ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μεσσηνία: Τζουμάκας και Σκορίνης για νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας


Την ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και για συσπείρωση που θα οδηγήσει σε νέα κοινωνική πλειοψηφία των προοδευτικών - δημοκρατικών δυνάμεων, σημείωσαν χθες από την Καλαμάτα ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Νίκος Σκορίνης.

Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, επεσήμαναν πως χρειάζεται οργάνωση, τυποποίηση και σωστή εξαγωγή για το ελαιόλαδο, με συγκέντρωση παραγωγής και γης.

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχαν συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στα γραφεία του Επιμελητηρίου και το βράδυ μίλησαν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τα αγροτικά ζητήματα (ελαιόλαδο κι ελιά), στο Πήδημα, στην ταβέρνα “Μένης”. 

 
Ειδικότερα:

Ο Νίκος Σκορίνης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για αμαρτίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που έφεραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία κι επεσήμανε την “ανάγκη για νέο μοντέλο ανάπτυξης που υλοποιήσαμε, αλλά δεν ολοκληρώσαμε”. Είπε ότι το μοντέλο της κυβέρνησης της Ν.Δ. κινείται στις ράγες επιστροφής στο παρελθόν και υποστήριξε πως “θα είναι τεράστια η κοινωνική ανισότητα, ακόμα και αν παραχθεί πλούτος, που δεν θα παραχθεί”. Μίλησε για ρεκόρ απολύσεων 150.000 το Δεκέμβριο και για φαινόμενο συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, μείωση εξαγωγών κι επιστροφή σ’ ένα μοντέλο που μεγαλώνει την ανισότητα.

Ο κ. Σκορίνης εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του δεν μπορεί και χρειάζεται μεγαλύτερη συσπείρωση προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων. Γι’ αυτό κάλεσε σε πανστρατιά αυτών των δυνάμεων για δημιουργία νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνει από τα λάθη και πως “έπρεπε να κάνουμε πράγματα και δεν κάναμε”. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε την πρώτη κατοικία.

Ο Στέφανος Τζουμάκας μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης επεσήμανε την ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία, με πολίτες, εργαζόμενους που έχουν σχέση με τον συνδικαλισμό και την αυτοδιοίκηση. Εκανε λόγο για “πανστρατιά που θα οδηγήσει σε πιο θετική και δημιουργική πορεία τον τόπο, για να κλείσει ο κύκλος της δεξιάς παρένθεσης”. Παρατήρησε ότι το ζήτημα της παραγωγής, της ανάπτυξης, των εξαγωγών είναι το πρώτο των πρώτων” και υποστήριξε πως από τη διάλυση της παραγωγικής βάσης ήρθε η κρίση. Σημείωσε ότι “είναι σοβαρό ζήτημα το ελαιόλαδο, είναι εθνικό προϊόν”, ανέφερε πως πρέπει να δούμε πού θα στραφεί η χώρα με το νέο παραγωγικό μοντέλο και δήλωσε “όχι στα ακίνητα και την πρόσοδο, αυτό δεν είναι ανάπτυξη, αλλά παρασιτισμός”. Τάχθηκε υπέρ των προϊόντων με προστιθέμενη αξία, όπως είναι το ελαιόλαδο και ζήτησε να συνεχιστούν οι εγγυημένες τιμές και ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτίμησε ότι το πρόβλημα με την τιμή του ελαιολάδου οφείλεται στην υπερπαραγωγή ελαιολάδου, στα αντίμετρα του εμπορικού πολέμου και τα δομικά προβλήματα παραγωγής στην Ελλάδα. Πρότεινε να δοθεί έμφαση στο brand name σε ελαιόλαδα περιοχών, όπως της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, της Κρήτης και παρατήρησε πως χρειάζεται οργάνωση, τυποποίηση και σωστή εξαγωγή.

Αφού ανέφερε ότι τα ελαιουργεία έκαναν πανωγραψίματα με τρελά νούμερα, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει πιο συγκεκριμένη, πιο οργανωμένη παραγωγή από κάθε συγκεκριμένη περιοχή για να ανεβάσει τιμή, καθώς και συγκέντρωση παραγωγής και γης, μαζί με οργάνωση και τυποποίηση. Διευκρίνισε ότι “δεν μπορούν να δοθούν ενισχύσεις στην τιμή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκεί ήταν η διαφωνία μου με τον Μπούτα, αυτό δεν μπορεί να γίνει”. Ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει την ενίσχυση των 50 - 60 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. και να κάνει διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για ενίσχυση του προϊόντος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Ο Ν. Σκορίνης ενημέρωσε ότι με απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ θα ετοιμαστεί θεματικό συνέδριο για το αγροτικό ζήτημα, καθώς “ο αγροτικός τομέας μπορεί να δώσει πολλά καλά αποτελέσματα στην οικονομία και την ανάπτυξη”.

Ο Στ. Τζουμάκας είπε ότι “πληρώνουμε ένα μνημόνιο 16 δισ. το χρόνο για να εισάγουμε κρέατα” και ο Ν. Σκορίνης σημείωσε ότι “αν για τους 30 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται το χρόνο στη χώρα μας, χρησιμοποιούνταν δικά μας προϊόντα, θα είχαμε 7 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα”.ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η συντονίστρια της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Βεργινάδη ενημέρωσε ότι ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, 14 - 17 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες θεματικές εκδηλώσεις:

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στη Μεσσήνη, για τα αγροτικά και τις υποδομές, με ομιλητές τον Σταύρο Αραχωβίτη και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου για την υγεία, με ομιλητές τον Ανδρέα Ξανθό και τον Αλέξη Χαρίτση.
 
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μεσσηνία: Τζουμάκας και Σκορίνης για νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: