ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επιβλαβής η χρήση του τζακιού, αλλά δεν χρειάζεται πανικός...


Σε μια περίοδο όπου τα τζάκια και οι σόμπες καίνε νυχθημερόν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) για τις επιπτώσεις στην υγεία- πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου

και άλλων ασθενειών-από τη συστηματική χρήση τους, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου.
Στην ομολογουμένως ανησυχητική αυτή επιστολή η ΕΑΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

Η ΕΑΕ επισημαίνει ότι μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Η κατάσταση είναι όντως ανησυχητική, παραδέχεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ωστόσο όπως λέει δεν χρειάζεται πανικός. «Το να ανάψει κάποιος το τζάκι του λίγες φορές μέσα στο χειμώνα δεν σημαίνει ότι θα πάθει καρκίνο. Όταν όμως χρησιμοποιείται ως κύριο μέσο θέρμανσης εκεί υπάρχει ζήτημα. Για τις συνέπειες και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας γνωρίζουμε, όμως είναι η πρώτη φορά που έγιναν μελέτες σε εσωτερικούς χώρους. 

Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια των γιορτών το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς οι οικογένειες μαζεύονται στο σπίτι και καίνε το τζάκι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό περιβάλλον μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.
 
 Όλο αυτό σε ένα ήδη επιβαρυμένο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ΧΑΠ, παροξυσμό κρίσεων άσθματος, αναπνευστικές λοιμώξεις και καρδιαγγειακά νοσήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ακόμη πιο επικίνδυνο όμως λέει ο κ. Γουργουλιάνης, είναι το κάπνισμα στο σπίτι και αυτό θα πρέπει οι πολίτες να το καταλάβουν. 
 
«Το να μολύνεται η ατμόσφαιρα του σπιτιού σε καθημερινή βάση με καπνό, είτε προέρχεται από τζάκι είτε από τσιγάρο, λειτουργεί αθροιστικά και αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας» καταλήγει.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Επιβλαβής η χρήση του τζακιού, αλλά δεν χρειάζεται πανικός... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: