ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πράσινοι-Σοσιαλιστές στηρίζουν τις διατροφικές ετικέτες επισήμανσης παρά τις περιβαλλοντικές ανησυχίεςΕυρωβουλευτές, από τις ομάδες των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών δίνουν βαρύτητα σε ένα σύστημα Nutriscore, ένα ευρύ ευρωπαϊκό σύστημα διατροφικής ετικέτας επισήμανσης. Όμως οι αποκλίσεις μεταξύ του συστήματος και της περιβαλλοντικής πολιτικής εξακολουθούν να είναι ανοιχτές.

Σε συνέντευξη τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, οι προοδευτικοί και οι πράσινοι βουλευτές ζήτησαν την υπογραφή της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών, “Pro-nutriscore”, που ξεκίνησε από ορισμένες ενώσεις καταναλωτών.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να καταστήσει τη λεγόμενη Nutriscore, “υποχρεωτική” για όλους τους κατασκευαστές, σε επίπεδο Ε.Ε, όμως, με 76.00 υπογραφές, που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, είναι λίγο δύσκολο να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο, που χρειάζεται για να ενισχυθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής.

Ωστόσο, η νέα εκτελεστική εξουσία, αναμένεται να ξεκινήσει μια πρόταση σε αυτόν τον τομέα, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της Ε.Ε., για τα τρόφιμα.

Το Nutriscore, είναι μια διατροφική ετικέτα επισήμανσης, που μετατρέπει τη διατροφική αξία των προϊόντων σε έναν κωδικό, πέντε γραμμάτων, από το Α μέχρι το Ε και το καθένα από αυτά έχει το δικό του χρώμα.

Το σύστημα αυτό, το οποίο αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται στο Βέλγιο και στην Ισπανία, έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να διευκολύνει τους καταναλωτές στο να εντοπίζουν μόνο με μια ματιά, ποια προϊόντα συνιστώνται και ποια πρέπει να αποφεύγονται.

Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους στο να επιλέξουν την υγιεινή πλευρά, οι υποστηρικτές του συστήματος, ελπίζουν να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία και τις ασθένειες, που σχετίζονται με το διαιτολόγιο.

«Όταν κάποιος βιάζεται, θα πρέπει να κάνει την υγιεινή επιλογή, εύκολη», αναφέρει η Biljana Borzan, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία μίλησε στην εκδήλωση υπέρ του συστήματος Nutriscore.

Η Monique Goyens, γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών, είπε ότι, η Nutriscore, είναι ευκολονόητη και προσβάσιμη σε όλους, απλοποιώντας τη διαδικασία επιλογής. «Όλοι οι καταναλωτές χρειάζεται να γνωρίζουν ότι το πράσινο σημαίνει καλό».

Κρέας: Υγιεινό ή ρυπογόνο

Ωστόσο η Nutriscore, εγείρει ορισμένες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Παρόλο που οι Πράσινοι πάντα υποστήριζαν μια δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος, λόγω των εκπομπών που συνδέονται με την κτηνοτροφία, τα προϊόντα κρέατος, συχνά ταξινομούνται με υψηλή διατροφική επισήμανση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

«Αλλά αυτή είναι διατροφική, όχι περιβαλλοντική σήμανση». Δήλωσε η Ευρωβουλευτής Michele Rivasi, στη EURACTIV, στο περιθώριο μιας διάσκεψης.

Σε ερώτηση, εάν η Nutriscore, ταιριάζει με τη θέση της ομάδας της, στην κατανάλωση κρέατος, η ίδια είπε, ότι οι Πράσινοι είναι κατά του κρέατος, αλλά υπέρ της σωστής διατροφής.

«Αυτό το σύστημα επισημάνει στους ανθρώπους να διαλέξουν το Α ή το Β, ακόμα και το Ε, εάν το τρώνε μία ή δυο φορές. Δεν θα πρέπει να γίνεις φονταμενταλιστής», είπε προσθέτοντας, ότι εάν οι καταναλωτές θέλουν να φάνε κρέας, θα μπορούν να στραφούν σε ποιοτικά προϊόντα, χάρη της Nutriscore.

«Περισσότερο ανησυχούμε, εάν οι άνθρωποι τρώνε κρέας καθημερινά, σε κάθε τους γεύμα», πρόσθεσε. Όταν ερωτήθηκε, εάν οι άνθρωποι οδηγούνται στο να αγοράζουν περισσότερο κρέας, η ίδια απάντησε, ότι οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν γρήγορα και ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο κρέας.

Βελτιώνοντας τη Nutriscore

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, υπάρχει επίσης και το περιθώριο βελτίωσης του τρέχοντος συστήματος της Nutriscore, βάζοντας μια επιπλέον αναφορά στα πρόσθετα τροφίμων. «Το συζήτησα με τους επιστήμονες και είπαν ότι δεν έχουν αυστηρές επιστημονικές ενδείξεις, όταν θα τις έχουν θα χτίσουν πάνω σ΄ αυτές», είπε.

Η Nutriscore είναι επίσης και ένα προσαρμοστικό εργαλείο, τόνισαν οι υποστηρικτές. «Ίσως μέσα σε λίγα χρόνια, θα κάνουμε μια άλλη ετικέτα, όπου θα ενσωματώσει και τα φιλικά προς το κλίμα προϊόντα και τη μικρή αλυσίδα εφοδιασμού», η ίδια πρόσθεσε.

Άλλος ένας Πράσινος Ευρωβουλευτής, ο Benoît Biteau, πρότεινε ότι η επισήμανση Nutriscore, έχει ήδη τη δυνατότητα να υποδείξει περιβαλλοντικά πρότυπα, επειδή η ποιότητα των τροφίμων, είναι εγγενώς συνδεδεμένη με τις πρακτικές της παραγωγής.

Ανέφερε το παράδειγμα της αναλογίας των ωμέγα λιπαρών οξέων, που βρίσκονται στο κρέας, ένας μετρήσιμος δείκτης υγιεινής, που επίσης χρησιμεύει ως ένας ακριβής δείκτης των μεθόδων καλλιέργειας, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρέατος.

Ο ίδιος είπε, ότι το βόειο κρέας, που παράγεται από ένα λιγότερο εντατικό ποιμενικό σύστημα, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα 3 και είναι πιο υγιεινό, ενώ οι αγελάδες που εκτρέφονται σε ένα εντατικό σύστημα τροφοδοτούμενο με δίαιτα σόγιας και σπόρους, παράγουν κρέας με υψηλή ποσότητα ωμέγα 6, όπου θα του απονεμηθεί χαμηλότερη Nutriscore.

Το καλό φαγητό, με πολλά οργανικά υλικά, αντιοξειδωτικά, μικρο-θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, είναι πάντα καλύτερο για την υγεία, από τρόφιμα που παράγονται με εντατική καλλιέργεια ή το σύστημα της μονοκαλλιέργειας», κατέληξε ο Rivasi.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πράσινοι-Σοσιαλιστές στηρίζουν τις διατροφικές ετικέτες επισήμανσης παρά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: