ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χαμόγελα για Σιτάρι - Προβληματισμός & Προετοιμασία σπορας για το βαμβάκι


Οι αυξημένες βροχές του Μαρτίου αποδείχθηκαν ευεργετικές για τα σιτηρά, μετά τις λιπάνσεις, καθώς τα χωράφια χρειάζονταν νερό και η βροχή που έπεσε ήταν σωτήρια.

Αν όλα πάνε καλά η συγκομιδή των σιτηρών θα πραγματοποιηθεί τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου και στις τάξεις των παραγωγών σίτου υπάρχει αισιοδοξία μετά το ράλι των διεθνών τιμών. Στα σιτηρά υπάρχει και το πλεονέκτημα του μεγάλου χρόνου αποθήκευσης, ώστε να πουληθούν την κατάλληλη στιγμή. Αντίθετα η κατάσταση στο βαμβάκι είναι προβληματική και λόγω της συγκράτησης των διεθνών τιμών, αλλά και για το ότι οι βροχές θα καθυστερήσουν τη σπορά. 
 
Εξέλιξη ανεπιθύμητη, αφού οι περισσότεροι επεδίωκαν να χρησιμοποιήσουν πρώιμες ποικιλίες, ώστε να προχωρήσουν και σε πρώιμη συγκομιδή, αποφεύγοντας περιττά καλλιεργητικά έξοδα. Επίσης δεν περνά απαρατήρητη η ανησυχία των εκκοκκιστηρίων που σχετίζεται με τους περίπου 20.000 τόνους εκκοκκισμένου βάμβακος που παραμένουν απούλητοι καθώς και τους τουλάχιστον 50.000 τόνους για τους οποίους έχουν συναφθεί συμβόλαια για παράδοση μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν. 
 
Με τη σημερινή κατάσταση είναι απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για προπώληση βαμβακιού την άνοιξη και αυτό προβληματίζει τον παραγωγό, ο οποίος εξετάζει τη δυνατότητα μεταπήδησης σε άλλη καλλιέργεια, πιο ασφαλή, έστω και αν αυτή του αποφέρει μικρότερο κέρδος. Ακούγεται ότι κάποιοι θα καλλιεργήσουν ηλίανθο, τα στρέμματα του οποίου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Από την άλλη η αύξηση της κατανάλωσης σε ζυμαρικά, ψωμί και άλευρα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω κορονοϊού έχει φέρει και αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση για σιτάρι. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν κάποια προβλήματα ως προς τα εργοστάσια και τους Μύλους λόγω των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και της αδυναμίας των υφιστάμενων δομών Logistics να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.


Ετοιμάζονται για σπορές βαμβακιού

Οι βαμβακοπαραγωγοί που συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στα χωράφια τους, καθώς η εποχή που διανύουμε απαιτεί τη συνεχή παρουσία τους στη γη, ρίχνουν τα λιπάσματα και ετοιμάζονται για τις σπορές. 
 
Περί τις αρχές Απριλίου στις πρώιμες περιοχές των Φαρσάλων και της Καρδίτσας και μετά τις 10 του μήνα στις υπόλοιπες. Εκτός κι αν συνεχιστούν οι βροχές και την άλλη εβδομάδα και η σπορά μετακινηθεί ένα 10ήμερο πιο πίσω. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα φέτος θα είναι τα ίδια με πέρυσι, ενώ οι ποικιλίες που θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τους γεωπόνους, είναι κυρίως οι πιστοποιημένες, για να αποφέρουν ένα πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς, αλλά και οι πρώιμες. 
 
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γιώργο Λαδόπουλο «λόγω του έντονου προβλήματος της λειψυδρίας που παρατηρείται στη Θεσσαλία, οι περισσότεροι θα επιδιώξουν να συντομεύσουν την καλλιεργητική περίοδο, ώστε να γλιτώσουν τα περιττά έξοδα από τα ποτίσματα του Αυγούστου». Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται και στην πώληση αγροεφοδίων, οπότε αρκετοί παραγωγοί θα προμηθευτούν τις ποικιλίες που θα τους προωθήσουν οι εκκοκκιστές.
 


Από τον Γιώργο Ρούστα
 roustas@eleftheria.gr

  eleftheria.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Χαμόγελα για Σιτάρι - Προβληματισμός & Προετοιμασία σπορας για το βαμβάκι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: