ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών για τνη «μάχη» με τις ΗΠΑ για τη φέτα


Τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν καθώς η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει την επιχειρηματολογία της μέχρι τις 5 Μαρτίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών να αντικρούσουν τις αιτιάσεις των Αμερικανών που αμφισβητούν το καθεστώς προστασίας που εξασφάλισε η φέτα στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) είναι πολύ κοντά στην ανάθεση σε τοπικό δικηγορικό γραφείο τη σύνταξη και υποβολή του φακέλου υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων στην αρμόδια κρατική υπηρεσία.

Τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν καθώς η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει την επιχειρηματολογία της είναι μέχρι τις 5 Μαρτίου. Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος για το θέμα είναι ενήμερος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος παρακολουθεί την υπόθεση.

Μάλιστα, την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συνάντηση ανάμεσα στις δυο πλευρές όπου θα εξετασθούν οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και διάφορα άλλα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς όπως η κατοχύρωση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΟΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικάνικος οργανισμός εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων (US Dairy Council Export) αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς προστασίας που εξασφάλισε το ελληνικό προϊόν στην Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο της διμερής συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα της Ασίας με την ΕΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ζητά να μπορούν οι αμερικάνικες εταιρείες που εξάγουν στη χώρα να χρησιμοποιούν τον όρο φέτα.

Η εξέλιξη έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Το πλήγμα, όπως λένε, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η ένσταση των Αμερικανών, θα είναι ισχυρό. Και αυτό γιατί η Σιγκαπούρη, μπορεί να είναι μια μικρή αγορά, αποτελεί όμως εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή.
Στην τελική ευθεία η Διεπαγγελματική Φέτας

Στο μεταξύ, στη τελική ευθεία έχει εισέλθει η προσπάθεια σύστασης της Διεπαγγελματικής Φέτας. Μετά τον ΣΕΒΓΑΠ, ο οποίος όρισε τα μέλη που θα τον εκπροσωπήσουν αναμένεται και οι υπόλοιποι φορείς να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Επιδίωξη είναι να γίνει την εβδομάδα που διανύουμε, ώστε την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί ο φάκελος στο υπουργείο και κατόπιν στο ΓΕΜΗ.

Μείζον ζήτημα αποτελούν και τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη Διεπαγγελματική από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Όπως λέει ο κ. Αποστολόπουλος, υπάρχει στα ταμεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα ένα τεράστιο αναξιοποίητο αποθεματικό πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προέκυψε από τις εισφορές των μελών του όλα αυτά τα χρόνια και τονίζει πως είναι χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ για την στήριξη των γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.

Το αποθεματικό αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, θα μπορούσε να εκχωρηθεί εξ’ αρχής ως πάγιο ενεργητικό για να ξεκινήσει η Διεπαγγελματική τις δραστηριότητές της. Το μόνο που χρειάζεται σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο είναι η βούληση του υπουργείου να καθορίσει τα χρήματα που θα εκχωρούνται σταθερά από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Διεπαγγελματική Φέτας, η οποία χρειάζεται χρήματα για να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών για τνη «μάχη» με τις ΗΠΑ για τη φέτα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: