ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα λάθος στοιχεία του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα για τον παραγόμενο πλούτο/στρέμμα στη χώρα


Αρκετοί επιστήμονες έχουν επισημάνει την ανάγκη η χώρα να καταστήσει περισσότερο αποδοτικό τον αγροτικό της τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτά που έχουν επιτύχει το Ισραήλ και η Ολλανδία. Μ βάση λοιπόν τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία:

  • Η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρώματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1700 ευρώ ανά στρέμμα
  • Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.
Τα στοιχεία αυτά ανέφερε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποδείξει στον παριστάμενο Τρικαλινό υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ότι υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό», για να αυξήσουμε και το ΑΕΠ της χώρας, με περισσότερο υποβοήθηση στον αγροτικό τομέα. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια στην ομιλία του αμφισβήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας λέγοντας ότι η Θεσσαλία παράγει 300 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά ο μέσος όρος της χώρας είναι στα 1200 ευρώ.

Μάλιστα τα στοιχεία αυτά τα επανέλαβε και στην ομιλία του στην κοπή πίτας του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, στο Μύλο 1927, για να υπάρξει δυσφορία από αρκετούς παρισταμένους γεωπόνους, αφού είναι οι κατεξοχήν επιστήμονες που ασχολούνται με το αντικείμενο και γνωρίζουν ότι η χώρα μας υστερεί κατά πολύ στην απόδοση ανά στρέμμα.

Είναι προφανές ότι τον υφυπουργό τον έχουν πληροφορήσει λάθος. Αν ήταν 1200 ευρώ ανά στρέμμα ο παραγόμενος πλούτος τότε από τα 37 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα, θα παραγόταν ΑΕΠ πάνω από 40 δις ευρώ, δηλαδή κοντά στο 22% του συνολικού θα προερχόταν από τον πρωτογενή τομέα (σημειωτέον ότι Ολλανδοί ί έχουν κοντά στο 40% του ΑΕΠ τους παραγόμενο από τον πρωτογενή τομέα, αλλά κυρίως με θερμοκήπια και υδροπονικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία εντατικής μορφής).

Η αλήθεια είναι πως το παραγόμενο ΑΕΠ από τον πρωτογενή τομέα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν υπερβαίνει το 4% (για την ακρίβεια 3,8%). Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα στοιχεία που ανέφερε δύο φορές και μάλιστα στη μία στον κατεξοχήν επιστημονικό κάδο που ασχολείται με τη γεωργία, αφορούν και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, πάλι το νούμερο είναι υπερβολικό, αφού ούτε και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων παράγει άνω των 40 δις ευρώ πλούτο στη χώρα, στο σύνολό της… Σημειωτέον ότι το σύνολο των εξαγωγών της χώρας από τη βιομηχανία είναι μόλις 20 δις ευρώ.

Το να χρησιμοποιεί λάθος στοιχεία κάποιος δεν είναι κακό, αλλά αν αυτός κατέχει μία νευραλγική θέση για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας, τότε υπάρχει ένα θέμα... Γιατί με λάθος δεδομένα κάνεις λάθος υπολογισμό και σχεδιασμό και στο τέλος παίρνεις και λάθος αποτελέσματα…

Γ.Κ.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Τα λάθος στοιχεία του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα για τον παραγόμενο πλούτο/στρέμμα στη χώρα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: