ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Θέλουμε κίνητρα για το Net Metering»«Η κρίση κατέστρεψε τις μισές αγροτικές επιχειρήσεις – Το υψηλό κόστος παραγωγής μειώνει την ανταγωνιστικότητά μας στην Ε.Ε. – Δεν είναι ανάγκη κάθε χρόνο να βγάζουμε τα τρακτέρ στους δρόμους»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγροτικών Θεμάτων Γιώργος Μαχάς μιλά στη larissanet για το ασφαλιστικό αλλά και για την νέα εποχή που ανοίγεται για τους αγρότες με την διαδικασία του Net Metering η οποία υπόσχεται μηδενικό κόστος παραγωγής κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο ο οποίος χτυπήθηκε από την κρίση.


 
Αναφέρεται στις νέες καλλιέργειες, αλλά και στο βαμβάκι που φέτος δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά του. Τέλος, απαντά στο ερώτημα αν οι κινητοποιήσεις έχουν αποκτήσει πλέον την λογική του «εθίμου» ή αν είναι αναγκαιότητα για τους αγρότες.

Τι γίνεται με το ασφαλιστικό των αγροτών; Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των εισφορών;

Για το ασφαλιστικό των αγροτών υπήρχε μια ψευδής αίσθηση ότι οι εισφορές θα διπλασιαστούν. Αυτό φαίνεται πως ήταν ένα μεγάλο λάθος γιατί μιλάμε για ένα «fake news». Όπως ακούσαμε από τον κ. Βρούτση οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αυξηθούν. Η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά θα μείνει ως έχει (119 ευρώ), αλλά θα έχει μια μικρή αύξηση της τάξης των 2-3 ευρώ τα επόμενα δυο χρόνια. Θα ξεκινούν οι εισφορές από τα 119 ευρώ ανά μήνα και θα φτάσουμε έως και τα 319 ευρώ. Από την αρχή του έτους μπορεί να επιλέξει ο κάθε αγρότης την κλίμακα ασφάλισης που θέλει. Φανταστείτε όμως ότι απεμπλακήκαμε από την προηγούμενη διαδικασία. Είχαμε προσφύγει στο Ανώτατο δικαστήριο το οποίο και μας δικαίωσε. Είπαμε τότε ότι δεν μπορεί να συνδέεται η παραγωγή (δηλαδή το καθαρό εισόδημα) με το ασφαλιστικό κομμάτι. Δεν υπήρχε ανταποδοτικότητα στο προηγούμενο σύστημα.

Το νέο σύστημα θεωρείτε ότι είναι καλύτερο;

Είναι σίγουρα πιο δίκαιο. Εδώ επιλέγεις ποια συνταξιοδοτική κλίμακα θες και έχεις την ανάλογη σύνταξη με βάση τις εισφορές που θα πληρώνεις. Την κλίμακα μπορείς να την αλλάξεις κάθε χρόνο ανάλογα με τα εισοδήματά σου.

Πάμε στις καλλιέργειες. Πως πήγε φέτος η χρονιά σε βαμβάκι και σε σιτάρι;

Ειδικά για το βαμβάκι οι αγρότες δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι. Εδώ και πολλά χρόνια -την δεκαετία της κρίσης- έχουν καταστραφεί οι μισές αγροτικές επιχειρήσεις της χώρας. Έχει τριπλασιαστεί η τιμή του ρεύματος, το οποίο ανεβάζει σε υψηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής. Στο πετρέλαιο η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε κόψει την επιστροφή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αν τα συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια ότι χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην Ε.Ε. παράγουμε τα ίδια προϊόντα, αλλά το κόστος παραγωγής με έναν Ισπανό για παράδειγμα, είναι το διπλάσιο.

Υπάρχει διέξοδος σε όλη αυτή την κατάσταση;

Μπορείς να καλλιεργήσεις το βαμβάκι, ξέρεις πόσο έχει και μπορείς να κάνεις συμβολαιακή για να ξέρεις πόσο θα πουλήσεις. Αλλά θα πρέπει πρώτα να έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο, να μπορούμε να δουλέψουμε όπως και όλοι οι αγρότες στην Ε.Ε. Πρέπει να πάμε σε λύσεις Net Metering για μείωση του κόστους παραγωγής. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για ενισχύσει αυτό το κομμάτι. Με τον Κώστα Σπανούλη κάναμε μεγάλο αγώνα για αυτόν τον τομέα. Θα μπορεί ο αγρότης να παράγει ρεύμα όσο καταναλώνει για τις καλλιέργειές του.

Πόσο εύκολο είναι με τα σημερινά δεδομένα ο αγρότης να προχωρήσει σε μια επένδυση Net Metering;

Το κόστος με μια τέτοια επένδυση θα το μηδενίσει. Έτσι θα παραχθούν προϊόντα χαμηλού κόστους. Αυτό σημαίνει καλύτερο τζίρο, περισσότερα χρήματα στις τσέπες των αγροτών. Επίσης με αυτή την λύση αποφεύγουμε και τον λιγνίτη.

Το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να σας δώσει τα κίνητρα που ζητάτε;

Είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ακούσει την ηγεσία του Υπουργείου ότι θέλει να ενισχύσει αυτή την μετάβαση στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας». Άλλωστε ξέρουμε ότι είναι προτεραιότητα για το ΕΣΠΑ και την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια.

Ποιες είναι οι νέες καλλιέργειες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον θεσσαλικό κάμπο;

Οι νέες καλλιέργειες έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Είχαμε εγκλωβιστεί στο βαμβάκι αν και είχε καλό εισόδημα. Στο Ελλαδικό χώρο χωρούν πολλές νέες καλλιέργειες. Μια τέτοια λύση είναι οι δενδροκαλλιέργειες πυκνής φύτευσης. Καλλιέργειες που δεν θέλουν πολλά μεροκάματα. Η μηχανοκαλλιέργεια θα δώσει το καθαρό κέρδος. Από εκεί και πέρα ότι φυτευτεί πρέπει να είναι μεγάλες εκτάσεις και με συμβόλαιο.

Έχουμε μπροστά μας κινητοποιήσεις των αγροτών. Κάποιοι τις χαρακτηρίζουν ως «έθιμο» καθώς γίνονται τέτοιο καιρό κάθε χρόνο και άλλοι τις θεωρούν αναγκαιότητα. Ποια είναι η τοποθέτησή σας στο θέμα;

Το να βγω κάθε χρόνο να φωνάξω για να φωνάξω, είναι λάθος. Πιστεύω ότι όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη πρέπει να βγεις. Για παράδειγμα όπως βγήκαμε με τρακτέρ το 2016. Τότε ήταν να ψηφιστεί το ασφαλιστικό και η φορολογία, αυτά που βιώσαμε τα επόμενα χρόνια. Τότε έπρεπε να φωνάξουμε για να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση. Τότε όλοι οι αγρότες ένιωσαν την ανάγκη να βγουν στο δρόμο. Δεν μπορεί να βγαίνεις κάθε χρόνο. Κουράζεις και κουράζεσαι. Ας δούμε πρώτα τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση. Αν δούμε ότι βοηθάει τον αγροτικό κόσμο, θα βοηθήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας. Αν δεν λύσει τα προβλήματα ή προκαλέσει νέα, τότε θα είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ξανά…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
«Θέλουμε κίνητρα για το Net Metering» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: