Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αλαλούμ με την πληρωμή της νιτρορύπανσης λόγω προαιρετικότητας της αναγραφής της αδειας χρήσης νερού στο ΟΣΔΕ...Μετά το διοικητικό αλαλούμ που έγινε με τους δικαιούχους μείωσης της νιτρορύπανσης, φαίνεται πως η κατάσταση εκτονώνεται και θα πληρωθούν κανονικά όλοι οι δικαιούχοι, την Παρασκευή, αλλά από Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και για όσους διαπιστωθεί ότι έχουν ψευδή στοιχεία, τα χρήματα θα παρακρατούνται ως ποινές. Στην απόφαση αυτή φαίνεται να κατέληξε ο υπουργός κ. Βορίδης, μετά το θόρυβο που ξέσπασε σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Θεσσαλία και έφτασε μέχρι την πλατεία Βάθης.

Το πρόβλημα ανέκυψε από το γεγονός ότι οι μελετητές του ΟΣΔΕ, εφαρμόζοντας προφορική εντολή της προηγούμενης ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι ήταν προαιρετική η αναγραφή της άδειας χρήσης νερού, δεν την επισύναψαν στον αντίστοιχο κωδικό, με αποτέλεσμα τώρα που έγινε ο διασταυρωτικός διοικητικός- ηλεκτρονικός έλεγχος για τους δδικαιούχους του προγράμματος μείωσης νιτρορρύπνασης το σύστημα να τους πετά όλους έξω ως μη επιλέξιμους.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν στη Λάρισα από τους 2.200 περίπου δικαούχους να μένουν εκτός πάνω από 1700. στην Καρδίτσα από τους 1130 να μένουν εκτός οι 800 και στη Μαγνησία από τους 152 να περνούν μόλις τρείς!

Φυσικά αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αφού δεν υπήρξε ενημέρωση διοικητική προς τους μελετητές και τις ΔΑΟΚ, ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομιστεί και η άδεια χρήσης νερού, για να γίνει κανονικά η πληρωμή στους δικαιούχους του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης.

Οι ευθύνες βέβαια είναι διοικητικές και όχι των αγροτών και αυτό έγινε κατανοητό από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Αναπτυξης.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του Dr. MSc. Γεώργιο Χρ. Δημόκα - Γεωπόνο Μελετητή - Γεωργικό Σύμβουλο - Γεωργικό Μηχανικό, Πρώην Καθηγητή ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, Διευθύνων του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) Μαγνησίας, που δημοσιεύει ο ΑγροΤύπο: .

Το πρόβλημα οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο layer που ενημερώνει το σύστημα για την ύπαρξη ή μη άδειας γεώτρησης στα αρδευόμενα αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προκειμένου να αρθεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποιείται παρακάτω:

1. Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ΕΑΕ του έτους 2019, στη σελίδα 72, η συμπλήρωση του συγκεκριμένου πεδίου αναφέρεται ως «προαιρετική».

2. Στο Audits που αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας και γνώσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με το σύνολο των ΚΥΔ, ο Dr. MSc. Γεώργιος Χρ. Δημόκας στις 27 Μαΐου πραγματοποίησε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα και η απάντηση που έλαβε ήταν «δεν αποτελεί δέσμευση» για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

3. Παράλληλα στην Πρόσκληση του συγκεκριμένου προγράμματος στη σελίδα 17 αναφέρει ότι για την προϋπόθεση του αρδευόμενου αγροτεμαχίου: «η τήρηση ή μη του συγκεκριμένου κριτηρίου όπως και όλων των κριτηρίων επιλεξιμότητας θα ελέγχεται μέσω των επιτόπιων ελέγχων πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε έτους εφαρμογής».

4. Στην πληρωμή που πραγματοποιήθηκε το έτος 2018 δεν υπήρχε ανάλογο πρόβλημα καθώς δεν υπήρχε ενεργοποίηση του συγκεκριμένου layer, με αποτέλεσμα η πληρωμή της προκαταβολής να πραγματοποιηθεί ορθά (πλην των περιπτώσεων παραγωγών που είχαν εμπλοκή με την Κύρωση των Δασικών Χαρτών).

5. Ταυτόχρονα κάθε έτος τα ΚΥΔ δέχονται τα αποτελέσματα αποσφαλματώσεων συνεχών διασταυρωτικών ελέγχων που διενεργούνται από τη gaia επιχειρείν καθώς και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε κανένα διασταυρωτικό έλεγχο για το έτος 2019, δεν εμφανίστηκε το συγκεκριμένο σφάλμα.

6. Επιπλέον για όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργία του συγκεκριμένου λογισμικού ο Dr. MSc. Γεώργιος Χρ. Δημόκας αναφέρει: «αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιθυμεί τον έλεγχο των αρδευόμενων αγροτεμαχίων θα πρέπει η συγκεκριμένη εφαρμογή να πραγματοποιείται όπως και στην περίπτωση των μισθωτηρίων με την επισύναψη των Αδειών Γεωτρήσεων στο πεδίο των Εγγράφων και τη μεταφορά τους στο πεδίο των Γενικών Στοιχείων του Αγροτεμαχίου, για το κάθε αρδευόμενο αγροτεμάχιο, προκειμένου να γίνει πλήρης ταυτοποίηση των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων που αρδεύονται από κάθε Άδεια Γεώτρησης». Επιπλέον «Η επισύναψη όλων των Αδειών Γεωτρήσεων στο πεδίο των Εγγράφων και η μη διασύνδεση τους με τα αντίστοιχα Αγροτεμάχια όπως ισχύει φέτος είναι μια εντελώς άστοχη ενέργεια από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν συμβάλει σε τίποτα που να θεωρείται εποικοδομητικό για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς...!»

7. Τέλος θα συμβεί το εξής παράδοξο παραγωγοί που είχαν προ-ενταξιακό έλεγχο και κρίθηκαν δικαιούχοι ή έλεγχο επιτόπιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019 να μένουν προς το παρόν εκτός πληρωμής προκαταβολής...!

Πιστεύοντας ότι η πληρωμή της προκαταβολής δύναται να πάρει μικρή παράταση προκειμένου να υλοποιηθεί ορθά προτείνουμε την αφαίρεση του συγκεκριμένου layer από τη διαδικασία ελέγχου των ΔΑΟ των Περιφερειών. 
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αλαλούμ με την πληρωμή της νιτρορύπανσης λόγω προαιρετικότητας της αναγραφής της αδειας χρήσης νερού στο ΟΣΔΕ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: