ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αραχωβίτης: Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της εμπορικής Συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα

 
Δήλωση Τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη για Συμφωνία ΕΕ- Κίνας
Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της εμπορικής Συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα, η οποία περιλαμβάνει την προστασία 6 εθνικών αγροτικών προϊόντων μας με κατοχυρωμένη ευρωπαϊκή προστασία. Μεταξύ αυτών είναι και η Φέτα αλλά και το Ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου.

Ολοκληρώνεται έτσι μια μακρόχρονη προσπάθεια, που ξεκίνησε το 2006, για την επίτευξη και την υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός εμπορικού γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας όπως η Κίνα.

Η προσπάθεια προσέγγισης με την Κινεζική πλευρά και αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων που περιελάμβανε και τα αγροτικά μας προϊόντα, χτίστηκε με επιμονή και στρατηγική τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Να θυμίσουμε τα βασικά σημεία σταθμούς:


Τον Ιούλιο του 2016 με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Μία από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν, αφορούσε τη διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

Το 2017, τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ ήταν η Κίνα. Από την Κίνα συμμετείχαν 167 επιχειρήσεις τεχνολογίας και διεθνούς εμπορίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 πραγματοποιείται η πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας.

Στην συνάντησή μου ως Υπουργός ΑΑ&Τ τον Οκτώβριο του 2018 με την Πρέσβειρα της Κίνας, Zhang Qiyue, επέμεινα στην πλήρη προστασία της Φέτας ΠΟΠ στην κινεζική αγορά, με δεδομένο ότι υπάρχει εμπορικό σήμα με την ονομασία «Φέτα» στην κινεζική γλώσσα, για το οποίο οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ζητήσει την ακύρωσή του.

Τον Μάιο του 2019 κατά το ταξίδι της Υφυπουργού ΑΑ&Τ Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Κίνα, συζήτησε θέματα συνεργασίας στον αγροτικό τομέα των δύο χωρών σε διμερείς συσκέψεις εργασίας με τον Κινέζο Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας Mr Qu Dondgyu καθώς και με την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον αρμόδιο Υφυπουργό Zhang Jiwen

Σχετικά με την συμφωνία ΕΕ - Κίνας, όλα αυτά τα χρόνια δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αριθμό αλλά και στο είδος της προστασίας των Ελληνικών Προϊόντων που θα περιλαμβάνει αυτή, προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες, όπως αυτή στην συμφωνία με τον Καναδά το 2014. Αντιθέτως, επιδιώχθηκε και φαίνεται να επετεύχθη Πλήρης Προστασία (full protection), όπως άλλωστε ετίθετο σταθερά από ελληνικής πλευράς.

Για τη βαρύτητα της συμφωνίας είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής ΕΕ–Κίνας τον Απρίλιο του 2019, η ως άνω συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως απτό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αραχωβίτης: Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της εμπορικής Συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:02 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: