ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δυτική Ελλάδα - Καρπούζι: Στον αέρα οι εξαγωγές – Μέτρα αλλιώς … καταστροφή


ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.. Αβεβαιότητα για την επιβίωση πλέον. Αυτή είναι η λέξη που ακούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, οι οποίοι βλέπουν την συνέχιση της δραστηριότητας τους να έχει χτυπηθεί βάναυσα από τις επιπτώσεις του κορωνοιού .

Και αυτή είναι η λέξη, που στην παρούσα φάση μπορεί να περιγράψει με τον πιο ορθό τρόπο το μέλλον αυτών των σημαντικών τομέων της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας μας.

Και αν προηγούμενες φορές, υπήρχε και μία δόση υπερβολής, ως μέτρο πίεσης για τους αρμοδίους Κυβερνητικούς φορείς, πλέον όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες των κλάδων αυτών, η αβεβαιότητα για την επιβίωση πλέον είναι η μόνη και πραγματική αλήθεια για την κατάσταση που βιώνουν.

Μέτρα αλλιώς … καταστροφή

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων ήταν ήδη πολλά πριν από τον κορωνοϊό.

Σήμερα όμως, υπάρχει, μια καινούργια χειρότερη πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται σε κρίση, όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική.

Ενώ οι τιμές στα ράφια των σουπερ μάρκετ είναι στα ύψη οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα.

Οι τιμές στα πρώιμα κηπευτικά είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα τεράστιες ποσότητες θάβονται σε χωματερές, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής μένει εκτός αγοράς, λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Μίας μειωμένης ζήτησης που σε καμία περίπτωση όπως χαρακτηριστικά επισημάνουν δεν μπορεί να καλυφθεί από την μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε για τις ημέρες του Πάσχα.

«Με κλειστά ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και τον κόσμο περιορισμένο στο σπίτι και με οικονομικά προβλήματα, πώς να υπάρχει ζήτηση στα αγροτικά προϊόντα επισημαίνει ο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος.


Κοινή συνισταμένη όλων των φορέων του αγροκτηνοτροφικού κλάδου, είναι ότι αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, τότε η οικονομική καταστροφή φαντάζει ορατή από κάθε προηγούμενη φορά.


Τι θα γίνει με το καρπούζι που πήγαινε Ιταλία;

Ιδιαίτερη ανησυχία όπως τόνισε ο κ Βαλιανάτος υπάρχει στους καλλιεργητές καρπουζιού οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να ολοκληρώνεται, χωρίς όμως να ξέρουν αν θα μπορέσουν να προωθήσουν το προϊόν τους στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Μία κατεξοχήν μεγάλη αγορά ήταν αυτή της Ιταλίας , η οποία όμως έχει δεχτεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα από τον κορωνοιο.

«Από τις αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει σταδιακά η διάθεση του όψιμου καρπουζιού και το μεγάλο ερωτηματικό είναι πως θα αντιδράσει η Ιταλική αγορά, στην οποία κατέληγε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Κάνεις δεν ξέρει αν θα υπάρχει ζήτηση και αν τελικά οι παραγωγοί καταφέρουν να διαθέσουν το προϊόν τους και σε ποιες τιμές»


Να υλοποιηθούνοι προτάσεις της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ανέλαβε συγκεκριμένες δράσεις όπως πρωτοβουλία για την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής που παραμένει αδιάθετη, προκειμένου να διατεθεί για τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (δικαιούχοι ΤΕΒΑ) της Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος.

« Η Περιφέρεια πρότεινε τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ με τις αγροτικές αποζημιώσεις .Ζήτησε την παράταση των χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων, ενταγμένων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Απαίτησε την ταχύτατη λήψη αποφάσεων από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις, φορο-ελαφρύνσεις, οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και η απαραίτητη χρονική μετατόπιση των οικονομικών υποχρεώσεων -χωρίς επιπτώσεις για τους δανειολήπτες αγρότες. Πραγματοποίησε παρέμβαση για την ενεργοποίηση της γνωστής στους οινικούς κύκλους «παρέμβαση κρίσης» μέσω της οποίας παράγεται κατ’ εξαίρεση οινόπνευμα από το κρασί. Μερίμνησε για την επάρκεια του κτηνιατρικού προσωπικού και για τη διενέργεια κρεοσκοπικού ελέγχου σε όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας, καθώς και για την έκδοση όλων των απαραιτήτων πιστοποιητικών για τη μετακίνηση των ζώων, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του κτηνοτρόφου στο Αγροτικό Κτηνιατρείο. Επίσης. προς ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας πρότεινε την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων και τη χορήγηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών. Στο πλαίσιο κατάρτισης ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων προετοιμάζει φάκελο υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για την υλοποίηση προγραμμάτων προώθησής τους τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και σε Τρίτες Χώρες» ανέφερε ο κ Βασιλόπουλος.

«Με κλειστά ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και τον κόσμο περιορισμένο στο σπίτι και με οικονομικά προβλήματα, πώς να υπάρχει ζήτηση στα αγροτικά προϊόντα επισημαίνει ο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος.

Κοινή συνισταμένη όλων των φορέων του αγροκτηνοτροφικού κλάδου, είναι ότι αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, τότε η οικονομική καταστροφή φαντάζει ορατή από κάθε προηγούμενη φορά.Αυτή τη στιγμή που έχουν «παγώσει» όλα, οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις ανάγκες των κοπαδιών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ζωοτροφές επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και κτηνοτρόφος Βασίλης Αρβανίτης.
Για αυτό και ζητούν μια δέσμη μέτρων στήριξης τους, προκειμένου να συνεχίσουν να υφίστανται ως …κλάδος.Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ανέλαβε συγκεκριμένες δράσεις όπως πρωτοβουλία για την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής που παραμένει αδιάθετη, προκειμένου να διατεθεί για τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (δικαιούχοι ΤΕΒΑ) της Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος.

Επίσης, προς ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας πρότεινε την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων και τη χορήγηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών.

ΟΑΣΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΗ – Στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι


Σε αγωνιστική ετοιμότητα και προετοιμασία δράσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας , στις 28 Απρίλη, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας τα διοικητικά συμβούλια των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στο κάλεσμά της σημειώνει: «Να μην μείνουνε σιωπηλοί απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν απ’ όλες τις κυβερνήσεις και εφαρμόζονται και από την σημερινή της ΝΔ με στόχευση τον αφανισμό μας. Η κυβέρνηση με ευαγγέλιο την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, από την μία δίνει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής και από την άλλη αρνείται τη στήριξη των μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των μέτρων διαχείρισής της που έχουν επιβληθεί»

Οι Ηλείοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μεταξύ άλλων ζητούν

Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Το ίδιο να ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο. .

Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Άμεση απόδοση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.

Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες, διακοπές ρεύματος και νερού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναστολή δημοτικών τελών, απαλλαγή από τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα.

Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019, σε όλους τους δικαιούχους, όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ.

Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό για όλο τον πληθυσμό, κάλυψη κενών στα Κέντρα Υγείας.

Να εξασφαλιστεί ειδική άδεια στους επαγγελματίες για τη μεταφορά των προϊόντων τους, χωρίς περιορισμούς ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας και να δοθεί αυτή την περίοδο στους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η δυνατότητα μη υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας, όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.

Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα, με συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων

Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) με ευθύνη και επιβάρυνση της περιφέρειας, με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.

Να αποδοθεί αμέσως το έκτακτο επίδομα σε όλους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, το ίδιο και στους εργαζόμενους τους και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Δυτική Ελλάδα - Καρπούζι: Στον αέρα οι εξαγωγές – Μέτρα αλλιώς … καταστροφή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:25 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: