και φτάνουν έως και τα 39 λεπτά το κιλό και από εκεί και πέρα σιγή ιχθύος για το τί θα επικρατήσει στην εκκαθάριση.

Έτσι, παρότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε µια από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια, όσον αφορά την ποιότητα, όσο και κυρίως στις στρεµµατικές αποδόσεις, οι παραγωγοί, όπως λένε, δεν µπορούν να το χαρούν, καθώς η διαφορά σε σχέση µε πέρυσι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι χαοτική, ξεπερνώντας και τα 10 λεπτά το κιλό.

Άλλωστε είναι γεγονός ότι ενισχύονται τα θεµελιώδη στην αγορά βάµβακος, µε την τελευταία έκθεση του USDA να διαµορφώνει µια ευνοϊκή συγκυρία για την τιµή του προϊόντος και να θωρακίζει τη βάση των 65 σεντς. Ωστόσο οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την τελική τιµή παραγωγού είναι αντιφατικοί. Από τη µία πλευρά, η µηνιαία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωµένων Πολιτειών (USDA) καταγράφει αναθεωρήσεις προς τα κάτω τόσο για την παγκόσµια παραγωγή όσο και για τα αποθέµατα. Από την άλλη η αγορά περιµένει τις εξελίξεις του µετώπου του εµπορικού πολέµου, γεγονός που καθυστερεί πεισµατικά το βαµβάκι να δοκιµάσει τις υψηλότερες του εύρους τιµές. Σηµειωτέον ότι στη χώρα µας παραµένει ανοιχτή ψαλίδα ανάµεσα στις τιµές που πληρώνονται σε Μακεδονία και Θράκη συγκριτικά µε αυτές που πληρώνονται στη Θεσσαλία.

«Κόβουν» τιμολόγια στα 35 λεπτά με υπόσχεση για έξτρα ποσό, αλλά κανείς δεν λέει πόσο

Οι συνθήκες στη διεθνή αγορά επιτρέπουν να κατοχυρωθεί ως βάση τα 40 λεπτά για το ελληνικό βαμβάκι, παραδέχονται και οι εκκοκκιστές

«Το δράµα είναι µεγάλο φέτος στο βαµβάκι. Έβαλαν 35 λεπτά το κιλό για να καλύψουν τη συµβολαιακή και έκτοτε επικρατεί σιγή, για το ποιο θα είναι το επιπλέον ποσό. ∆εν µιλά κανένας», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Καραγκιοζόπουλος από τη Μελίκη της Ηµαθίας.

Καλλιεργητής 100 στρεµµάτων βαµβακιού ο συνοµιλητής µας τονίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή του ∆ήµου Αλεξάνδρειας το «στήσιµο», στη φετινή συγκοµιστική σεζόν, ήταν στα περίπου 400 κιλά το στρέµµα, ενώ σε άλλα γειτονικά χωριά όπως η Αλεξάνδρεια, τα Τρίκαλα και το Πλατύ, οι µέσες αποδόσεις άγγιξαν και τα 600 κιλά το στρέµµα.

«Αν ισχύσουν αυτά που ακούγονται από εδώ και από εκεί ότι η τιµή θα καθίσει στα 40 λεπτά το κιλό, θα είναι καθαρή κλοπή, ιδιαίτερα δε, αν λάβουµε υπόψη ότι και ποιοτικά ήταν καλύτερο το προϊόν», ανέφερε ο κ. Καραγκιοζόπουλος, προσθέτοντας πως «για να µπορέσεις να βγάλεις τα έξοδα, που φτάνουν τα 250 ευρώ το στρέµµα, θα πρέπει να έχεις ένα στήσιµο παραγωγής στα 450 κιλά το στρέµµα. Όσοι πιάσαµε 400 κιλά, θα χρειαστεί να καλύψουµε ένα µέρος του κόστους από τα χρήµατα της συνδεδεµένης, οι άλλοι µε τα 600 κιλά, θα τους µείνει η συνδεδεµένη ενίσχυση».

Ανάλογα συναισθήµατα κατακλύζουν τους παραγωγούς και στον κάµπο του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Όπως µας τονίζει ο αντιπρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισµού, Παναγιώτης Γκούτας, «αυτό που παρατηρεί κανείς στα πρόσωπα των βαµβακοπαραγωγών της περιοχής είναι η χαρµολύπη. Χαρά, γιατί φέτος οι αποδόσεις έφτασαν µέχρι και τα 600 κιλά το στρέµµα, καθώς είχαµε πολύ καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες ευνόησαν την ωρίµανση και το άνοιγµα όλων των καρυδιών του βαµβακιού και λύπη διότι ενώ πέρσι πληρωθήκαµε 52 έως και 55 λεπτά το κιλό, φέτος ακούµε για 40-42 λεπτά το κιλό», εξηγεί ο κ. Γκούτας.

Κόβουν τιµολόγια, µε... υποσχετική

Σύµφωνα µε τον ίδιο την περίοδο αυτή οι εκκοκκιστές «κόβουν» κάποια τιµολόγια µε προσωρινές τιµές στα 35 λεπτά το κιλό, µε την υπόσχεση να δώσουν κάτι παραπάνω στη συνέχεια, χωρίς προς το παρόν να έχουν προσδιορίσει πόσο θα είναι αυτό το επιπλέον ποσό.

«Ακούστηκε πως όσοι έχουν παραδώσει ποιοτικό βαµβάκι ενδεχοµένως να πάρουν επιπλέον 2 λεπτά το κιλό από τους υπόλοιπους, ωστόσο για παραγωγούς που παρέδωσαν βαµβάκι µε υψηλή υγρασία και το έκαναν µέσω µεσιτών, ίσως η τιµή να παραµείνει στα 35 λεπτά το κιλό» είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγ. Αθανασίου. «Το παιχνίδι αυτό των εκκοκκιστών µας στενοχωρεί, διότι αυτά τα επιπλέον χρήµατα που περιµέναµε όλοι οι παραγωγοί από τη φετινή αύξηση της στρεµµατικής απόδοσης, θα τα επενδύαµε για να εκσυγχρονίσουµε τις εκµεταλλεύσεις µας και µαζί µε εµάς θα δούλευαν και τα επαγγέλµατα που συνδέονται µε τον αγροτικό κύκλωµα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πήραν το βασιλικό πολτό του βαμβακιού φέτος εκκοκκιστές

Εξαιρετικές αποδόσεις και «στήσιµο» στα 600 κιλά το στρέµµα, πέτυχαν οι αγρότες και στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο παραγωγός Αντώνης Γιάννος, προσθέτοντας πως «φέτος πήραν το βασιλικό πολτό του βαµβακιού οι εκκοκκιστές. Ας ελπίσουµε να µη µας αδικήσουν και όσοι παραδώσαµε ποιοτικό προϊόν να µην πληρωθούµε ό,τι θα πάρουν και εκείνοι που έδωσαν υγρά βαµβάκια και τους πήγαν λάσπη».

Κατά τον κ. Γιάννο, που καλλιεργεί περί τα 1.000 στρέµµατα βαµβάκι, στην περιοχή ακούγεται πως µεγάλο εκκοκκιστήριο της Θεσσαλονίκης δίνει µια αρχική τιµή στα 36,7 λεπτά το κιλό και για την εξόφληση θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που συγκέντρωσε σε σχέση µε την ποιότητα του βαµβακιού, κατά την παραλαβή του. «Συγκέντρωνε το βαµβάκι ανάλογα µε την υγρασία από κάθε καρότσα ξεχωριστά και τα στοιχεία τα έδειχνε και στον παραγωγό για να είναι ενηµερωµένος», σηµείωσε ο κ. Γιάννος, προσθέτοντας πως «για κάποιες ποικιλίες όπως η Pioneer 405 και η 318 που έχουν λάβει πιστοποίηση, υποσχέθηκε να πληρώσει επιπλέον 3 λεπτά το κιλό, σε σύγκριση µε την υψηλότερη τιµή για τις υπόλοιπες ποιοτικές ποικιλίες. Και πάλι πάντως, τα 43 λεπτά το κιλό δεν είναι καλή ανταµοιβή, για τον αφρό που πήραν φέτος». Μια δεύτερη µικρότερη εκκοκκιστική επιχείρηση πληρώνει -ανεξαρτήτου ποιότητας- µε µια τιµή στα 38 λεπτά το κιλό.

«Παραµιλάει» ο κόσµος στον κάµπο των Γιαννιτσών

Η απογοήτευση κυριαρχεί και στην περιοχή του κάµπο των Γιαννιτσών όπου η βαµβακοκαλλιέργεια καλύπτει πολλές χιλιάδες στρέµµατα και φέτος οι στρεµµατικές αποδόσεις κυµάνθηκαν στα 500-550 κιλά. «∆εν ξέρει ακόµη κανείς τίποτε για το πού θα καθίσει η τιµή. Κόβουν κάποιοι στα 36 µέχρι 38 λεπτά το κιλό και φηµολογείται πως θα δώσουν άλλα 2 λεπτά επιπλέον κάποια στιγµή αργότερα», τονίζει ο τοπικός παραγωγός Άκης Πανικίδης, συµπληρώνοντας πως για κάποιες ειδικές ποικιλίες οι αγρότες που τις καλλιέργησαν θα λάβουν άλλα 2-3 λεπτά το κιλό εξτρά.

«Πέρσι πήραµε 47-48 λεπτά το κιλό. Η διαφορά είναι µεγάλη. Ο κόσµος παραµιλάει. Αν µείνουµε στα 40 λεπτά το κιλό θα είναι ξεφτίλα», τόνισε ο κ. Πανικίδης σηµειώνοντας παράλληλα ότι «το κόστος παραγωγής όλο ανεβαίνει, η συνδεδεµένη πέφτει και το ίδιο και η τιµή. ∆υστυχώς δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική καλλιέργεια για να πάµε εκεί».

«Παγιώθηκε» στα 39 λεπτά το κιλό η τιµή στη Ροδόπη

Στην περιοχή της Ροδόπης, εξάλλου, αν εξαιρέσεις κανείς τα περίπου 80-100.000 στρέµµατα που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από τη χαλαζόπτωση, στα υπόλοιπα περίπου 250.000 στρέµµατα βαµβακιού που καλλιέργησε φέτος ο νοµός, οι αποδόσεις ήταν εξαιρετικές.

«Μιλάµε για µια στρεµµατική απόδοση που είναι από 15% έως και 20% υψηλότερη από ό,τι είχαµε συνήθως τα τελευταία 20 χρόνια» ανέφερε στην Agrenda παραγωγός της περιοχής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του. Τόνισε δε, πως σε απόλυτα µεγέθη στα καλά χωράφια το «στήσιµο» είναι πάνω από 500 κιλά το στρέµµα και σε εκείνα που κατά παράδοση πιάνουν γύρω στα 250 κιλά το στρέµµα, η παραγωγή ήταν άνω των 300-350 κιλών ανά στρέµµα.

agronews.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κύµα δυσαρέσκειας σαρώνει τις τάξεις των παραγωγών βαµβακιού στη Βόρεια Ελλάδα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: