ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στο κυνήγι της ανθοφορίας οι μελισσόκομοι
Ένα μεγάλο ποσοστό μελισσοκόμων ξεκίνησε τις μετακινήσεις σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη ανθοφορία, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το πέταγμα της μέλισσας.

Η ανθοφορία ξεκινάει στα καρποφόρα δέντρα και συγκεκριμένα στις αμυγδαλιές και έπονται αυτή την περίοδο οι ροδακινιές, οι κερασιές και τέλος τα εσπεριδοειδή. Από τα δασικά είδη τον χορό της άνοιξης σέρνουν η κουτσουπιά, ενώ προς το τέλος Μαρτίου ξεκινάει η μελιτοφορία στο πεύκο. 
 
Όπως κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι με τις απώλειες της χειμερινής περιόδου. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την αρνητική εξέλιξη σχετίζονται με τη διατροφή των μελισσών και τις ασθένειες οι οποίες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των μελισσοσμηνών. 
 
Ακόμη μεγάλες ποσότητες μελιού από την περασμένη χρονιά έχουν μείνει αδιάθετες και μπροστά σε μία περίοδο που δεν είναι από τις καλύτερες τα αδιάθετα μέλια, δημιουργούν ένα μη ευνοϊκό κλίμα για τους παραγωγούς. Επιπλέον η καταστρεπτική για το περιβάλλον πρακτική αγροτών -οι οποίοι δεν τηρούν τους κανόνες διασφάλισης και προστασίας της μέλισσας από τη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων- δυστυχώς συνεχίζεται. 
 
Υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διάφορων Αγροτικών Συλλόγων (π.χ. Όσσας Συκουρίου) για τη διενέργεια ψεκασμών τις απογευματινές ώρες κι αφού τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Κ. ΚΑΛΑΠΟΥΤΗΣ: ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ…

Με την κορύφωση της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς στον κάμπο, οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι ξεκινούν το όμορφο και δημιουργικό ταξίδι στη φύση, μεταφέροντας τις κυψέλες τους κοντά σε αυτά τα δέντρα, με σκοπό την ανάπτυξη της αποικίας των μελισσών και των γόνων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Καλαπούτη «πράγματι αυτές τις μέρες οι μελισσοκόμοι βρίσκονται στους …δρόμους. 
 
Αναζητούμε τις ανθοφορίες των αμυγδαλιών ή τα ρείκια (θάμνοι) στους πρόποδες των βουνών για να μεταφέρουμε τα μελίσσια για την συλλογή της γύρης, μιας και από τον Μάιο θα αρχίσουμε την συγκομιδή μελιού της νέας σαιζόν. Κυρίως οι περιοχές δράσης των Λαρισαίων παραγωγών είναι οι πρόποδες του Κισσάβου και του Ολύμπου».

Του Γιώργου Ρούστα
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Στο κυνήγι της ανθοφορίας οι μελισσόκομοι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: