Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μ.Βορίδης: Στοχευμένες ενέργειες για την προάσπιση των αγροτικών συμφερόντων


Για αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών ενόψει των προκλήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , με στοχευμένες ενέργειες και μέσω της δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, το Σάββατο από τις Σέρρες , στο 2ο Συνέδριο AgriBusiness .”Το συνέδριο αυτό έρχεται τη χρονική στιγμή που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση και αναπτύσει την πολιτική της για τον πρωτογενή τομέα. Μια πολιτική η οποία συνδέεται με την προσπάθεια η οποία πρόκειται να καταβληθεί για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, να αυξηθεί η ποιότητα των προϊόντων, να βελτιωθεί ήδη η υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, να ενισχυθούν οι πράσινες πολιτικές στην καλλιέργεια και άρα να πάμε σε μια γεωργία η οποία συμβάλει με τον δικό της τρόπο στην αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και όλα αυτά είναι εναρμονισμένα στο πλαίσιο της ΚΑΠ, της νέας συζήτησης για την νέα ΚΑΠ η οποία έχει πάρα πολύ έντονα τα στοιχεία που προανέφερα. Δηλαδή την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή παραγωγή προκειμένου ακριβώς να υπάρξει μια πράσινη γεωργία, μια γεωργία η οποία χρησιμοποιεί λιγότερα και πιο στοχευμένα προϊόντα φυτοπροστασίας, λιγότερο και πιο στοχευμένα λιπάσματα, λιγότερα και πιο στοχευμένα το νερό» είπε ο κ. Υπουργός.


Συμπλήρωσε δε πως με αυτό τον τρόπο και μειώνεται το κόστος παραγωγής και παράγονται προϊόντα υψηλότερης ποιότητας, αυτά τα οποία ζητά ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος καταναλωτής.
«Άρα ο σχεδιασμός, οι προκλήσεις, το μέλλον είναι μπροστά σε αυτή την κατεύθυνση και αυτή είναι η πολιτική σε διάφορα επίπεδα που θα ξεδιπλωθεί» ανέφερε ο κ. Υπουργός.


Παρεμβάσεις ειδικά στον ΕΛΓΑ

Παράλληλα επισήμανε πως γνωρίζουν και δεν ξεχνούν μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, όπως το περιορισμένο εισόδημα, η καταβολή αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, τονίζοντας πως αναμένονται παρεμβάσεις ειδικά στον ΕΛΓΑ « θα πρέπει να περιμένετε το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώνουν και αυτά τα ζητήματα, ειδικά στο ζήτημα του ΕΛΓΑ είναι σαφές ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα μείγμα αποζημιωτικών σχημάτων τόσο του ΕΛΓΑ δηλ. του δημοσίου τομέα, όσο και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών ώστε στο τέλος, όταν θα έχει διαμορφωθεί πλήρως αυτό το μείγμα, ο αγρότης ο οποίος θα έχει υποστεί καταστροφή στην παραγωγή του από φυσικά αίτια, να μπορεί να αποζημιώνεται γρήγορα και πλήρως» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.


Φ.Αραμπατζή: «αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής, είναι οι προτεραιότητες»


Στο τρίπτυχο «αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής» συνόψισε τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της το Σάββατο στο Agribusiness Forum, στις Σέρρες.

Στην εισήγησή της η κ. Υπουργός αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στις αναπτυξιακές δυνατότητες «ενός χαρισματικού νομού σε σχέση με τη γεωργία, όπως έχουμε την τύχη να είναι ο Νομός Σερρών» που αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής περιφέρειας. Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα δημιουργίας αρδευτικών έργων λέγοντας πως κορυφαία στην ατζέντα του Υπουργείου είναι η διαμόρφωση και χρηματοδότηση των αρδευτικών έργων της χώρας.

 

 Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε εκτενή αναφορά στο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα ελληνοποιήσεις αναφέροντας πως η διακηρυγμένη και μόνο βούληση για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και οι έλεγχοι οι οποίοι έχουνε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβανε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέδωσαν καρπούς στην πράξη αναφέροντας τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος που ήταν στην κατιούσα και ήδη έχουν πάρει ανοδική πορεία.

Παράλληλα «ξεδίπλωσε» το σχέδιο του Υπουργείου για την πάταξη των ελληνοποιήσεων λέγοντας πως είναι κυρίαρχο στην αντζέντα « Το σχέδιο μας έχει να κάνει με την αυστηροποίηση των ποινών όσων ελληνοποιούν προϊόντα , με την αφαίρεση άδειας ΠΟΠ προϊόντων όσων δεν σέβονται τον πλούτο των προϊόντων όσων δεν σέβονται τον πλούτο των προϊόντων ονομασίας-προέλευσης και ουσιαστικά «βαφτίζουν» ως ελληνικό ξένο γάλα πλήττοντας την εθνική μας οικονομία, έχει να κάνει με μια σειρά μέτρων εκμετάλλευσης των ψηφιακών δυνατοτήτων μας, προκειμένου να κάνουμε ένα ολιστικό σύστημα ελέγχου από τον στάβλο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Είπα επίσης ότι στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις είναι η χρήση των εισφορών των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων – περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο- υπέρ ΕΛΓΟ ποκλειστικά για ελέγχους, έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τα εργαλεία για αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό φαινόμενο , αυτή την μάστιγα»

Κ.Καραμανλής: «Εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων»Ως μια εξαιρετική ευκαιρία σε όλους να δούνε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, το 2ο Συνέδριο AgriBusiness ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής « το συνέδριο δίνει μια φοβερή ευκαιρία σε όλους μας να δούμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, νομίζω ότι αυτά τα forum δίνουν μια πολύ καλή ευκαιρία ειδικά όταν γίνονται στην επαρχία, που είναι η καρδιά του πρωτογενή τομέα, να δούνε οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα δεδομένα, που ασχολούνται με τις καινούργιες εξελίξεις στη Ευρώπη , τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στον κάμπο των Σερρών, στους κάμπους όλης της χώρας, είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους που δεν είναι μόνο άνθρωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα μόνο σε επίπεδο θεωρητικό, αλλά βλέπουμε και πραγματικούς αγρότες να είναι εδώ και να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ικανοποίηση Χρήστου Μέγκλα


Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη που αποκομίζουν όσοι παρακολούθησαν το το 2ο Συνέδριο AgriBusiness εξέφρασε ο Χρήστος Μέγκλας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών που ήταν εκ των συνδιοργανωτών του Συνεδρίου, λέγοντας πως ήταν πιο πετυχημένο το φετινό συνέδριο.


«Νομίζω πως τέτοιες πρωτοβουλίες, που κάνουν γνωστό και βοηθούν τον Ν.Σερρών πρέπει να συνεχιστούν και σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να μην είμαστε τελευταίοι στο ΑΕΠ και πολύ γρήγορα να το αυξήσουμε» σε δηλώσεις του

Συμβολική διαμαρτυρία από το ΠΑΜΕ


Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου και έξω από το χώρο της διεξαγωγής του ομάδα μελών του ΠΑΜΕ με άλλους φορείς εξέφρασαν συμβολικά κρατώντας ένα πανό τη διαμαρτυρία τους για την παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη. «Δίνουνε γη και ύδωρ στους Αμερικάνους, ώστε η χώρα μας να γίνει ένα προτεκτοράτο των Αμερικάνων, βάζοντας το ζήτημα των επενδύσεων που επί της ουσίας είναι επενδύσεις για λίγους και όχι για την πλειοψηφία του λαού. Είναι ανεπιθύμητοι οι Αμερικάνοι στην περιοχή μας γιατί ευθύνονται για τους πολέμους που συμβαίνουν γύρω μας, ευθύνονται για τους χιλιάδες σκοτωμούς και μετανάστες που έχουμε αυτή τη στιγμή στη Συρία και σε άλλες χώρες και κρούουμε και τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί τα επόμενα χρόνια κάτι αντίστοιχο να γίνει και στη δική μας χώρα» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών το μέλος του ΠΑΜΕ Χρήστος Αγγελάκης
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μ.Βορίδης: Στοχευμένες ενέργειες για την προάσπιση των αγροτικών συμφερόντων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: