Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φωτ.Αραμπατζη:Η Κυβέρνηση δίνει μάχη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ προς όφελος των Ελλήνων αγροτώνΤη σημασία της συμμετοχής των αγροτών στη διαβούλευση καθώς θα αποτελέσει βάση για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου, επεσήμανε η Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή, σε Ημερίδα Διαβούλευσης του ΥΠΑΑΤ και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2027, που πραγματοποίηθηκε στις Σέρρες , το απόγευμα της Πέμπτης, ενω αναφέρθηκε στην εξόφληση της βασικής ενίσχυσης τονίζοντας ότι ήρθησαν οι ποινές και οι κυρώσεις σε αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις στις Σέρρες αλλά και σε όλους τους άλλους Νομούς με προσωρινά κυρωμένους δασικούς χάρτες, όπως είχε η ίδια δεσμευθεί, όταν είχε στηλιτεύσει την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους λαθεμένους χειρισμούς της.


Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΤ και του Οικονομικών υπεγράφη μόλις προχθές η απόφαση χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis 80 Ευρώ /στρέμμα για πρώτη φορά στους αμυγδαλοπαραγωγούς της χώρας, που επλήγησαν από ακαρπία , απόφαση που αφορά και πολλούς Σερραίους πληγέντες παραγωγούς.

Η Σερραία Υφυπουργός περιέγραψε το υπό διαμόρφωση περιβάλλον της νέας ΚΑΠ κάτω από το πρίσμα των απειλών αλλά και των ευκαιριών, που δημιουργούνται. Σε ό,τι αφορά στις απειλές αναφέρθηκε στις συζητούμενες μειώσεις του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία στο νέο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στις πιέσεις χωρών για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ και βεβαίως στο ζήτημα της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης, που προωθούν οι χώρες της Βαλτικής και Visegrad αξιώνοντας την απόλυτη εξίσωση των επιδοτήσεων σε όλα τα Κράτη-Μέλη.

Η κ. Υφυπουργός κάλεσε τους αγρότες να δουν τη νέα ΚΑΠ ως πρόκληση, αντιμετωπίζοντας τις απαιτήσεις ως ευκαιρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άρδευση, όπως είπε, τονίζοντας ότι δεν νοείται ανταγωνιστικός Αγροτικός Τομέας χωρίς μείωση του κόστους άρδευσης. «Στο Νομό μας έχουν χαθεί ιστορικές ευκαιρίες. Δεν κλαίμε όμως πάνω από το χυμένο γάλα» είπε και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους (Δήμους, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ) να προετοιμαστούν με μελέτες ώστε να είναι έτοιμοι στην αφετηρία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

«Σε Συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν ήδη διατεθεί για μελέτες 3,5 εκ Ευρώ, έχουμε ζητήσει την επαύξησή τους ώστε να μπορέσετε να προετοιμαστείτε μελετητικά για την επόμενη περίοδο. Διότι η προστασία των υδάτινων πόρων συνάδει με όλους τους στόχους της ΚΑΠ, με το Green Deal και την κλιματική αλλαγή αλλά και την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει στις “πράσινες” επενδύσεις η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». 
 
Ως δεύτερη ευκαιρία ανέφερε την ψηφιακή γεωργία, με την ενσωμάτωση της γνώσης και καινοτομίας και στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, με την εξοικονόμηση πόρων. Στηλίτευσε τις χαμένες ευκαιρίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων του ΠΑΑ-2014-2020, την προτεραιοποίηση της Έξυπνης Γεωργίας στη νέα ΚΑΠ και κάλεσε τους παραγωγούς να μην την αντιμετωπίζουν ως ένα απρόσιτο εργαλείο καθώς στην εποχή μας, το πλέον διαδεδομένο εργαλείο ψηφιακής γεωργίας βρίσκεται στα χέρια τους και δεν είναι άλλο από το κινητό τους τηλέφωνο, όπως επισήμανε.

Ευκαιρία χαρακτήρισε ακόμη τις επενδύσεις σε μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία και μάλιστα μέσα από συλλογικότητες, το «χτίσιμο» των οποίων ενισχύει η Κυβέρνηση με τη μείωση της σχετικής φορολογίας.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι οι αγρότες βιώνουν ήδη στην καθημερινότητά τους την επιστροφή στην κανονικότητα , μετά τα 4,5 χρόνια σφοδρής και ιδεοληπτικής επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παίρνουν σάρκα και οστά τα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως:

– οι μειώσεις στη φορολογία

– το νέο ασφαλιστικό στις αρχές του 2020, με το οποίο όχι μόνο δεν αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως ψευδώς διέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιθέτως μειώνονται, αποσυνδέονται από το εισόδημα και δίνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης.

– τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξη που βγαίνουν από τη ναφθαλίνη, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, που «ξεπάγωσαν» μετά από οκτώ παρατάσεις και θα εισφέρουν με το πέρας της αξιολόγησης στις αρχές του έτους, 600 εκ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

– τα εγγυοδοτικά προγράμματα των Ευρωπαϊκών Ταμείων, για πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, όπου μετά τη σχετική συμφωνία του ΥΠΑΑΤ με το ΕΤΑΕ 80 εκατομμύρια Ευρώ από το ΠΑΑ θα προσφέρουν εγγυήσεις ύψους 400 εκ ευρώ ακριβώς για να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, με δάνεια από 10.000 έως και 5.000.000 εκ Ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και στη διακηρυγμένη βούληση της Κυβέρνησης για εντατικοποίηση των ελέγχων, τη διάθεση εισφορών υπέρ ΕΛΓΟ αποκλειστικά για ελέγχους, τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος, την αυστηριοποίηση του κυρωτικού πλαισίου και την επιβολή προστίμων, κατά τρόπο αμείλικτο σε εκείνους οι οποίοι ελληνοποιούν πολύτιμα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

 
 
Στη διαβούλευση συμμετείχε ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας, ενώ ήρθαν στις Σέρρες ειδικά για την ημερίδα ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρης Μελάς, ο Δ/νων Σύμβουλος του «ΕΛΓΟ –Δήμητρα» κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, Ηράκλειας κ. Γιώργος Κουτσάκης, Νέας Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης, Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτρης Νότας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Μέγκλας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών κ. Θεόδωρος Καμπούρης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι, γεωπόνοι και ασχολούμενοι με τον Γεωργικό Τομέα.
 
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Φωτ.Αραμπατζη:Η Κυβέρνηση δίνει μάχη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ προς όφελος των Ελλήνων αγροτών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: