ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μετακινούμενη κτηνοτροφία: Ο δρόμος προς την Ουνέσκο


Γράφει ο Θοδωρής Σδρούλιας
Πραγματικό γεγονός πλέον, πριν μια ημέρα στην Μπογκοτά της Κολομβίας Η μετακινούμενη κτηνοτροφία είναι πλέον υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τα Μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός. Μετά από μια πολύωρη διαβούλευση με 154 μέλη από όλο τον κόσμο αποφασίστηκε η ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ να μπεί στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία Ισπανία έδωσαν τη μεγάλη μάχη και το αποτέλεσμα εκπληκτικό.

Μετά από έναν αγώνα δέκα χρόνων περίπου με συνεχείς συναντήσεις συνέδρια ημερίδες και ταξίδια ήρθε η στιγμή της αναγνώρισης. Το υπουργείο πολιτισμού στάθηκε αρωγός σ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και εκπρόσωποι ήταν παρόντες στη Μπογκοτά.Από την Ελλάδα η Πρόεδρος των μετακινουμένων κτηνοτρόφων Βασιλική Λάγκα δήλωσε ευτυχής για αυτή την κατάληξη, οι κτηνοτρόφοι μας οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι αυτοί που φυλάτουν Θερμοπύλες διατηρούν την πολιτισμική μας κληρονομιά και παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.Ο Γιάννης Δεκόλης πρόεδρος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της Ηπείρου δήλωσε ότι μόνο την συνέργεια μπορούμε να πάμε μπροστά, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ Καχριμάνης παρών σε όλες τις συναντήσεις πίστεψε και πιστεύει στην μετακινούμενη κτηνοτροφία ότι μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα .και όχι μόνο, απώτερος σκοπός είναι η προστασία του περιβάλλοντος, και οι κτηνοτρόφοι μας είναι οι βασικοί πρωτεργάτες α αυτό δεδομένου είναι δεμένοι με την καθημερινότητα της φύσης λόγω επαγγέλματος.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ως επί το πλείστον είναι γεωργοκτηνοτροφική. Η κτηνοτροφία ειδικά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. ..Ειδικά η μετακίνηση των κτηνοτρόφων στο πέρασμα του χρόνου είχε μια έννοια ουσιαστική. Οι οικογένειες ακολουθούσαν τα κοπάδια δεδομένου δεν υπήρχαν δρόμοι και τα αυτοκίνητα ήταν ανύπαρκτα .

Σήμερα ακόμη και τώρα κάποιοι κτηνοτρόφοι ακολουθούν την παλιά στράτα.

τον Οκτώβρη κάθε χρόνου κοπάδια από τον ορεινό όγκο της Πίνδου μετακινούνται στον πεδινό χώρο της Θεσσαλίας.

Μια περιοχή που είχε πολλούς κτηνοτρόφους οι οποίοι διασκορπίζονταν σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας είναι η περιοχή του Ασπροποτάμου. Οι κτηνοτρόφοι από τον Τύρναβο, Λάρισα, Φάρσαλα, Δομοκό, Τρίκαλα, Φαρκαδόνα, και άλλες περιοχές, είχαν κοινό προορισμό την ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου, στο Χαλίκι, την Τζούρτζια, την Πολυθέα, το Στεφάνι, την Κρανιά και στα άλλα χωριά. Ένας άλλος προορισμός είναι τα βουνά της Πίνδου καιν όχι μόνο.

Η εκκίνηση από διαφορετικά χωριά, αλλά σε κάποιο σημείο κοινός δρόμος.


Η μετακινούμενη κτηνοτροφία για αιώνες υπήρξε βασικός οικονομικός μοχλός για μεγάλο μέρος των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Σήμερα τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί αλλά αξίζει το κόπο όμως να διατηρήσουμε αυτή τη διαδικασία γιατί αποτελεί μελλοντικό κομμάτι της συνέχισης της ιστορίας μας, και θα πρέπει να τη διατηρήσουμε και να τη εντάξουμε σαν σημείο αναφοράς στην πολιτιστική μας κληρονομιά και να γίνει κτήμα της UNESCO. Όπως και έγινε πριν μια μέρα

Ήδη με τους φίλους μας τους ιταλούς ήμαστε σε συνέχει επαφή δεδομένου η μετακινούμενη κτηνοτροφία υπάρχει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα ελάχιστοι κτηνοτρόφοι μετακινούν τα κοπάδια τους με τα πόδια. Αλλά βασικός σκοπός είναι να καταφέρουμε να συντηρήσουμε αυτή την διαδικασία για πολλούς λόγους..

Θα μπορούσα να γράφω ατέλειωτες σελίδες για τη ζωή αυτών των ανθρώπων που ζουν την νομαδική η την ημινομαδική κτηνοτροφία, για τη ζωή τους τα ήθη, τον πολιτισμό, για την αρχή της εκκίνησης, τη ζωή στο βουνό, έξι μήνες στο βουνό έξι μήνες στο κάμπο, μια ζωή δεμένη με τα πρόβατα ελάχιστος προσωπικός χρόνος, και λίγα τα υλικά κέρδη, αλλά μεγάλη η αγάπη για το ζωικό κεφάλαιο που λέγονται πρόβατα, γίδια, γελάδια, άλογα, σκυλιά, Πάντως εμείς σα ς προσκαλούμε να έρθετε και να γνωρίσετε από κοντά τι σημαίνει μετακινούμενη κτηνοτροφία, και κατά τον φίλος μας τον κουρκούνα είναι ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ

Και έχουμε μια ιστορία να διηγηθούμε.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μετακινούμενη κτηνοτροφία: Ο δρόμος προς την Ουνέσκο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: