ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ξεκινούν ποτίσματα στα σιτηρά λογω έλλειψης βροχοπτώσεων...


Έντονη είναι η ανησυχία των καλλιεργητών σιτηρών σε αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω του άνυδρου χειμώνα, ενώ οι παγετοί που εκδηλώνονται κατά τις πρωινές ή βραδινές ώρες, έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό των παραγωγών που είτε βλέπουν τα σπαρτά τους να κιτρινίζουν ή να μην αναπτύσσονται αναλόγως της εποχής, είτε δεν προχωρούν στις ανάλογες λιπάνσεις, οι οποίες προϋποθέτουν υγρασία. 
 
Στον νομό Λάρισας έχει να βρέξει περίπου από τα μέσα Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα τα σιτάρια ενώ θα έπρεπε να είναι λίγο κάτω από το γόνατο, αυτά είναι μία παλάμη. 
 
Κι επειδή οι βροχές θα αργήσουν να έρθουν, οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν να ποτίσουν με μηχανήματα, κάτι εξαιρετικά κοστοβόρο για την καλλιέργεια. Η καλλιέργεια αντιμετώπισε και πέρυσι αντίστοιχο πρόβλημα, με την ανομβρία κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο να προκαλεί μειωμένες αποδόσεις ειδικότερα σε μη ποτιστικά χωράφια, αφού πέτυχε τα σιτάρια στο αδέλφωμα, τη στιγμή ακριβώς που αυξανόταν η παραγωγή. 
 
Σε χωράφι που δεν ποτίστηκε καθόλου η παραγωγή ήταν στα 200-250 κιλά/στρέμμα, όταν σε χωράφι που ποτίστηκε η παραγωγή ήταν 550 κιλά/στρέμμα. Φανταστείτε την απώλεια εισοδήματος με την τιμή των 20 λεπτών/κιλό και τη διαφορά των 300 κιλών.

Απαραίτητη και για τις λιπάνσεις η βροχή

Η έλλειψη βροχοπτώσεων για την εποχή συμπίπτει με την περίοδο όπου οι παραγωγοί μπαίνουν στα χωράφια για τις επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις των σιτηρών, αναδεικνύοντας ένα ακόμη ζήτημα. 
 
«Άλλες χρονιές σε αυτή τη φάση οι καλλιεργητές προχωρούσαν στις ανοιξιάτικες λιπάνσεις» εξηγεί ο γεωπόνος, Γιάννης Ράγκος, σημειώνοντας ότι η τωρινή εικόνα των στρεσαρισμένων φυτών από την ανομβρία και τον παγετό, δεν επιτρέπει αυτή τη λίπανση, αφού το φυτό δεν θα μπορέσει να την απορροφήσει, αντιθέτως θα επιδεινώσει την κατάσταση.
 
 «Οι παραγωγοί, ιδιαίτερα όσοι κινούνται ημερολογιακά και μόνο, θα πρέπει να αποφύγουν τη λίπανση καθώς είναι ότι χειρότερο μπορούν να κάνουν τώρα» συνέστησε ο κ. Ράγκος, εξηγώντας ότι αυτή μπορεί να μετατεθεί για λίγο αργότερα καθώς προϋποθέτει υγρασία στα χωράφια. Ο ίδιος, βέβαια, επισήμανε ότι η ανομβρία στη φάση που βρίσκονται τα σιτηρά δεν προδικάζει απαραιτήτως ζημιά για την καλλιέργεια, αν το φαινόμενο δεν συνεχιστεί και κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, αφού για την ώρα τα φυτά είναι στο στάδιο της πρώτης ανάπτυξης.
 
 
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Ξεκινούν ποτίσματα στα σιτηρά λογω έλλειψης βροχοπτώσεων... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: