ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κοινοτική ενίσχυση για τον θρυμματισμό κλαδιών ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ Χρυσομάλλης


Την επαναφορά της κοινοτικής ενίσχυσης για τον θρυμματισμό των κλαδεμάτων της ελαιοκαλλιέργειας ζητεί ο βουλευτή , με ερώτηση του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.
Η δράση της ενίσχυσης προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με συνολική κοινοτική συμμετοχή 44 εκατομμυρίων ευρώ. Ανερχόταν σε 14 ευρώ ανά στρέμμα ανά χρονιά και κάλυπτε την αγορά θρυμματιστών - και ως πρόσθετες δαπάνες, ακόμα και το κόστος των ημερομισθίων για τον τεμαχισμό των κλαδεμάτων και την απόθεσή τους στην επιφάνεια του αγροτεμαχίου.

Παρά τη μεγάλη περιβαλλοντική σημασία της συγκεκριμένης δράσης, που θα οδηγούσε στη παύση της καύσης των κλαδιών και επομένως στην εξαφάνιση όλων των αρνητικών συνεπειών που προκαλούσε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την 3η τροποποίηση του ΠΑΑ το 2018, ζήτησαν την διαγραφή της συγκεκριμένης δράσης, όπως είπε ο κ. Χρυσομάλλης, με το σκεπτικό ότι υπάρχει πιθανότητα η απόθεση των υπολειμμάτων στο έδαφος να συμβάλει στη διατήρηση και διασπορά τυχόν μυκήτων που έχουν προσβάλει τα ελαιόδεντρα - χάνοντας έτσι και το σύνολο του ποσού που είχε διατεθεί.

Ο κ. Χρυσομάλλης ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην εκ νέου ενεργοποίηση της ενίσχυσης και τον ρωτά τι άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ενθαρρύνει τους ελαιοκαλλιεργητές να σταματήσουν τη πρακτική της καύσης των κλαδεμάτων μετά τη συγκομιδή της ελιάς.

«Η προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή είναι το σημαντικότερο όπλο των αγροτών μας για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στο κλίμα τα επόμενα χρόνια. Η ενθάρρυνση, από πλευράς υπουργείου, της παύσης της πρακτικής καύσης των κλαδιών, και η ενίσχυση όσων αγροτών προχωρήσουν στην αγορά θρυμματιστών, είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα που θα επιτρέψει τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου τα οποία φεύγουν στην ατμόσφαιρα κατά την καύση, θα μειώσει την επικάθηση επίστρωσης αιθάλης στον αμάζευτο καρπό και βέβαια την πρόκληση πυρκαγιών ως αποτέλεσμα συχνά της ανεξέλεγκτης καύσης», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κοινοτική ενίσχυση για τον θρυμματισμό κλαδιών ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ Χρυσομάλλης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: