Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αχρείαστη αναστάτωση για τον πυρετό Q στη Λέσβο αλλά οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν & πάλι το μάρμαρο

 
Δύο εκτροφές προβάτων εντοπίστηκαν από τους ελέγχους της κτηνιατρικής υπηρεσίας στη Λέσβο να έχουν προσβληθεί με τον πυρετό Q, μία ζωονόσο που αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και αυτό έγινε στις δύο αυτές περιπτώσεις. Η ζωονόσος αυτή έχει προσβάλει και στο παρελθόν εκτροφές της Λέσβου και έχει αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο υπήρξε προσωπική ανάρτηση στο διαδίκτυο του γιατρού Γιάννη Ζερδελή ο οποίος ενημέρωνε ότι η νόσος αυτή μπορεί να προσβάλλει και τον άνθρωπο που θα καταναλώσει μη παστεριωμένο γάλα από το άρρωστο ζώο, ή μέσω της εισπνοής από τον άνθρωπο που είναι μέσα στην κτηνοτροφική μονάδα και ζητούσε από την περιφέρεια να λάβει μέτρα.

Η ανάρτηση αυτή έφερε αναστάτωση στον πληθυσμό και η διεύθυνση κτηνιατρικής της Περιφέρειας με ανακοίνωσή της καθησυχάζει το κοινό ενημερώνοντας ότι αν και η νόσος έχει μια παγκόσμια εξάπλωση , η μετάδοση στον άνθρωπο δεν είναι συχνή ενώ δεν έχει καταγραφεί από τις υπηρεσίες του νησιού τέτοιο περιστατικό μετάδοσης σε άννθρωπο.

Όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό και δεν τελειώνει με ανακοινώσεις και αναρτήσεις. Όλη αυτή η διαχείριση του θέματος παραμονές των Χριστουγέννων, παραγωγική περίοδος για τους κτηνοτρόφους , δίνει άλλο ένα χαστούκι στο ήδη επιβαρυμένο εισόδημά τους.

Δίνει άλλο ένα βήμα για να κρατιούνται πολύ χαμηλά οι τιμές που θα πουλήσει ο παραγωγός ενώ την ίδια στιγμή θα αγοράσει πολύ ακριβά ο καταναλωτής. Πλην των δύο τελευταίων ημερών που κάποιοι κτηνοτρόφοι πούλησαν στα 4,5 ευρώ το κιλό , όλο το προηγούμενο διάστημα οι κτηνοτρόφοι πούλησαν με τρία ευρώ , ενώ ο καταναλωτής αγοράζει 7-8 ευρώ το κιλό το αρνί.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό . Όπως εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος, ο κτηνοτρόφος ενώ πληρώνει τον αναχρονιστικό ΕΛΓΑ για να έχει μία κάλυψη σε περίπτωση απώλειας της παραγωγής του, δεν καλύπτονται οι επιζωοτίες ενώ και τα φάρμακά που κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες δεν καλύπτονται από πουθενά. 1000 ευρώ κόστισε για την μία κτηνοτροφική μονάδα η αγωγή που ο κτηνοτρόφος εφαρμόζει στο κοπάδι. Ακόμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το γάλα της περιόδου, πρέπει να το πετάξει, ενώ απώλειες το κοπάδι έχει και από τις αποβολές που προκαλεί στα ζώα αυτή η ασθένεια και που επίσης δεν αποζημιώνεται.

Έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στην Περιφέρεια από τον επικεφαλής της ΛΑΣ Σταύρο Τάσσο να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όχι μόνο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την καραντίνα και τις επιζωοτίες αλλά και το θέμα της ανάγκης ενίσχυσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας , όπως και το πρόβλημα που προέκυψε φέτος με τα πυρινελαιουργία και να οριστικοποιηθεί ένα ρεαλιστικό διεκδικητικό πλαίσιο από την πλευρά της Περιφέρειας που θα πρέπει να συγκρουστεί με το αρμόδιο Υπουργείο για να το διεκδικήσει.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της διεύθυνσης κτηνιατρικής για το θέμα του πυρετού Q

Ανακοίνωση της διεύθυνσης κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου :

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την προσβολή κοπαδιών στο νησί με τον πυρετό Q και προκειμένου να αποφευχθεί αδικαιολόγητος πανικός στους κατοίκους , η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Β. Αιγαίου, ενημερώνει ότι,

Ο πυρετός Q, οφείλεται στη ρικέτσια Coxiella burneti. Έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλει πολλά είδη ζώων (άγριων και κατοικίδιων θηλαστικών, αρθρόποδων και πουλιών) όμως πιο ευαίσθητα στη νόσο είναι οι αγελάδες, τα πρόβατα,οι σκύλοι, γάτες, κουνέλι, κ.α

Η ασθένεια ενδημεί και στην Ελλάδα.

Τα συμπτώματα στις αγελάδες είναι συνήθως αγονιμότητα και σποραδικές αποβολές. Στο πρόβατο η νόσος είναι συνήθως υποκλινική και μπορεί να προκαλέσει ανορεξία και αποβολές.

Το μικρόβιο φαίνεται να κυκλοφορεί
  • Μεταξύ των άγριων ζώων όπου συμμετέχουν στη μετάδοση οι κρότωνες
  • Μεταξύ των κατοικιδίων θηλαστικών με άμεση επαφή, βρώση εμβρυικών υμένων και πιθανά από τους κρότωνες

Η σημαντικότερη οδός μετάδοσης των μικροβίων από τα ζώα στον άνθρωπο είναι:
  • Από τον αέρα ο οποίος περιέχει μολυσμένα σωματίδια σκόνης.
  • Θεωρείται επαγγελματική νόσος για όσους άμεσα ή και έμμεσα έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα
  • Τη κατανάλωση μη παστεριωμένου μολυσμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων στα οποία δεν έχει τηρηθεί ο απαραίτητος χρόνος ωρίμανσης.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τις ιατρικές υπηρεσίες, για εμφάνιση κρουσμάτων πυρετού Q σε κατοίκους του νησιού, λόγω μετάδοσης της νόσου από ζώα.

Ο συνηθέστερος τρόπος εντοπισμού της νόσου είναι κατά την διερεύνηση περιστατικών αποβολών ή αγονιμότητας σε κοπάδια μετά από δήλωση των κτηνοτρόφων.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Β. Αιγαίου, έχει ενημερώσει προφορικώς και εγγράφως τους κτηνοτρόφους τα κοπάδια των οποίων έχουν προσβληθεί από τη νόσο σχετικά με τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί και τα μέτρα προφύλαξης και αποτροπής μετάδοσης της νόσου, όπως αυτά προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες που δίνονται είναι οι παρακάτω:

α. δεν πρέπει να μετακινούν το ποίμνιο τους πέρα από τα όρια της εκμετάλλευσης τους και να μην εισέλθουν νέα ζώα στην εκτροφή τους , μέχρι την άρση της Λήψης Υγειονομικών μέτρων.

β. Να Απευθυνθούν στον κτηνίατρο της εκμετάλλευσή τους προκειμένου να εφαρμοστεί το προβλεπόμενο θεραπευτικό σχήμα και εφιστούμε την προσοχή τους στην τήρηση των χρόνων αναμονής στο γάλα και το κρέας.

γ. Απομόνωση των ζώων που πρόκειται να γεννήσουν σε κλειστό κατά προτίμηση χώρο. Οι εμβρυϊκοί υμένες, της στρωμνής και λοιπών υλικών καθώς και των αποβαλλομένων εμβρύων πρέπει να συλλέγονται και να γίνεται υγειονομική ταφή ή κάψιμο.

δ. Περιορισμός των νεογέννητων με τις μητέρες τους για 14 τουλάχιστον μέρες μετά τη γέννηση.

ε. Συχνές απολυμάνσεις των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού καθώς και τα ζώα θα πρέπει να υποβληθούν σε εκτοπαρασίτωση για προστασία από κρότωνες .

στ. Αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, πλύσιμο των χεριών μετά από τους χειρισμούς στα ζώα.

ζ. Απαγόρευση της κατανάλωσης τροφής, νερού και καπνίσματος κατά τη διάρκεια χειρισμών στα ζώα.

η. Παστερίωση του γάλακτος και τήρηση του απαραίτητου χρόνου ωρίμανσης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Θ. Το γάλα που συλλέγεται από ζώο που ασθενεί ή εφαρμόζεται θεραπεία με αντιβιοτικά πρέπει να απορρίπτεται(τήρηση του χρόνου αναμονής του φαρμακευτικού σκευάσματος).

Μετά το τέλος της θεραπείας θα πρέπει να προσκομίσουν στην Υπηρεσία το Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής, όπου θα αναγράφεται από το κτηνίατρο της εκμετάλλευσής τους, το ακριβή πρωτόκολλο θεραπείας που ακολουθήθηκε, προκειμένου να επιτραπούν οι αγοροπωλησίες από την εκτροφή τους.

Συστήνεται οι επαγγελματίες (κτηνίατροι, εκδοροσφαγείς, κτηνοτρόφοι) που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα, να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Β. Αιγαίου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους στα κοπάδια των οποίων υπάρχουν συμπτώματα της νόσου, να επικοινωνήσουν στα τηλ 2251042236, 2251047427, προκειμένου να διενεργηθεί επιτόπιος κλινικός έλεγχος των ζώων και στη συνέχεια ορολογικός έλεγχος.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αχρείαστη αναστάτωση για τον πυρετό Q στη Λέσβο αλλά οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν & πάλι το μάρμαρο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: