ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγροτικά: Τα προβλήματα & οι προκλήσεις της ελληνικής γεωργίας – η νέα ΚΑΠ & η βιωσιμότητα


«Προχωρώντας προς τη σύγχρονη γεωργία. Εξισορρόπηση της βιοποικιλότητας, της καινοτομίας, των αποδόσεων» ήταν το θέμα του κλειστού εργαστηρίου πολιτικής που διοργάνωσε η Euractiv στην Αθήνα με την υποστήριξη των Indofil και UPL Limited, όπου παρέστησαν και μίλησαν σημαντικοί συμμετέχοντες της αγοράς και βγήκαν ειδήσεις
 
Επιπλέον ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην ανάγκη απλοποίησης της νομοθεσίας, αλλά και στην ενίσχυση της περιφερειακής διακυβέρνησης και των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Έκανε λόγο για ιδεοληψίες σε σχέση με τα σχέδια διαχείρισης νερού, αλλά και στην ανεπαρκή διαχείριση αποβλήτων. Όπως είπε το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να είναι κατά 70% προσανατολισμένο στην περιφέρεια.

Αραβώσης: Προτεραιότητα η βιοποικιλότητα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Για την βιοποικιλότητα και καινοτομία μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. «Βασικός στόχος είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ζήτημα για το οποίο ενδιαφέρεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και έχει άμεση σχέση με την παραγωγή και τη γεωργία».

Όπως είπε, απαιτείται προσαρμογή όλων των τομέων παραγωγής στην κυκλική οικονομία, με μείωση και βελτιστοποίηση στη διαχείριση όλων των πόρων και τον αποβλήτων της παραγωγής, γεγονός που συνδέεται με την τεχνολογία και την καινοτομία. Όπως πρόσθεσε: «χωρίς διασύνδεση με τα Πανεπιστήμια, δε θα το πετύχουμε αυτό».

Στον τομέα της προσφοράς και της ζήτησης καλούμαστε να βελτιστοποιήσουμε την επάρκεια νερού, με βελτιστοποίηση στις υποδομές, επεσήμανε, προσθέτοντας την ανάγκη να γίνουν τα απαραίτητα έργα, με βάση μία μελέτη σε επίπεδο υδρογεωλογικής λεκάνης. Σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΝ «κάνουμε τέτοιες μελέτες και πλέον θα γίνει η επικαιροποίηση για την επόμενη τετραετία», καθώς χάνονται μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού. Απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση, με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών, καθώς όπως είπε, γίνεται αλόγιστη χρήση.


Όσον αφορά τη διαχείρισης της ενέργειας, ο κ. Αραβώσης επεσήμανε: «Να ξεφύγουμε από παραδοσιακές μορφές και να πάμε σε ΑΠΕ. Όχι μόνο για να καλύψουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά γιατί έχουμε οφέλη οικονομικά. Εάν οι επαγγελματίες βελτιστοποιήσουν τις χρήσεις του νερού και της ενέργειας, θα έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη».

Επιπλέον έκανε λόγο για ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό των αποβλήτων, με το να επιστρέψουμε τα απόβλητα πίσω στον κύκλο παραγωγής. Όσον αφορά τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, ο ΓΓ επεσήμανε ότι στον νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, αυτά αποτελούν έναν πολύ σημαντικό τομέα, καθώς, όπως είπε, μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως λίπασμα, είτε για την παραγωγή ενέργειας, μέσω αναερόβιας χώνευσης για την παραγωγή βιοαερίου, χαρακτηρίζοντάς τα ως έναν τομέα με πολλή μεγάλη προοπτική, για τον οποίο ωστόσο απαιτείται απλούστευση των αδειοδοτήσεων.

Όπως έκανε γνωστό, πραγματοποιείται ήδη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη υπάρχει το εθνικό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και υλοποιούνται τα περιφερειακά σχέδια.

Για τον κ. Αραβώση, απαιτείται βελτιστοποίηση διαχείρισης, νερού, ενέργειας, αποβλήτων, ενώ όπως είπε, ο καταλύτης σε αυτά είναι η καινοτομία και η τεχνολογία.

Η άποψη της αγοράς

Ο κ. Κώστας Κούρταλης, Πρόεδρος Εθνικού Συτήματος Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ, επεσήμανε ότι ως οργανισμός, «είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να τη βοηθήσουμε τη γεωργία, χωρίς να κάνουμε καμία υποχώρηση στην ποιότητα». Όπως είπε απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών της πιστοποίησης. Όπως έκανε γνωστό, «θα έρθουμε στην επαρχία και θα προβάλουμε το έργο του και να φέρουμε κοντά μας τους αγρότες. Αυτή είναι η εντολή του Υπουργείου».

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πίττας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – ΣΕΒΤ και της εταιρείας Μέλι Αττικής, επεσήμανε ότι η μελισσοκομία έχει πολλή σημαντική στήριξη της βιωσιμότητας, καθώς με την επικονίαση προσφέρει ένα σημαντικό έργο στην αγροτική παραγωγή. Τάχθηκε υπέρ της φυτοπροστασίας, «αλλά με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που δε δημιουργούν πρόβλημα στη μέλισσα». Σχετικά με τη διάθεση αγροτικών προϊόντων τόνισε ότι απαιτείται διόρθωση στην αγορά επισημαίνοντας το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Για την ανάγκη εκπαίδευσης των παραγωγών ελαιολάδου και ελαιοτριβίων για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στο ελαιόλαδο, αλλά και την επικαιροποίηση των στατιστικών στοιχείων της χώρας μίλησε ο κ. Βασίλης Φρατζολάς, ειδικός σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου.

Ο κ. Δεσύλλας Μάριος από τον Οργανισμό ΔΗΩ, τόνισε ότι η λίπανση με κομποστοποίηση πρέπει να μπει ξανά στο “παιχνίδι”, προσθέτοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης. Έθεσε επίσης την παράμετρο της φυσικής γονιμότητας των εδαφών καθώς όπως είπε, «σε περίπτωση βελτίωση της ποιότητας των εδαφών, η κατανάλωση νερού μπορεί να μειωθεί στο ½ ή ακόμα και στο 1/3».

Ο κ. Νίκος Λάππας διευθυντής Ύπαιθρος Χώρα τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι καταλύτης, αλλά απαιτεί χρόνια. Η κατάρτιση και η συμβουλευτική είναι πολύ πιο σύντομη και αποτελεσματική. Απαιτούνται πιο «έξυπνα» και πιο ασφαλή φυτοφάρμακα. Απαιτείται ένα συγκροτημένο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή.

Εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας φυτοφαρμάκων


Σε ερώτηση της ελληνικής EURACTIV, ο Θοδωρής Καραουλάνης ζήτησε να τοποθετηθούν οι εμπλεκόμενοι στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας των φυτοφαρμάκων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε. Ο κ. Παπασωτηρίου αποκάλυψε ότι η πλευρά της βιομηχανίας προχωρά και θα συστήσει εταιρεία για την διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων. «Το πρόβλημα είναι ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να πειστούν να μεταφέρουν τα μπουκάλια σε σημεία συγκέντρωσης. Η βιομηχανία ήδη έχει μπει στη διαδικασία να επενδύσει σε αυτό, και θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή προκειμένου να λαμβάνει η εκάστοτε εταιρεία άδεια λειτουργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, αφού σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων, όπως έχει τονίσει το Υπουργείο σε όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς αποτελεί ειδικό απόβλητο με βάση τα χαρακτηριστικά του, σημείωσε ότι ο ρόλος του Υπουργείου είναι επιτελικός και την αρμοδιότητα για την οργάνωση την έχει ο ΕΟΑΝ και τα όποια εναλλακτικά συστήματα, στο πλαίσιο της ευθύνης του παραγωγού αποβλήτων, του Εθνικού Σχεδιασμού και της κοινοτικής νομοθεσίας. Επομένως, σημείωσε ο ΓΓ του ΥΠΕΝ, από τη στιγμή που η αγορά έχει την πρόθεση να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης αυτών των αποβλήτων, το Υπουργείο είναι θετικό αν υπάρχει μια καλή πρόταση και θα βοηθήσει στην γρήγορη προώθησή του εφόσον πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας και εγκρίνει ο ΕΟΑΝ.

Ο αρχισυντάκτης της ελληνικής EURACTIV Θοδωρής Καραουλάνης ερωτά για τα απόβλητα συσκευασιών φυτοπροστασίας, στο πάνελ με δημοσιογράφους και εκπροσώπους της αγοράς

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, με τοςυ εκπροσώπους της πολιτικής κυρίως να απαντούν σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των εκπροσώπων

Τόσο κατά την έναρξη, τη διάρκεια και μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και είχαν επαφές και συζητήσεις για τα προβλήματα και το μέλλον της γεωργίας τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αγροτικά: Τα προβλήματα & οι προκλήσεις της ελληνικής γεωργίας – η νέα ΚΑΠ & η βιωσιμότητα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: