ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κυριάκος Βελόπουλος:Πλήγμα η απόφαση για το τσίπουρο


«Ισχυρό πλήγμα για αμπελοκαλλιεργητές- αποσταγματοποιούς» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και βουλευτής Λάρισας Κυρ. Βελόπουλος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τσίπουρο και τσικουδιά, κάνοντας επίσης λόγο για «εμφανή κίνδυνο αφανισμού» της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή του Τυρνάβου. 


Ο κ. Βελόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών αναφέρει ότι «με ανακοίνωσή τους ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου-Αμπελώνα- Δαμασίου-Αργυροπουλίου-Λυγαριάς και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (προσφυγή μεγάλων ευρωπαϊκών ποτοποιιών) και την καταδίκη της Ελλάδας σε εξίσωση του ΕΦΚ σε τσίπουρο/τσικουδιά εξισώνοντάς τα με τα μαζικώς παραγόμενα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση θα πλήξει σοβαρότα τα δύο ντόπια παραδοσιακά προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης (agro24.gr 05 08 2019 και ert.gr 02.08.2019) και θα επηρεαστεί η τελική τιμή κατανάλωσης και η ζήτηση αντίστοιχα».

Σημειώνοντας πως «δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο προστατεύει παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά με γεωγραφική ένδειξη και δίνεται η δυνατότητα για φόρο κατ’ αποκοπή ή κατά παρέκκλιση για συγκεκριμένες ποσότητες παραδοσιακών αποσταγμάτων.

Δεδομένου ότι η παραγωγή αποσταγμάτων αποτελεί ένα σημαντικότατο κοινωνικοοικονομικό στήριγμα της ελληνικής περιφέρειας και η λήψη μέτρων με στόχο την προστασία αμπελοκαλλιεργητών, την ενίσχυση του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος και τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας από τον εμφανή κίνδυνο αφανισμού είναι επιβεβλημένη.

Ερωτώνται οι Υπουργοί: Προτίθεστε να προβείτε στη διατήρηση του καθεστώτος των διημέρων αποσταγματοποιών, συντελώντας στην επιβίωση των αμπελοκαλλιεργητών; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση δύο ετών μέχρι την εφαρμογή της απόφασης;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κατατεθέν δικόγραφο (29/07/2019) και ποια η εξέλιξη της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου Ε.Ε., προκειμένου να ερμηνευθεί εάν δύναται να εφαρμοστεί μειωμένος κατά 50%, συντελεστής ΕΦΚ στους μικρούς, «διήμερους» αποσταγματοποιούς (παρ. 1 άρθρου 22 της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ)για την αιθυλική αλκοόλη (έως 10 εκατόλιτρα), η οποία παράγεται από μικρά αποστακτήρια;

Σε ποιες άμεσες ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής της απόφασης του ΔΕΕ και να προστατευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα του τσίπουρου και της τσικουδιάς, που πλήττονται άνευ προηγουμένου;» καταλήγει ο κ. Βελόπουλος.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Κυριάκος Βελόπουλος:Πλήγμα η απόφαση για το τσίπουρο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: