ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εκτακτα μέτρα στις Σέρρες με αφορμή το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε με αφορμή το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία νόσο που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και άρα δεν υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ενώ επανέλαβε ότι εδώ και καιρό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται στις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου και να μην πληγεί η χοιροτροφία όπως συνέβη στη γειτονική Βουλγαρία.

Οι περίπου 30 χοίροι από τη μικρή μονάδα όπου βρέθηκε το ύποπτο δείγμα θανατώθηκαν και αυτή τη στιγμή διεξάγεται επιδημιολογική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί το πώς έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας. Το δείγμα εξετάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη μέρα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα.

Οπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, η μονάδα όπου εμφανίστηκε το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων δεν γειτονεύει με μεγάλες εκμεταλλεύσεις και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η νόσος να μεταδόθηκε από αγριόχοιρο, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός ημίαιμων χοίρων στην περιοχή.

Στις Σέρρες βρέθηκε χθες και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, που συμμετείχε σε σύσκεψη μαζί με τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών Λεωνίδα Βαρούδη όπως και άλλους τοπικούς φορείς.

Καθησυχαστικός ήταν και ο κ. Βαρούδης, που τόνισε ότι η συγκεκριμένη χοιροτροφική μονάδα δεν τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των ζώων, με αποτέλεσμα οι χοίροι να είναι ανεξέλεγκτοι και να έρθουν σε επαφή με αγριόχοιρους από τους οποίους μεταδίδεται η νόσος.

Τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την Π.Ε. Σερρών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την απαγόρευση εξόδου ζώντων χοίρων, την απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων, όπως και την απαγόρευση εξόδου χωρίς άδεια σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων.

● Αποφασίστηκε ομόφωνα και υπογράφηκε η κατάθεση του φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ύστερα από διαβούλευση των εμπλεκομένων φορέων που έγινε στο ΥΠΑΑΤ.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εκτακτα μέτρα στις Σέρρες με αφορμή το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: