ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Προστασία μελισσιών τον χειμώνα


Συμβουλές για την καλύτερη προστασία των μελισσιών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες παρέχουν τούτες τις ημέρες οι γεωπόνοι, τις οποίες συνοψίζοντας, μπορούμε να τονίσουμε τα παρακάτω: Το μελίσσι στο οποίο έχουν γίνει οι σωστές μελισσοκομικές πράξεις πριν από τον χειμώνα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με όλο το κρύο, ακόμα και το πολικό. 
 
Φυσικά, μία πολύ γρήγορη επιθεώρηση για να σιγουρέψουμε την επάρκεια της τροφής ή τη μη ύπαρξη πολλών νεκρών μελισσών στην είσοδο είναι πάντα απαραίτητη. 
 
Ο μακρύς χειμώνας και η παγωνιά δεν αποτελούν προβλέψιμες καταστάσεις, αλλά το μελίσσι θα πρέπει να έχει επάρκεια τροφών και γι' αυτές τις περιπτώσεις. Κι αν το χιόνι τα σκεπάσει, δεν ανησυχούμε αμέσως, γιατί ο αέρας κυκλοφορεί μέσα από το απάτητο χιόνι και δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι να μπορέσουμε να ανοίξουμε μία δίοδο στην είσοδο των κυψελών. Το να ξεχειμωνιάζουμε, λοιπόν, τα μελίσσια μας κάπως ψηλότερα από το έδαφος είναι μάλλον μία πολύ καλή πρακτική.

Τα σημεία - κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε για την προστασία των μελισσιών τις ημέρες του χειμώνα είναι: Νέα και παραγωγική βασίλισσα, η οποία να έχει δημιουργήσει ένα δυνατό μελίσσι πριν από τον χειμώνα, να κρατάει γόνο μέχρι και αρκετά αργά, για να έχει ανανεωθεί ο πληθυσμός με νεαρές εργάτριες. 
 
Αρκετές τροφές στα στεφανώματα, μέλι δηλαδή, αλλά και πρόσθετη τροφή πάνω από τη μελισσόσφαιρα για τις έκτακτες περιπτώσεις που η παγωνιά και το κρύο είναι διαρκείας και για τη βασίλισσα που συνεχίζει να γεννάει. Να θυμόμαστε ότι μελίσσια που διαχειμάζουν μόνο με διάφορες τροφές από ζάχαρη, εκτρέφουν την επόμενη άνοιξη λιγότερο γόνο και έχουν μικρότερους πληθυσμούς.
 


Από τον Γιώργο Ρούστα 
roustas@eleftheria.gr


eleftheria.gr
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Προστασία μελισσιών τον χειμώνα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: