ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Είπε ο Γερμανός τον Έλληνα… φοροφυγά!»


Γερμανία: Από το 2020 υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων...
Για λόγους… αποδεδειγμένης φορολογικής συνείδησης, αλλά και κυρίως περιβαλλοντικής ευαισθησίας, μέχρι και σήμερα, η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πολίτες της οποίας θεωρούν σε ποσοστό άνω του 75% αναφαίρετο δικαίωμα τους να χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές και αρνούνται να δεχθούν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Η χώρα στην οποία μέχρι σήμερα η έκδοση αποδείξεων στις συναλλαγές δεν ήταν υποχρεωτική.

Κατά τα άλλα, η αυτοενοχοποίηση του «εδώ είναι Ελλαδιστάν» καλά κρατεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε περιθώρια βελτίωσης...

ΤΟ 2020 Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ 

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020, όμως, η Γερμανία γίνεται… Ελλάδα. Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όλοι οι Γερμανοί θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους, όχι μόνον στο λιανικό εμπόριο, αλλά και σε αρτοποιεία, μπυραρίες, ψιλικατζίδικα και μανάβικα.

Την ώρα που στην απέναντι πλευρά του Ρήνου και συγκεκριμένα στη Γαλλία, εξετάζεται η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης απόδειξης για αγορές μέχρι 10 ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη του καταναλωτή, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από την άσκοπη χρήση χαρτιού, το Βερολίνο ζητεί από όλες τις επιχειρήσεις την έκδοση αποδείξεων.

Στη Γερμανία η έκδοση απόδειξης ακόμα και σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα γινόταν μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια φαίνεται να κοστίζει πολλά στο γερμανικό κράτος. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο εκτιμά ότι κάθε χρόνο χάνονται φόροι περίπου 10 δισ. ευρώ. Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, το Bundestag, η κάτω βουλή της Γερμανίας, ψήφισε το Δεκέμβριο του 2016 ένα νόμο με τον οποίον η έκδοση ενός «Kassenbon» (απόδειξης) θα καταστεί υποχρεωτική.

«ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ»

Ωστόσο, οι αντιδράσεις εκ μέρους των εμπόρων είναι πολύ έντονες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας, ο νέος νόμος θα οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες δαπάνες για το χαρτί και την εκτύπωση των αποδείξεων (!), καθώς και για την αναβάθμιση του λογισμικού συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών που συνδέονται με ζυγαριές (!), όπως στα οπωροπωλεία και τα κρεοπωλεία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει δώσει στις επιχειρήσεις διορία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 για την τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών τους συστημάτων, προκειμένου να πληρούν τα νέα στάνταρ ασφαλείας και να είναι λιγότερα ευάλωτα σε παράνομα λογισμικά. Από τις περίπου 1,8 εκατ. ταμειακές που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία λιγότερες από 500 μπορούν να αναβαθμιστούν με το νέο λογισμικό και όλες οι υπόλοιπες θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Εκτός, όμως, από το επιπρόσθετο κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, προβληματισμό προκαλεί και ο οικολογικός αντίκτυπος της μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 1η Ιανουαρίου 2020 θα εκτυπώνονται περίπου 2 εκατ. χιλιόμετρα μη ανακυκλώσιμου χαρτιού κάθε χρόνο.

Παρά ταύτα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών είναι ανένδοτο και επισημαίνει ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης είχαν περισσότερα από τρία χρόνια να προετοιμαστούν χαρακτηρίζοντας το νέο νόμο απαραίτητο για την μείωση της φοροδιαφυγής.
 
Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος

tharrosnews.gr
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
«Είπε ο Γερμανός τον Έλληνα… φοροφυγά!» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: