Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι προτάσεις Μάκη Βορίδη για τα έργα στον ΑχελώοΟ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, αναφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό και στα έργα Άνω Αχελώου (δες εδώ {1} το βίντεο με την απάντηση του σε σχετικό ερώτημα). Θετικά κρίνουμε τις γενικές κατευθύνσεις που προτείνει για υποκατάσταση της χρήσης των υπόγειων υδάτων από επιφανειακές ταμιεύσεις και την "ανατροπή" της απαράδεκτης σχέσης 70 προς 30 «υπέρ» των υπογείων υδάτων που καταγράφεται σήμερα.

Προφανώς όμως για τα έργα Αχελώου δεν μας μετέφερε κάτι ουσιαστικό. Έκανε μεν επίκληση των δηλώσεων Μητσοτάκη για το θέμα αυτό, προχώρησε όμως και σε κάποιες αμφίσημες επισημάνσεις για «νομολογία του ΣτΕ» (;), οι οποίες, αντικειμενικά, μάλλον ανησυχία προκαλούν και τείνουν να δημιουργήσουν κλίμα αμφιβολίας για τα έργα (όπως συστηματικά πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ), παρά ενισχύουν τις σαφείς προθέσεις ολοκλήρωσης των έργων όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Για μας είναι καθαρό ότι οι παρατηρήσεις που περιέχονται στις κατά καιρούς αποφάσεις του ΣτΕ, σε συνδυασμό με εκείνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποτελούν ένα πλαίσιο σεβασό έως και χρήσιμο για την ολοκλήρωση των έργων Αχελώου (π.χ τήρηση Οδηγίας 60/2000 και εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης, ειδικές μελέτες εφαρμογής για προστασία στις περιοχές Natura, τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά την κατασκευή των έργων, αυστηρός έλεγχος στην περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτων κ.α.

Η απορία μας όμως είναι γιατί ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην «αυτονόητη» υποχρέωση τήρησης των αποφάσεων του ΣτΕ. 
 
Μήπως θεωρεί ότι η ολοκλήρωση των έργων υπερβαίνει κάποια σημεία των αποφάσεων του ΣτΕ ;

Εμείς απλώς θα υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες δύο πράγματα :

Πρώτον, ότι μετά και την τελευταία απόφαση (αριθμ. 26/2014) του ΣτΕ, η ΔΕΗ, στα πλαίσια της απόφασης αυτής, υπέβαλλε τις νέες περιβαλλοντικές μελέτες για την Μεσοχώρα και επέτυχε την (νέα) αδειοδότηση του ΥΗ έργου, που σημειωτέον το ενέκριναν ακόμη και οι επί τριάντα χρόνια ορκισμένοι εχθροί του («φαραωνικό»,«παράνομο» κ.α), δηλαδή τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, σε ότι αφορά την Συκιά, η έγκυρη νομικός, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Γλ. Σιούτη επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνέχισης των έργων Συκιάς και σήραγγας. Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι «...Η διοίκηση ουδόλως κωλύεται να επανέλθει στο εγχείρημα (δηλ. έργο Συκιάς και μεταφορά υδάτων στο θεσσαλικό κάμπο) - εναπόκειται αποκλειστικώς σε αυτήν ολοκληρώνοντας τον επαναπροσδιορισμό του έργου .....(ο οποίος) πρέπει να χωρήσει κατ- εφαρμογήν των όσων προβλέπονται ..... και με βάση τα όσα κρίθηκαν με την 26/2014 απόφαση του ΣτΕ ».

Περιττές λοιπόν οι αλλεπάληλες αναφορές ποικίλης προέλευσης στο ΣτΕ (κατά την άποψή μας). Αυτόν ακριβώς τον επαναπροσδιορισμό ζητάμε και εμείς από την Κυβέρνηση, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο και κύριο πολιτικό βήμα για την τήρηση των υποσχέσεων της.

Εάν λοιπόν τα διάφορα πολιτικά στελέχη που μας επισκέπτονται δεν προτίθενται να αναφερθούν σε συγκεκριμένες εξελίξεις για αυτό, τότε τους παραπέμπουμε στην «προτροπή» του γνωστού άσματος του Διονύση Σαββόπουλου « αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα μην μας πει κανένα» ......

{1} thessaliatv.gr - Βορίδης από τη Λάρισα : Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τον Αχελώο - Σεβόμενη πάντα τις αποφάσεις του ΣτΕ :

https://www.thessaliatv.gr/news/86499/boridis-apo-ti-larisa-i-kubernisi-tha-proxorisei-ton-axeloo/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=4dpSrCxuIY8&feature=emb_logo

 
 Ανάρτηση από την Εταιρεία Θσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ)
 
 
 ypethe.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οι προτάσεις Μάκη Βορίδη για τα έργα στον Αχελώο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: