ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Άφησαν τις πόλεις τους…για να καλλιεργήσουν στη ΡοδόπηΤο όνειρό τους-Κώστας Σωτηράκης, Έλενα Ρίζου – για ποιότητα ΖΩΗΣ με ανθρώπινους όρους, για ωράρια, συνθήκες, διαδρομές και αποστάσεις, ταίριαξε απόλυτα με τα χρώματα της Θράκης!

Γι’ αυτό και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν ο Κώστας την Χαλκίδα και η Έλενα την Ραφήνα και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, στην Ξυλαγανή της Ροδόπης, καλλιεργώντας εδάφη, αλλά …και ανθρώπους!!!
 
 
 
 

Εδώ και 4 χρόνια καλλιεργούν –φυσική καλλιέργεια και με δικό τους κομπόστ-σε μια ανοικτή έκταση 24 στρεμμάτων, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καλαμπόκι έγχρωμο, καρπούζια, μπάμιες κ.α. Έχουν φυτέψει πάνω από 500 ρίζες Ελιές. Διαθέτουν επίσης και θερμοκήπιο, όπου καλλιεργούν μανιτάρια πλευρώτους. Ονόμασαν το εγχείρημά τους “Farm and family”, ενώτην παραγωγή τους την διαθέτουν σε ιδιώτες και σε επιχειρήσεις της Ροδόπης.

Επειδή τον Δεκέμβριο του 2017 σε εκείνη την θεομηνία είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές, ακόμα προσπαθούν να …ισορροπήσουν ζημιές με έσοδα, μια και γι’ αυτούς το …’σύστημα’ δεν έγραψε αποζημιώσεις.

Το νεαρό ζευγάρι όμως δεν πτοήθηκε αλλά πείσμωσε και βάζει τα δυνατά του να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρό του! Ένα ολοζώντανο και επισκέψιμο αγρόκτημα! Καλλιέργειες τις οποίες θα διαθέτει στην τοπική αγορά ή και ευρύτερα. Προϊόντα που θα απορροφώνται στις επιχειρήσεις, όπως ήδη έχουν κάνει δύο μονάδες εστίασης στην Κομοτηνή, όπου οι πελάτες πια «ζητάνε τα μανιτάρια των παιδιών». Μάλιστα οι ιδιοκτήτες εμφανίζουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο και πολλές φορές δίνουν το χρόνο που χρειάζεται και περιμένουν τα παιδιά να ολοκληρώσουν την παραγγελία και δεν τους εγκαταλείπου να πάνε αλλού…

«Είναι δύσκολη δουλειά. Δουλεύουμε το καλοκαίρι από τις 5 το ξημέρωμα μέχρι αργά. Όμως είναι άλλη η αίσθηση να μιλάς και να καλλιεργείς τη Γη και να σου δίνει τα προϊόντα της. Επειδή κάνουμε φυσική καλλιέργεια, χωρίς χημικά, οι γεύσεις όλων των ειδών, όπως και το άρωμα τους δεν συγκρίνεται», τονίζει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Έλενα.

Ο Κώστας και η Έλενα έδωσαν το παρών τους και στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν το Αγκροποικόπολις και οι Σπορίτες Ροδόπης -χορηγός προβολής και τη …μαγιά για την εκδήλωση, «έπιασε» η ΕΡΤ Κομοτηνής- για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία -ΚΥΓΕΩ- και δηλώνουν έτοιμοι να καλλιεργήσουν για την ομάδα ΚΥΓΕΩ στη Ροδόπη, που συγκροτήθηκε (από Παραγωγούς και Καταναλωτές). Η Ομάδα ΚΥΓΕΩ Ροδόπης θα βρεθεί στις αρχές του χρόνου, όπου θα φτιάξει και το πλαίσιο συνεργασίας πάνω στο οποίο και θα δουλέψει.

«Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε στον κόσμο είναι πως παράγουμε καθαρό προϊόν, το οποίο με σιγουριά ως προς την ασφάλεια, αλλά και τη γεύση, μπορεί να το καταναλώσει αυτός και τα παιδιά του. Θα μπορεί να έρχεται όποτε το επιθυμεί με τα παιδιά του και να επισκέπτεται το αγρόκτημα, για να μπορούν και τα παιδιά να δουν την διαδικασία της καλλιέργειας. Γιατί …δεν τα παράγει όλα το σούπερ Μάρκετ…», αναφέρει από την πλευρά του ο Κώστας Σωτηράκης.

Ο Κώστας είναι και Γεωπόνος και αυτό σίγουρα τον βοηθά να αντιμετωπίζει με την πείρα του αλλά και τις γνώσεις του όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρακίνησε στο μονοπάτι της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και άλλους Αγρότες της Ξυλαγανής!


Το νεαρό ζευγάρι δίνει το μήνυμα της καθαρής τροφής που πια πρέπει να απασχολεί κάθε νοήμων άνθρωπο… καταγράφεται πια ως ανάγκη και με την ομάδα ΚΥΓΕΩ στη Ροδόπη, πως το μήνυμα έχει αποδέκτες και έπεται συνέχεια…!!! ΥΓ 1: Αναδεικνύεται πια η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας κύκλος-σύνδεσμος-σύλλογος παραγωγών της Ροδόπης. Ένας σύλλογος που θα βοηθά τους νεοεισερχόμενους παραγωγούς, αλλά και θα καλύπτει ο ένας τα κενά του άλλου στις αγορές, σε ότι αφορά την ποσότητα.

ΥΓ2: Αλήθεια που μπορεί να βρει κανείς προϊόντα από τη Ροδόπη, η οποία είναι μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, όπως γενικότερα η Θράκη; Και το άλλο, θα μπορούσε ο κύκλος ο σύλλογος αυτός, να δημιουργήσει ένα στέκι όπου θα μπορεί να απολαύσει κάποιος ως ολοκληρωμένες γεύσεις;

Έτσι κτίζεται η ανάπτυξη, κτίζοντας την εσωτερική μας συνοχή…Δεν πέφτουν τα ευρώ από τον ουρανό. Και…σε τελική ανάλυση αυτή είναι και η καλύτερη επένδυση…μια και ο λόγος πολύ για επενδύσεις…
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Άφησαν τις πόλεις τους…για να καλλιεργήσουν στη Ροδόπη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: