ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μικρή η μείωση των τιμών στις ελιές στην Θεσσαλία


Ανάμικτα τα συναισθήματα των ελαιοπαραγωγών της Θεσσαλίας για τη φετινή εμπορική χρονιά, καθώς ναι μεν παρατηρείται μια μείωση στις τιμές που προσφέρει η αγορά, δεν είναι όμως τόσο χαμηλές οι προσφορές, όσο σε άλλες περιοχές, π.χ. στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτραπέζιες ελιές, ποικιλίας «Αμφίσσης» που κυριαρχούν στον κάμπο και κυρίως η μαύρη (κονσερβοελιά) αγοράζονται κατά μέσο όρο 1,60 ευρώ σε συσκευασία «μαμούθ», δηλαδή (100-110 ελιές το κιλό), όταν πέρυσι η προσφερόμενη τιμή ήταν 1,80 ευρώ\κιλό. Η αντίστοιχη πράσινη αγοράστηκε έναντι 70 λεπτών σε συσκευασία τζάμπο (180-200 τεμάχια\κιλό). 
 
Η πράσινη Άμφισσης δεν χτυπήθηκε από τον δάκο, διότι συγκομίσθηκε εγκαίρως (τέλος Οκτωβρίου), εν αντιθέσει με τη μαύρη, η συγκομιδή της οποίας είναι σε εξέλιξη και αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον δάκο, κυρίως στη Μαγνησία. 
 
Αντιθέτως η ελιά στο νομό Λάρισας (δήμοι Τεμπών και Αγιάς) ο δάκος ήταν περιορισμένος και ορισμένοι παραγωγοί απόλαυσαν λίγο καλύτερες τιμές. Τα τελευταία 2 χρόνια στον κάμπο άρχισαν να μπαίνουν και ποικιλίες «Καλαμών», αλλά σύμφωνα με τους γεωπόνους «είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα». 
 
Οι έμποροι θεωρούν ότι «με τις προσφερόμενες τιμές εξαντλούν όλα τα περιθώρια στήριξης της παραγωγής», από την πλευρά τους οι παραγωγοί θεωρούν ότι «υπάρχουν κι άλλα περιθώρια ανόδου των τιμών, από τη στιγμή που η ελληνική ελιά βγήκε κερδισμένη, καθώς εξαιρέθηκε από τους αμερικάνικους δασμούς, άρα διευρύνθηκε το πεδίο εξαγωγών της».
 


Από τον Γιώργο Ρούστα
 roustas@eleftheria.gr


eleftheria.gr
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μικρή η μείωση των τιμών στις ελιές στην Θεσσαλία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: