ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΥπΑΑΤ-Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ: Ειδικές ενισχύσεις για ντόπιες ποικιλίεςΤο Μέτρο 10.1.10 προτίθενται να προκηρύξουν οι διαχειριστικές αρχές του 2020 (και η πρόσκληση ένα μήνα μετά), σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ στο Βραχάτι, καταστώντας επιλέξιμες για ενίσχυση 53 ποικιλίες από σιτηρά, κηπευτικά, δενδρώδεις, οινοποιήσιμα αμπέλια και αρωματικά φυτά.

Το Μέτρο 10.1.10, έρχεται να ενισχύσει την τάση αναβίωσης παλιών τοπικών ποικιλιών που επιχειρούν κυρίως μικρές αγροτικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αλευρόμυλοι, οινοποιεία και νέοι αγρότες. Πρόκειται για ένα μέτρο που λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα των «Σπάνιων Φυλών» αλλά για τη φυτική παραγωγή πριμοδοτώντας όποιον αγρότη επιθυμεί να φυτέψει τις παραπάνω τοπικές αβελτίωτες ποικιλίες χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό είτε από τον ΕΛΓΟ είτε ιδιοπαραγόμενο. 
Η ενίσχυση στο Μέτρο προστασίας τοπικών ποικιλιών θα λαμβάνεται για την καλλιέργεια μόνο σε τόπους που ευδοκιμούν αυτές οι ποικιλίες. Για παράδειγμα η ρίγανη λαμβάνει ενίσχυση μόνο για την καλλιέργειά της στον Όλυμπο (Πιερία, Λάρισα), στα Τρίκαλα και στη Λακωνία, ή το όψιμο ροδάκινο Νάουσας, μόνο στην Ημαθία. 
Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να καλλιεργούν τους αβελτίωτους πληθυσμούς – ποικιλίες, στις συγκεκριμένες περιοχές κατανομής ανά πληθυσμό - ποικιλία και ενισχύονται για την απώλεια εισοδήματος που η καλλιέργεια αυτή τους επιφέρει. 
Επίσης δεσμεύονται να συνεργάζονται και να χορηγούν δείγμα σπόρου ή άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία στις υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ.

Από τον Γιώργο Ρούστα
 roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
ΥπΑΑΤ-Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ: Ειδικές ενισχύσεις για ντόπιες ποικιλίες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: