Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι σιτοκαλαμιές & ο ΟΠΕΚΕΠΕ «καίνε» τους αγρότες....


"Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε τη φωτιά να έρθει και στο δικό σου" λέει μια παροιμία, η οποία στην προκειμένη περίπτωση γίνεται πράξη με τα τσουχτερά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες του ν. Λάρισας και όχι μόνο, υλοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που τιμωρεί με 3% επί του συνόλου των επιδοτήσεων, που δήλωσε στο ΟΣΔΕ ο κάθε αγρότης, την παράβαση για την «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και επιβάλλει κύρωση πολλαπλής συμμόρφωσης σε περίπτωση επανάληψης.


Για δε τις προστατευόμενες περιοχές Natura, το πρόστιμο από 3% ανεβαίνει στο 5%, με την ανάλογη πολλαπλή αύξηση σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.

Μετά από αυτή τη δυσμενή αντιμετώπιση και υπό τον φόβο απώλειας επιπλέον επιδοτήσεων, αγρότες από τον Δήμο Φαρσάλων και των γύρω χωριών, συγκεντρώθηκαν χθες στους Άνω Χαλκιάδες στην αίθουσα του γεωργικού συνεταιρισμού, για να συζητήσουν για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την καύση των σιτοκαλαμιών και των προστίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν επιβληθεί σε αρκετούς αγρότες, καθώς και τη μελλοντική προστασία τους από ανάλογα φαινόμενα απώλειας επιδοτήσεων.

Οι συγκεντρωθέντες συζήτησαν για το πώς θα κινηθούν μελλοντικά, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας σε περίπτωση που κάποιος αγρότης έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα με αντιπυρικές ζώνες, περιφερειακά του χωραφιού του. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει μόνο τοπικές διαστάσεις με την επιβολή προστίμων στον ν. Λάρισας, αλλά απασχολεί αγρότες σε πανθεσσαλικό όπως και πανελλαδικό επίπεδο.

Στη χθεσινή συζήτηση διατυπώθηκαν πολλές απόψεις και έγινε λόγος για πρόστιμα σε αγρότες που είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδείξουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, την καύση εκ μεταφοράς. Συγκεκριμένα, αγρότης διατύπωσε ότι από τη συνολική έκταση που δηλώνει στην ενιαία ενίσχυση π.χ. από τα 150 στρέμματα πήρε φωτιά μόνο ένα κομμάτι 5 στρεμμάτων, στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, από γειτονικό χωράφι, με αποτέλεσμα να του αποδοθεί πρόστιμο για δεύτερη φορά, μη μπορώντας να αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς το πρόστιμο τού αποδόθηκε ταχυδρομικά στις 10 Νοεμβρίου 2019, έχοντας ήδη προχωρήσει σε σπορά για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αναφερόμενος στο γεγονός, δήλωσε ότι βρίσκει τοίχο σε κάθε υπηρεσία που προσπαθεί να αποδείξει ότι είχε πράξει όλα τα προβλεπόμενα, τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να φυλάμε στα χωράφια μας 24ωρες το 24ωρο σκοπιά, υπό τον φόβο φωτιάς και της απώλειας ευρωπαϊκών ενισχύσεων".

Από την άλλη, διατυπώθηκε ο προβληματισμός για το κλίμα της Ελλάδας που είναι ξηρό και δεν μπορεί να οργωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (όπως το φετινό), ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με χώρες της Βόρειας Ευρώπης π.χ. της Γερμανίας, που οι καλαμιές σαπίζουν λόγω της υγρασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κρούσματα σκουληκιού αλλά και μύκητα στις καλλιέργειές τους. Ωστόσο, αυτό που ζητούν είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα τους προστατεύει σε ανάλογα φαινόμενα, έχοντας λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μερίδα αγροτών επισκέφθηκε προ ημερών τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, ώστε ο δήμος να γίνει αρωγός αυτής της προσπάθειας. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συνάντηση στον Δήμο Κιλελέρ και στη συνέχεια με συντονισμένες κινήσεις να φτάσει το πρόβλημα σε βουλευτές, περιφερειάρχη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να υπάρξει μια συνολική λύση - ομπρέλα προστασίας από ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον από το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Του Γ. Γκαντέλου
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οι σιτοκαλαμιές & ο ΟΠΕΚΕΠΕ «καίνε» τους αγρότες.... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: