Μία ιχθυολόγος απαντά για τη χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες

Μία ιχθυολόγος, με σχόλιό της στην σελίδα ΠΑΣΤΙ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ ΤΕ , απαντά στον Χρήστο Λοβέρδο Στελακάτο και στις κατ...


Μία ιχθυολόγος, με σχόλιό της στην σελίδα ΠΑΣΤΙ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ ΤΕ, απαντά στον Χρήστο Λοβέρδο Στελακάτο και στις καταγγελίες που έχει κάνει κατά καιρούς για τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών.

Αναλυτικά το κείμενο της ιχθυολόγου (αναρτήθηκε 24/10/2018):

"Ονομάζομαι Μαριαλένα Κόκκαλη, είμαι Ιχθυολόγος, απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου περιβάλλοντος στο Βόλο, και νυν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Μπέργκεν την Νορβηγίας.

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει viral το βίντεο που σας επισυνάπτω, με τις καταγγελίες του κυρίου Λοβέρδου κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. 458000 προβολές, 8000 κοινοποιήσεις, πάνω από 400 σχόλια το 99% των οποίων συγχαίρουν τον εν λόγο κύριο και όχι μόνο συμφωνεί μαζί του αλλά κάνει και δηλώσεις του τύπου «δε θα ξανά φάω ποτέ ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας γιατί είναι καρκίνος, και θα το πω και σε όλο το περίγυρο μου να το μάθει».

Τα λιγοστά σχόλια που προσπαθούν να εξηγήσουν με επιστημονική τεκμηρίωση τις ανακρίβειες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο βίντεο, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζονται συγκεκριμένες εταιρείες ούτε είναι καθοδηγούμενα, χλευάζονται και οι συγγραφείς τους αναθεματίζονται. Γιατί έτσι έχουν μάθει μερικοί, να κατεβάζουν αμάσητη τη τροφή, να μην έχουν κριτική σκέψη να πιστεύουν αερολόγους και να σταυρώνουν όποιον τολμήσει να μιλήσει «ενάντια» σε αυτό που πιστεύουν.

Ζητώ από όσους διαβάσουν αυτό το εκτενές κείμενο να δράσουν, να δουν το βίντεο, να καταλάβουν τη γενίκευση και το κακό που προκαλούν στον κλάδο μας οι ψευδοπροφήτες σαν τον εν λόγω κύριο. Η ελληνική νομοθεσία ναι χωλαίνει, οι υπεύθυνοι φορείς μπορεί κάποιες φορές να μη λειτουργούν έγκαιρα και έγκυρα, οι εταιρείες ίσως κάποιες φορές στο βωμό του κέρδους να προβαίνουν σε παράνομες κινήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας είναι καρκίνος και η ιχθυοκαλλιέργεια είναι αυτή που νεκρώνει τη φύση.

Όντως έγινε και γίνεται χρήση φορμόλης για αποπαρασίτωση ψαριών, φορμόλη εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ όμως.

Κάτω από τους κλωβούς όντως δημιουργείται ίζημα, και όντως δεν αναπτύσσονται αυστραλιανοί κοραλλιογενείς ύφαλοι, αλλά ούτε η υπόλοιπη ελληνική θάλασσα έχει τέτοιους υφάλους. Οι τράτες βυθού έχουν ευθύνη για τις καταστροφές του υποστρώματος, η υπεραλίευση για τους μειωμένους πληθυσμούς άγριων και «σπάνιων» ψαριών, το/η πλαστικό/ή καπάκι/σακούλα που πετάνε κάποιοι στην θάλασσα και το τρώνε οι γλάροι, οι χελώνες ευθύνεται για μαζικές εξοντώσεις πληθυσμών σε όλο τον κόσμο, αλλά το μέτρο τιμολόγησης της πλαστικής σακούλας, που είναι στο ευρύτερο σχέδιο μείωσης χρήσης πλαστικού δεν άρεσε σε πολλούς Έλληνες.

Η ιχθυοκαλλιέργεια έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με άλλα είδη ζωικής παραγωγής, ο ιχθυολόγος απόφοιτος του ΤΕΙ Μεσολογγίου (σε 6 χρόνια όπως ο ίδιος μας λέει) κ. Λοβέρδος, γιατί δεν το αναφέρει κάπου στο βίντεο του; Γιατί δεν εξηγεί τι είναι ζωονόσος, και ποιες ασθένειες των ψαριών μεταφέρονται στον άνθρωπο; Γιατί δε θίγει την ανισακίαση, παρασιτική ζωονόσος που μπορεί να έχει ο άγριος κολιός που τρώμε και μεταφέρεται στον άνθρωπο κάτω από μη σωστό μαγείρεμα, αλλά αναφέρει την εγκεφαλίτιδα των λαβρακιών που δεν κολλιέται με κανέναν τρόπο στον άνθρωπο; Μπορώ να γράφω για ώρες μια προς μια τις ανακρίβειες που αναφέρει ο κύριος Λοβέρδος και να αντιλέγω με επιχειρήματα επιστημονικά τεκμηριωμένα αλλά δε θα βγάλει κάπου. Ζητώ από όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους, ιχθυολόγους, κτηνιάτρους, του κλάδου ή μη να δράσουν και να σταματήσουν αυτή την προπαγάνδα.

Ο καθένας από εμάς όταν βλέπει κάτι ανήθικο, στη δουλεία του, στη κοινωνία, στο ίντερνετ να το καταγγέλλει. Αν συμφωνείται μαζί μου παρακαλώ κάντε αναφορά στο παρακάτω βίντεο ως ψευδή είδηση, κοινοποιείστε το κείμενο μου σε οποιαδήποτε ομάδα θα μπορούσε να ενημερώσει και να δώσει την άλλη άποψη, την πιο σφαιρική και τεκμηριωμένη. Δε πρέπει να αφήνουμε τέτοια περιστατικά, να αμαυρώνουν έναν ολόκληρο κλάδο, του οποίου κάποιοι από εμάς ορκιστήκαμε να υπηρετούμε με αφοσίωση και πίστη. 

https://www.facebook.com/100009327186416/videos/2238958439758374/Kαι ένα σχόλιο στην ίδια ανάρτηση για τη χρήση της φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες:

https://www.facebook.com/notes/

enallaktikos.gr
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια