ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ώρα μηδέν για τις προσφορές για την Creta Farms


Σήμερα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την κρητική εταιρεία αλλαντικών Creta farms. Παράλληλα στόχος είναι μέσα στον Δεκέμβριο να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με βάση τα άρθρα β και δ. Σε ό,τι αφορά στα χρέη της Creta Farms αυτά υπερβαίνουν τα 153 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές της προς το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, οι εμπορικές υποχρεώσεις με ημερομηνία 31 Αυγούστου ανέρχονταν στο ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ.

Πάντως με δεδομένη και την εμπλοκή της κυβέρνησης στο όλο θέμα και προσωπικά του υπουργού Επενδύσεων κι Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη η υπόθεση διάσωσης της κρητικής βιομηχανίας έχει πάρει σημαντική διάσταση λόγω και του κομβικού ρόλου που έχει για τη Μεγαλόνησο η διατήρηση μια μεγάλη μεταποιητικής μονάδας στο νησί. Ωστόσο όπως φαίνεται με βάση πηγές της αγοράς, μια από τις πιστώτριες τράπεζες η Eurobank, που μάλιστα δε φέρεται να έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο των δανείων, διστάζει να τρέξει τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η εταιρία και να διολισθαίνει όλο και χαμηλότερα με κίνδυνο να απαξιωθεί. Τς επόμενες μέρες πάντως θα φανεί ε΄να θα τελεσφορήσει η προσπάθεια για διάσωση ως συνόλου της Creta Farms, δηλαδή η εξαγορά όλης της δραστηριότητας της εταιρείας και όχι μόνο κάποιων περιουσιακών στοιχείων και βέβαια η διάσωση των θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι το brand Εν Ελλάδα είναι ένα από τα δυνατά asset της εταιρίας όπως και τα μηχανήματά της.

Ήδη πάντως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 4 επενδυτικά σχήματα. Ήδη δυο (Θ. Δουζόγλου και Impala Invest με επικεφαλής τον Δ. Βιντζηλαίο) έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκομίσει και τα αποδεικτικά της ύπαρξης των απαιτούμενων κεφαλαίων (γνωστά με τον αγγλικό όρο proof of funds). Ωστόσο εκτός της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα μείνει η εταιρεία Νίκας αλλά και το fund HIG

Μάλιστα δημοσιεύματα ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας παραπέμπουν σε απόσυρση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου από την κούρσα για την Creta Farms. Ούτως ή άλλως φέρεται να βγαίνει «κερδισμένος» λόγω του ότι η ΝΙΚΑΣ έχει αποσπάσει το 70% των μεριδίων που μέχρι χτες είχε στο ράφι και τον κλάδο horeca η κρητική αλλαντοβιομηχανία με το άλλο 30% να πηγαίνει σε άλλους παίκτες και κυρίως στον ΥΦΑΝΤΗ.

Πολλοί βέβαια, εξ αρχής, στην αγορά απορούσαν για το πώς η ΝΙΚΑΣ που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να κλείνει εκκρεμότητες με τράπεζες θα έμπαινε σε κούρσα διεκδίκησης μιας άλλης ανταγωνιστικής εταιρείας. Βέβαια όπως φαίνεται είχε φροντίσει να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες για να είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω των θεμάτων της κρητικής εταιρίας.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί αίσθηση είναι η δημοσιοποίηση του θέματος του πρώην πλέον Προέδρου της Νίκας κ. Γιώργου Νίκα με τις εκκρεμότητες με την Αμερικανική δικαιοσύνη και τις εκεί επιχειρηματικές του δράσεις. Όπως φαίνεται η παρουσία του μέχρι και πριν λίγο καιρό στο τιμόνι μιας συνδιεκδικήτριας εταιρίας έχει δημιουργήσει ζητήματα αξιοπιστίας για το πώς μπορεί να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής.

Άλλος ένα λόγος που η αγορά εκτιμά ότι βαρύνει για τις επιλογές της ΝΙΚΑΣ είναι το ότι βασικός μέτοχος της Chipita, που ελέγχει τη ΝΙΚΑΣ είναι ο όμιλος Olayan από τη Σαουδική Αραβία. Μια χώρα δηλαδή που η κατανάλωση χοιρινού απαγορεύεται λόγω θρησκείας. Γιώργος Αλεξάκης
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ώρα μηδέν για τις προσφορές για την Creta Farms Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: