ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγροτικές Κινητοποιήσεις: Περιοδείες στα χωριά, μπλόκα στο τέλος του μήνα


Σε συσκέψεις και συνεδριάσεις των αγροτικών συλλόγων, με στόχο να υπάρχουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου αξιοποιώντας όλες τις μορφές παρέμβασης, προχωρά το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας. 


Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» η νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ομοσπονδίας, αναλύθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των μπλόκων τα αιτήματα, ενώ παρουσιάστηκε και το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Απηύθυναν δε κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λάρισας «να συμμετέχουν μαζικά στις συσκέψεις που διοργανώνει η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα και να βγουν στον δρόμο για να παλέψουν για την επιβίωσή τους».

Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Όπως έγινε γνωστό, στην πρόσφατη πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ που αναδείχτηκε από τις εκλογές, εξέλεξε νέο προεδρείο που αποτελείται από τους: Πρόεδρος Μαρούδας Ρίζος, α' αντιπρόεδρος Αδαμόπουλος Τάκης, β΄ αντιπρόεδρος Λαχανάς Αλέκος, γραμματέας Τσικριτσής Στέλιος, αν. γραμματέας Τσίντζιρας Γιάννης, οργανωτικός γραμ. Κουκούτσης Γιάννης, εκπρόσωπος Τύπου Αλειφτήρας Σωκράτης, ταμίας Παπαδημητρίου Γιάννης.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

Υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην Νίκαια, η Ομοσπονδία κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα με συσκέψεις και συνεδριάσεις των αγροτικών συλλόγων και στόχο να υπάρχουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου, αξιοποιώντας όλες τις μορφές παρέμβασης.

Οι προγραμματισμένες συσκέψεις είναι: Φάρσαλα σήμερα Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Βασιλή, Μηλέα Ελασσόνας Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ, Αγιά Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 7.30 το βράδυ στην ταβέρνα «Χατζάκος», Καλλιθέα Ελασσόνας Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, Τύρναβος Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ στο Εμμανουήλειο, Πλατύκαμπος Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Συνεταιρισμού, Νίκαια Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ. Επίσης θα γίνουν περιοδείες σε χωριά του Νομού και μετά θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, στην οποία θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «βασικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι και μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε. 
 
Παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ, η πολιτική της κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εχθρική απέναντι στους αγρότες. Αναλυτικότερα: Αύξηση των ήδη πανάκριβων τιμολογίων της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο. Καμιά προστασία των παραγωγών από τις εξευτελιστικές και ανοιχτές τιμές και την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας φτάνουν 4-5 φορές ακριβότερα στην κατανάλωση. 
 
Το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλότατο. Στον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση δίνει πάνω από 600 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, κλινικές, αεροπορικές εταιρείες και 0 ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη στη Λάρισα. 
 
Ακόμη δεν έχουν βγει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2019 και φυσικά θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και στην καταβολή αποζημιώσεων. 
 
Το μόνο που νοιάζει τον υπουργό και την κυβέρνηση είναι να δώσουν ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα κερδοφορίας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ασφαλίζουν την παραγωγή, με συνέπεια να πληρώνουμε υψηλότερα ασφάλιστρα και να παίρνουμε ακόμη μικρότερες αποζημιώσεις. Το επιχείρημα του κ. Βορίδη περί εξάντλησης των αποθεματικών του ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτο, όταν οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, ενώ θα έπρεπε να έχουν δώσει ως τώρα 280 εκατ. ευρώ. 
 
Δόθηκαν κυριολεκτικά ψίχουλα από το de minimis στα αμύγδαλα και τα ροδάκινα παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε για διαβούλευση για τους συνεταιρισμούς επιταχύνει ακόμη πιο πολύ τη συγκέντρωση παραγωγής και γης αφού επιτρέπει στους επιχειρηματίες που δεν είναι καν αγρότες να κατέχουν το 25% των μερίδων και στις ΑΕΣ αυτό φτάνει στο 40%. Δεν έχει κλείσει το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του ύψους των συντάξεων. 
 
Ήδη πληρώνουμε υψηλότατες εισφορές που θα αυξηθούν και άλλο από το 2020. Η περιβόητη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, με το αφορολόγητο ποσό των 8.636 ευρώ που είχαμε κατακτήσει στα μπλόκα αναφέρεται ουσιαστικά σε μια μείωση της τάξης των 178 ευρώ, που ήδη έχει εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. 
 
Για το σημαντικό ζήτημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, η Ομοσπονδία αποφάσισε να διοργανώσει ημερίδα τον Φεβρουάριο, διεκδικώντας την άμεση εκτροπή και τα απαραίτητα έργα ώστε να διοχετευτεί και να αξιοποιηθεί το νερό.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αγροτικές Κινητοποιήσεις: Περιοδείες στα χωριά, μπλόκα στο τέλος του μήνα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: