ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το φλοιοφάγο έντομο σαρώνει το Σέιχ ΣουΚαμία εργασία υλοτόμησης δεν πραγματοποιείται εδώ και δύο μήνες στο δάσος του Σέιχ Σου, όπου η καταστροφή δέντρων από παρασιτικό έντομο συνεχίζεται κι ενώ το δασαρχείο έχει λάβει 500.000 ευρώ από το υπουργείο . Το θέμα ανακινεί επίμονα ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας σοβαρές απαντήσεις από τους αρμόδιους.


Απτόητο και... ανεμπόδιστο συνεχίζει την καταστροφική του δράση το φλοιοφάγο έντομο στο Σέιχ Σου, αλλά ο μόνος που έμεινε να διαμαρτύρεται είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Εδώ και δυόμισι μήνες, μάλιστα, οι εργασίες υλοτόμησης έχουν σταματήσει τελείως και ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καμιά σοβαρή απάντηση παρότι υποτίθεται ότι στο δασαρχείο έχουν διατεθεί γι’ αυτή τη δράση περί τα 500.000 ευρώ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ο κ. Δανιηλίδης είπε ότι από τη στιγμή που σταμάτησαν οι εργασίες υλοτόμησης των προσβεβλημένων δέντρων, το έντομο άρχισε να προσβάλλει και τα υγιή δέντρα, οπότε το φαινόμενο επεκτείνεται.

«Δυστυχώς εδώ και δυόμισι μήνες» κατά τον κ. Δανιηλίδη «δεν υπάρχει καμία παρουσία υλοτόμων, συνεχίζει το φαινόμενο να επεκτείνεται και στα υγιή δέντρα, ξαναεμφανίζεται το φαινόμενο με τα ξερά δέντρα που καταστρέφονται ολοσχερώς και επεκτείνεται συνεχώς και στα υγιή δέντρα».

Κι όλα αυτά παρά τη διάθεση 500.000 ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ ο δήμαρχος άστραψε και βρόντηξε για το τοπικό δασαρχείο, λέγοντας ότι «δεν απαντάει επίσημα και σοβαρά», τονίζοντας μάλιστα ότι «ενώ στην επίσκεψη του κύριου υπουργού δήλωναν ότι με τη διάθεση αυτού του ποσού θα πολλαπλασιαστούν τα συνεργεία, θα γίνει εκτεταμένη εργασία έτσι ώστε να κοπούν. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε».

Ο δήμαρχος ζητά να ξαναμπούν άμεσα τα συνεργεία των υλοτομικών συνεταιρισμών στο δάσος, να συσταθεί ο φορέας προστασίας του περιαστικού δάσους και να ξεκινήσουν μελέτες αντιπλημμυρικών έργων διότι «είναι θέμα επιβίωσης της πόλης, είναι θέμα ποιότητας ζωής για 1 εκατ. πολίτες».

Θυμίζουμε πάντως ότι για το θέμα ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, στην απάντηση της οποίας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης -στις αρχές του μήνα (4 Νοεμβρίου)- επικαλούμενος ενημέρωση από το δασαρχείο είχε πει ότι καταστράφηκε περίπου το 10 με 15% του δάσους, ότι έγινε ανάθεση του έργου σε δύο συνεταιρισμούς και με βάση το μέχρι τώρα έργο δεν χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση.

Ο κ. Καστανίδης πάντως επισήμανε στη δευτερολογία του ότι, ανεξαρτήτως του τι του λέει το δασαρχείο στον υπουργό, οι εργασίες έχουν σταματήσει και του ζητούσε πιεστικά να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες για να ασκήσει πίεση καθώς ούτε οι στοιβαγμένοι κορμοί από την προηγούμενη υλοτόμηση έχουν απομακρυνθεί.

Σύμφωνα πάντως με τον Δημήτρη Αβτζή, ερευνητή-εντομολόγο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, που μίλησε στην «Εφ.Συν.», δεν πρέπει να περιμένουμε το φαινόμενο να κοπάσει μέσα σε μια στιγμή: «Το έλεγα από την πρώτη στιγμή, πρόκειται για φαινόμενο με διάρκεια, κοιτάξτε μόνο τι θερμοκρασίες έχουμε ενώ πηγαίνουμε στα τέλη Νοεμβρίου».

Ο κ. Αβτζής τονίζει μάλιστα ότι χρειάζεται υπομονή και μεθοδικότητα, ωστόσο ερωτώμενος σχετικά απαντά πως «προφανώς οι υλοτομήσεις των άρρωστων δέντρων πρέπει να συνεχιστούν και ολοκληρωθούν. Αλλωστε, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, το έντομο δεν θα χαθεί, αλλά εμείς πρέπει να περιορίζουμε κάθε χρόνο την εξάπλωσή του».
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Το φλοιοφάγο έντομο σαρώνει το Σέιχ Σου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: