ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: “Δεν είναι σε θέση ούτε τις κανονικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να εξασφαλίσουν”Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που αφορούσε αποζημιώσεις κτηνοτρόφων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας εκτός της Περιφέρειας Β. Αιγαίου το Αγροτικό Γραφείο της Ν.Ε. Σ.ΥΡΙΖ.Α. Λέσβου αναφέρει τα εξής:

Καλώς το υπουργείο αποζημίωσε τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας για τις επιζωοτίες που έπληξαν τα κοπάδια τους κατά το τρέχον έτος. Ευτυχώς στο νησί μας στο διάστημα αυτό δεν υπήρξαν επιζωοτίες που να αναγκάσουν κτηνοτρόφους μας να θανατώσουν τα κοπάδια τους και μακάρι να μην υπάρξουν στο μέλλον ποτέ.

Παρ όλα αυτά στη Λέσβο, εδώ και δέκα και πλέον χρόνια, υπάρχει η καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να χάνουν σημαντικό εισόδημα που, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εκτροφής και τις μειωμένες τιμές γάλακτος και κρέατος, οδηγεί τον κλάδο σε εξόντωση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει τρεις έκτακτες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους και είχε υποσχεθεί ακόμα μία, φέτος το φθινόπωρο, γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Αυτή η ενίσχυση θα έπρεπε να είχε δοθεί αρχές Σεπτέμβρη, πριν αρχίσουν να δίνονται οι κανονικές ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί είναι διαπιστωμένο ότι αυτή είναι η εποχή που οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλη ανάγκη από οικονομική στήριξη. Επίσης θα έπρεπε μέσα στο καλοκαίρι να είχε δοθεί το ποιοτικό παρακράτημα στους κτηνοτρόφους που βγάζουν το γάλα τους εκτός νησιού και στις πρώτες πληρωμές του Οκτωβρίου, με τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ τακτοποίησε τις εκκρεμότητες του προηγούμενου έτους 2018, να είχαν διορθωθεί οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης και της ενίσχυσης του γάλακτος των ΜΝΑ στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους από την επιζωοτία της ευλογιάς. Αυτές ήταν υποσχέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου και επειδή το κράτος έχει συνέχεια, οι αναλυμένες υποχρεώσεις του Υπουργείου απέναντι στους κτηνοτρόφους της Λέσβου, θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από την σημερινή ηγεσία του.

Γι αυτούς τους λόγους είναι φυσικό οι κτηνοτρόφοι μας να διακατέχονται από οργή και θλίψη όταν διαπιστώνουν ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου τους αγνοεί.

Εκτός όμως από το Υπουργείο μεγάλη ευθύνη φέρει και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου όχι μόνο γιατί δεν διεκδικεί τις παραπάνω ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους όσο γιατί, κυρίως, δεν χαράζει μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική πολιτική για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα και την προστασία των κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους στα νησιά μας. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, θα έπρεπε να είχε καταστρώσει σχέδιο αντιμετώπισης των επιζωοτιών δεδομένου ότι στα απέναντι παράλια ενδημούν τουλάχιστον πέντε ζωονόσοι. Σ αυτή την περίπτωση και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα εδικαιούτο αποζημιώσεων και έμμεσων ενισχύσεων λόγω του ότι είναι μια από τις πιο συχνά πληγείσες περιοχές της χώρας από επιζωοτίες.

Το τελευταίο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στο νησί μας είναι ένα μεγάλο καμπανάκι επαγρύπνησης, ειδικά για την εκλεγείσα Περιφερειακή αρχή της οποίας οι υποψήφιοι σύμβουλοι, και οι συν αυτής, έταζαν προεκλογικά στους κτηνοτρόφους ότι τέλους αυτού του έτους θα ανοίξουν την καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού και οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται τώρα, δεν είναι σε θέση ούτε τις κανονικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να εξασφαλίσουν.”  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: “Δεν είναι σε θέση ούτε τις κανονικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να εξασφαλίσουν” Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: