ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συνάντηση Κτηνοτρόφων με Βορίδη για Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ


Σήμερα οι Κτηνοτρόφοι και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, συναντώνται με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης ΦΕΤΑΣ.

Επιτέλους θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος λειτουργίας της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία θα διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ποιότητα του προϊόντος, την παραγωγή των Ελλήνων Κτηνοτρόφων και φυσικά το εισόδημα τους. 
 
Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την ΦΕΤΑ ως τον λευκό χρυσό της Χώρας μας-σ.σ. ανάμεσα στα άλλα χρυσά της προϊόντα, πράσινος χρυσός το Ελαιόλαδο, η βιοποικιλότητά της ως το χρυσός των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών-, η οποία όμως θα πρέπει να βαδίσει σε ένα συγκεκριμένο δρόμο, και να προβληθεί η ανωτερότητά της έναντι σε όλα τα υπόλοιπα λευκά τυριά που αποκαλούνται τύπου Φέτα, μετά το άνοιγμα με τις συμφωνίες με τον Καναδά και την έγκριση της περιβόητης CETA, της οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδά από την σύνθεση του προηγούμενου Ευρωκοινοβουλίου(ανάμσά τους και ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ).

Πλέον, μετά τη συμφωνία, οι καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους καναδική φέτα.
Υπενθυμίζεται πως,

Η συμφωνία προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη αλλά σαφώς υπάρχουν παραχωρήσεις προς τους Καναδούς οι οποίοι μπορούν να κυκλοφορούν τη δική τους φέτα, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης και δεν μπορούν να μπουν στην Ευρώπη, όμως όσες εταιρίες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να
λειτουργούν ακόμη για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά.

Αυτό σημαίνει πως μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει φέτα, μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά.

Περισσότερα στην αυριανή εκπομπή του Πρωτογενούς ΤΟμέα στην ΕΡΤ Κομοτηνής, «Κι όμως η Κοινωνία…Κινείται» 12:00-13:00
 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Συνάντηση Κτηνοτρόφων με Βορίδη για Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: