ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κορωνοϊός: Ρίχνει τις τιμές στα αρνιάΠρόταση των κτηνοτρόφων τα απούλητα αρνιά να διανεμηθούν σε οικογένειες εργαζομένων που πλήττονται από τον ιό

«Μπλόκο» στις εξαγωγές των αμνοεριφίων, με συνέπεια να έχουμε αυτό το Πάσχα υπερβολική επάρκεια και να αναμένεται έτσι και μεγάλη πτώση των τιμών για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές, «βάζει» ο κορωνοϊός, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτο να κάνει μέσω της NeaKriti την πρόταση στο κράτος να απορροφήσει τα απούλητα αμνοερίφια και να τα διανείμει στις οικογένειες των εργαζομένων που έχουν πρόβλημα.

Ο ΣΕΚ όμως έχει στείλει και μια δραματική επιστολή προς την κυβέρνηση, ζητώντας, μεταξύ των άλλων, διαγραφή του 80% των δανείων των κτηνοτρόφων, αφού τουλάχιστον 500.000 αμνοερίφια που εξάγονται κάθε Πάσχα για Ιταλία και Γερμανία, κυρίως, φέτος δε φαίνεται εύκολο να βγουν από τα σύνορα!

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητάει διαγραφή του 80% των δανείων, εγγυημένων και «κόκκινων» και ρύθμιση του υπολοίπου 20% για 15-20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1%.

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Οι κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι της χώρας μας βρίσκονται σήμερα σε πολύ δύσκολη κατάσταση, μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, ιδιαίτερα τις τραπεζικές και φορολογικές.

Αυτά τα είχαμε επισημάνει με επιστολή μας από τον Δεκέμβριο του 2019, με την οποία σας είχαμε ενημερώσει για την πολύ δύσκολη κατάσταση στη οποία βρίσκεται η κτηνοτροφία-πτηνοτροφία της χώρας, λόγω της κατάρρευσης του εισοδήματός μας (μείωση τιμών παραγωγών – αύξηση κόστους παραγωγής).

Τώρα αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς, και την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, από την οποία κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε στα σπίτια μας γιατί πρέπει να φροντίσουμε τα ζώα μας, να τα ταΐσουμε, να τα αρμέξουμε, να τα μεταφέρουμε στα σφαγεία κ.ά. Αντιμετωπίζοντας επιπλέον και ζωοανθρωπονόσους, κινδυνεύουμε περισσότερο από άλλους επαγγελματίες, εκτός βέβαια των επαγγελματιών στον χώρο Υγείας, και όλα αυτά για να τροφοδοτούμε την αγορά με πολύτιμα ποιοτικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυριά κ.ά.).

Επιπλέον προέκυψαν και προβλήματα σφαγών και πώλησης αρνιών και κατσικιών, εισόδημα που υπολόγιζαν οι αιγοπροβατοτρόφοι την περίοδο του Πάσχα.

Έως σήμερα δεν έχουμε απάντηση από την Πολιτεία στα αιτήματά μας, αντίθετα οι τράπεζες σφίγγουν τον κλοιό και απειλούν με κατασχέσεις κατοικιών και στάβλων, και η εφορία προχωρά σε κατασχέσεις, ακόμη και ακατάσχετων λογαριασμών κτηνοτρόφων.

Δεχόμαστε συνεχή εκφοβισμό από τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και άλλα γραφεία διαχείρισης χρεών, ιδιαίτερα τώρα που προέκυψε και το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, που στέλνουν αγωγές-απειλές κατασχέσεων κ.ά. σε κτηνοτρόφους-πτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα η εταιρεία διαχείρισης των εγγυημένων από το κράτος δανείων της πρώην ΑΤΕ «δεν καταλαβαίνει τίποτα», απειλεί, εκβιάζει, σοφίζεται, στέλνοντας συνεχώς απειλητικά έγγραφα. «Σταματήστε τους επιτέλους».

Χρειάζεται άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας της χώρας, που θα περιλαμβάνουν και γενναίες ρυθμίσεις στα τραπεζικά δάνεια, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ενταχτούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων.

Διαγραφή του 80% των δανείων µας, εγγυημένων και «κόκκινων», και ρύθμιση του υπολοίπου 20% για 15-20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1% (τα ξένα funds αγοράζουν τα δάνειά μας από τις τράπεζες με 3-20%).

Ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και των στάβλων µας, έναντι οποιωνδήποτε χρεών µας.

Μετάθεση για ένα χρόνο της πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων δανείων.

Κατάργηση του πρόσθετου φόρου (ΕΝΦΙΑ) στις κτηνοτροφικές-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Εάν δεν παρθούν, έστω και τώρα, αυτά τα ελάχιστα μέτρα προστασίας μας, χιλιάδες κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή και το δύσκολο επάγγελμα που κάνουμε, και θα προστεθούν στις κάποιες χιλιάδες που ήδη έχουν εγκαταλείψει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επάρκεια της χώρας μας σε γάλα, κρέας κ.ά., την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τις επιπτώσεις σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την κτηνοτροφία-πτηνοτροφία (μεταποίηση, μεταφορές κ.ά.), αλλά και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας.

Στηρίξτε μας για να «μείνουμε όρθιοι», να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο µας, την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών, κρέατος και άλλων προϊόντων αγροδιατροφής.

Ελπίζουμε ότι θα εισακουστούν οι κραυγές απόγνωσης και οι διεκδικήσεις μας. Εμείς από την πλευρά μας θα αντισταθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στις κατασχέσεις κατοικιών και σταβλικών εγκαταστάσεων».
 
 
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κορωνοϊός: Ρίχνει τις τιμές στα αρνιά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: