Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στ. Αραχωβίτης: Χαρακτηριστική αδράνεια της κυβέρνησης σε αγροτικά θέματα

 
Για χαρακτηριστική αδράνεια στην επίλυση προβλημάτων του αγροτικού κόσμου με αιχμή τα προβλήματα καταστροφής των καλλιεργειών της ελιάς από το δάκο, επέκριναν την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και μέλος της γραμματείας του τομέα Αγροτικής Πολιτικής Φάνης Κουρεμπές, οι οποίοι άκουσαν τα προβλήματα του αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος σε δύο εκδηλώσεις που έγιναν χθες στον Αλμυρό και στο Βελεστίνο, ενώ είχαν συνάντηση και με τους παράκτιους αλιείς.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία και θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι αυτή έγινε για να εξυπηρετήσει το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας «κάτι που εν τιμά τον θεσμό. Θα περιμέναμε μεγαλύτερο βάθος από την κυβέρνηση».

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου τα δύο στελέχη, επισήμαναν ότι ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας μπαίνει στην ουσία των προβλημάτων και ζητάει λύσεις από το ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν πιστεύει ότι μπορούν να δοθούν λύσεις από την νυν κυβέρνηση και τόνισαν ότι οι ίδιοι επιθυμούν να βρεθούν λύσεις και όχι να κάνουν στείρα αντιπολίτευση.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε ότι η Μαγνησία είναι ένας παραγωγικός νομός και με αρκετά προβλήματα αλλά και πλεονεκτήματα. «Στη θητεία μας ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκαν βασικές καλλιέργειες αλλά προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν. Όμως αυτή την ώρα είμαστε μπροστά σε συσσώρευση προβλημάτων σε ελαιοκομία και συνεταιρισμούς και στον τομέα της αλιείας και κτηνοτροφίας», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Φάνης Κουρεμπές τόνισε ότι τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό πλαίσιο, ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να δώσει βάση στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων αγροτικής παραγωγής και να βάλει σε δεύτερη μοίρα άλλα θέματα και εξέφρασε την ελπίδα να μην πάνε όλα πίσω με τη σημερινή κυβέρνηση, όπως π.χ. το θέμα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών από το δάκο, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει παρεμβάσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι απασχολεί τον αγροτικό κόσμο

Η άρδευση καιδ η από την Κάρλα όπου δόθηκε ποσό 16,5 εκ. ευρώ για να γίνει το σχετικό έργο, έθεσαν οι αγρότες του Βελεστίνου αλλά και προβλήματα των συνεταιρισμών ειδικά μετά την διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας και η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη στην κακή ΑΤΕ.

Οι αλιείς έθεσαν το χαράτσι από 1/1/2020 και οι κτηνοτρόφοι την ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας γιατί είναι σε οριακό επίπεδο η κτηνοτροφία.

Οι πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αποζημιώσεις από το δάκο

Αναφορικά με το θέμα της μη αποζημίωσης των αγροτών για τις ζημιές που προκαλεί ο δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια, ο Φάνης Κουρεμπές ειπε ότι κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν ασφαλίζει ζημιές από εχθρούς και ασθένειες που μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν. «Θέλουμε ο παραγωγός να προσέχει την παραγωγή για να έχει εισόδημα, αλλά είναι δύσκολο μετά να ξεχωρίσεις ποιος είναι καλός παραγωγός που πλήρωσε και έχασε και από τον άλλο δεν καλλιέργησε και θα έλθει να αποζημιωθεί. Σαφώς και το 2018 είχαμε προβλήματα αλλά στήσαμε νομοθετικό πλαίσιο για δακοκτονία. Το 2019 η δακοκτονία ξεκίνησε στην ώρα της αλλά σημερινή ηγεσία δεν προέβλεψε την ύπαρξη κονδυλίων ώστε αυτή να συνεχιστεί και το φετινό Οκτώβριο και Νοέμβριο που χρειάστηκε, εξήγησε».

Τέλος ο κ. Αραχωβίτης υπενθύμισε τις ενέργειες του υπουργείου του για να δοθεί λύση στο θέμα με παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν συνεχίστηκε με τη νέα ηγεσία. «Γι’ αυτό κάνουμε λόγο για αδράνεια. Ο Ισπανός υπουργός γεωργίας ζήτησε από την ΕΕ αποθεματοποίηση και την πήρε έστω και αν δεν δούλεψε το μέτρο. Εμείς δείχνουμε αφωνία, ενώ είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια από Σεπτέμβριο 2018 καταθέτοντας τεκμηριωμένα στοιχεία ότι υπάρχει πρόβλημα στην ελαιοκομία».

Σημειώνεται ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα συζητώντας με φορείς του αγροτικού κόσμου για να καταλήξουν το επόμενο διάστημα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα απαντά τι γεωργία επιθυμούν καθώς και ποια θα είναι τα επιμέρους ζητήματα που τεθούν όταν γίνει και πάλι κυβέρνηση.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Στ. Αραχωβίτης: Χαρακτηριστική αδράνεια της κυβέρνησης σε αγροτικά θέματα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:27 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: