ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγροτικό πετρέλαιο & νεος ΕΦΚΑ: Αλλού βαρούν τα κρόταλα, αλλού χορεύει η αρκούδα!Του Γιάννη Κολλάτου
Και ξάφνου τα πολιτικά κόμματα, άρχισαν και πάλι να ενδιαφέρονται για τους αγρότες.. Εκεί που μετά τις εκλογές τους είχαν ..»γραμμένους» και αφημένους στην τύχη τους να παλεύουν με τα στοιχειά της φύσης (κλιματική αλλαγή γαρ) και τα θηρία της αγοράς («ανοιχτές τιμές») , βλέπουμε από την κυβέρνηση κινητικότητα για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες και από την πλευρά του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώσεις για το διπλασιασμό της ελάχιστης ασφαλιστικής εισφοράς με το νέο ΕΦΚΑ που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Και τα δύο όπως ήταν αναμενόμενο αποτελούν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στον κάμπο και ζωντάνεψαν πάλι οι καυγάδες στα καφενεία, όσα από δαύτα παραμένουν ανοιχτά στα χωριά, με τους υποστηρικτές των μεν και τους επικριτές των δε.
Η αλήθεια βέβαια απέχει αρκετά από το επικοινωνιακό παιχνίδι των δύο κομμάτων εξουσίας και την πολιτική αντιπαράθεση που επιχειρεί να «κλέψει» λίγη τηλεθέαση από το σήριαλ «Άγριες μέλισσες» που εκτυλίσσεται υποτίθεται κι αυτό σε χωριό του θεσσαλικού κάμπου (αν και τα studios που γυρίζεται είναι στα Σπάτα).

Για τη μεν επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν από προσέγγιση αγροτών από τη Φθιώτιδα στον Λαμιώτη υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όπου κάθισαν και υπολόγισαν και τα ποσά επιστροφής του ΕΦΚ με βάση τα ισχύοντα μέχρι το 2015 και έτσι βγήκε το 13 ευρώ το στρέμμα για ποτιστικές και δενδρώδεις καλλιέργειες και τα 6 ευρώ το στρέμμα για της ξερικές. 

Το επεξεργάζεται είναι η αλήθεια αυτό το σχέδιο το οικονομικό επιτελείο, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αφού όλα θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο που θα περισσέψει, καθώς περιμένουν κι άλλοι στη σειρά για να καρπωθούν με επιδόματα τα πλεονάσματα του 2019. Αν πάντως κάνει πίσω η κυβέρνηση και δεν δώσει τα περίπου 120 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το πετρέλαιο, θα εκπέμψει ένα λάθος μήνυμα, ότι ο πρωτογενής τομέας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχει εξάλλου και η δέσμευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λάρισα, παραμονές ευρωεκλογών…

Και ερχόμαστε στο νέο ΕΦΚΑ και στην ανακοίνωση του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας. Γιάννη Βρούτση για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών παρά μόνο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυατοαπασχολούμενων. Το συμπέρασμα περί διπλασιασμού της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών από τα 114 ευρώ το μήνα στα 220 είναι λίγο αυθαίρετο και βασίζεται στα όσα θα ισχύσουν για τους ελευθεροεπαγγελματίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης αναμένεται να κάνει διευκρινήσεις το Σαββατοκύριακο, όπου θα εξηγεί ότι παραμένει η κατώτερη ασφαλιστική εισφορά στα 114 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια δείχνουν ότι τα πολιτικά κόμματα εξουσίας επενδύουν στις εντυπώσεις στον κόσμο της υπαίθρου και όχι στην ουσία.. Και η ουσία είναι πως υπάρχει ανασφάλεια στα χωριά και οικονομική για το μέλλον της γεωργίας, καθώς χρόνο με το χρόνο οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πέφτουν και τα έξοδα ανεβαίνουν και κοινωνική λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας.

Σε όλα αυτά προσθέστε και την αβεβαιότητα για την κλιματική αλλαγή που καταστρεφει σοδειές και κόπους μιας χρονιάς σε λίγα λεπτά, αλλά και το προσφυγικό που δημιουργεί σε συντηρητικες κοινωνίες στην ύπαιθρο άβολες καταστασεις και θα καταλάβετε πως αλλού είναι η ουσία της ανάπτυξης για την ύπαιθρο. Ή αλλιώς όπως λένε και στο χωριό μου, «αλλού βαρούν τα κρόταλα, αλλού χορεύει η αρκούδα…»!
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αγροτικό πετρέλαιο & νεος ΕΦΚΑ: Αλλού βαρούν τα κρόταλα, αλλού χορεύει η αρκούδα! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: