Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Παραγωγοί Κερασιών: Μας λείπουν 1.500 εργάτες…


«Μας λείπουν 1.500 εργάτες…»
Μεγάλος ο κίνδυνος να μείνουν τα κεράσια στα δέντρα *Δραματική έκκληση απευθύνουν στους αρμόδιους οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής Αγιάς

Λίγες ημέρες έμειναν για να μπουν οι Αγιώτες παραγωγοί στα χωράφια τους, ώστε να ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών κερασιών, και λίγες εβδομάδες για την έναρξη του αραιώματος των μήλων, διαδικασίες και οι δύο χρονοβόρες και πολύ απαιτητικές, τόσο σε έμψυχο εργατικό δυναμικό, όσο και σε ανάλογα εκπαιδευμένο δυναμικό.

Υπό άλλες συνθήκες η ευρύτερη περιοχή αυτήν την εποχή σιγά - σιγά θα κατακλυζόταν από αλλοδαπούς εργάτες, κατά κόρον Αλβανούς, που ξέρουν τη δουλειά και οι οποίοι θα επωμίζονταν, ως είθισται, μεγάλο μέρος αυτής. Με τις παρούσες, όμως, συνθήκες των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, με τα σύνορα να είναι κλειστά και από την κυβέρνηση της χώρας μας και από την κυβέρνηση της Αλβανίας, τα πράγματα φαντάζουν πλέον πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς απευθύνουν δραματική έκκληση με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, κοινοποιημένη παράλληλα προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Περιφέρειας Παναγιώτη Καλφούντζο, στην οποία ζητούν άμεση κυβερνητική λύση στο οξύτατο αυτό πρόβλημα εργατών γης που απειλεί να τινάξει τη φετινή παραγωγή στον αέρα. Μην ξεχνάμε δε ότι πρόκειται για τη διαδικασία της συγκομιδής των καρπών, η οποία απαιτεί πολλά εργατικά χέρια ταυτόχρονα, αφού τα προϊόντα δεν μπορούν να περιμένουν πάνω στα δέντρα.

«Με σκοπό» σημειώνουν «να εξασφαλιστούν η διάθεση των προϊόντων και οι διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού, ζητάμε, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, να διασφαλιστεί η μετακίνηση εργατών, η διαμονή, η μεταφορά τους στο χωράφι και η εργασία άνω των τριών ατόμων. Οι ανάγκες σε επίπεδο Δήμου Αγιάς ανέρχονται σε 1.500 άτομα. Η ατομική ευθύνη είναι δική μας και την έχουμε αναλάβει μένοντας στο σπίτι και τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών. Η συλλογική ευθύνη είναι δική σας και σας καλούμε να την αναλάβετε και να ικανοποιήσετε άμεσα, τόσο αυτό το εξαιρετικής σημασίας αίτημά μας, όσο και μια σειρά άλλων που έχουμε καταγράψει ως εξής:

* Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται. Να στηριχθούν κατά προτεραιότητα οι παραγωγοί λαϊκών αγορών και οι κτηνοτρόφοι.

* Μέτρα για τη διοχέτευση με ευθύνη του κράτους, των ευπαθών προϊόντων και του αιγοπρόβειου κρέατος. Να απαγορευθούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων εν όψει Πάσχα.

* Κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκέσει η πανδημία. Να μην εξαιρεθούν οι αγρότες, όπως τώρα συμβαίνει, από την έκπτωση του 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή της εισφοράς του ΕΦΚΑ.

* Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για το 2019. Άμεση εξόφληση των οφειλόμενων σε αγρότες και κτηνοτρόφους από ΟΠΕΚΕΠΕ, προγράμματα και εξισωτικές αποζημιώσεις.

* Μείωση κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

* Δωρεάν υποβολή αιτήσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ με απλοποιημένες διαδικασίες.

* Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Άμεση αναστολή αναγκαστικής είσπραξης από δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

* Να στελεχωθούν με το προβλεπόμενο προσωπικό τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου και να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα υλικά, κάτι που πρέπει να γίνει τώρα».


Του Νίκου ΓουργιώτηΑν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩΓια άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Παραγωγοί Κερασιών: Μας λείπουν 1.500 εργάτες… Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: