Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στην Κρήτη πετούν την παραγωγή- Από την παραγωγή , στη χωματερή...Όπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Μανώλης Χνάρης, στην Κρήτη υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι τα κηπευτικά που μένουν αδιάθετα και το δεύτερο η κτηνοτροφία που κανείς δεν ξέρει πως, αν και σε τι τιμές θα διατεθούν τα αμνοερίφια ενόψει Πάσχα.

Στα λαχανικά, όμως, το πρόβλημα της υπερπαραγωγής και της μειωμένης διάθεσης είναι τεράστιο και επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί δεν έρχονται πια στην Αττική για να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω κορωνοϊού.

Ο κ. Φώντας Δλούμης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή, στην Ιεράπετρα είναι αποκαλυπτικός για το μέγεθος του προβλήματος αλλά και για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τους καταναλωτές.

Μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Δλούμης λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ιεράπετρα, που είναι η «καρδιά» της θερμοκηπιακής παραγωγής της Ελλάδας, η παραγωγή βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Το 60% της ντομάτας που παράγεται αυτή τη στιγμή δεν πωλείται και η τιμή έχει πέσει στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ στα αγγούρια δεν πουλιέται ούτε το 20% της παραγωγής.

Για να καταλάβουμε τη σημασία της Ιεράπετρας στην παραγωγή ντομάτας, καλλιεργούνται 7.500 στρέμματα και η παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 130.000 τόνους.

H Ελλάδα εξάγει ντομάτα μόνο στα Βαλκάνια αλλά λόγω της κρίσης τώρα έχουν σταματήσει οι εξαγωγές. Για τα υπόλοιπα κηπευτικά οι εξαγωγές συνεχίζονται είτε με μειωμένους ρυθμούς ή έχουν σταματήσει.

Όπως λέει ο κ. Δλούμης η κατανάλωση έχει πέσει αρκετά στα αστικά κέντρα όπως επίσης και οι παραγγελίες που παίρνει ο συνεταιρισμός από τα σούπερ μάρκετ, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 50%.

Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί

Τη μείωση της κατανάλωσης επιβεβαιώνει στο CNN Greece και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας κ. Χρήστος Κρομμύδας, η οποία όπως λέει οφείλεται στο κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη, το αντίθετο μάλιστα αλλά αν δεν στηριχθούν τώρα οι παραγωγοί που πετούν τα προϊόντα τους, σε δύο μήνες υπάρχει πιθανότητα να έχουμε έλλειψη και μεγάλη αύξηση των τιμών.

Κι αυτό θα συμβεί για τον εξής λόγο: Οι παραγωγοί δεν θα αντέξουν οικονομικά να κρατήσουν τα συγκεκριμένα κηπευτικά για άλλους δύο μήνες και θα αναγκαστούν να αλλάξουν καλλιέργειες, απορροφώντας οι ίδιοι τη ζημιά αλλά τουλάχιστον γνωρίζοντας ότι δεν θα αυξηθεί αυτή περαιτέρω. Αν σταματήσει όμως η παραγωγή αυτών των προϊόντων τώρα, το καλοκαίρι θα υπάρχει έλλειψη που θα εκτινάξει τις τιμές.

Αν σταματήσει η παραγωγή ντομάτας για παράδειγμα (είναι και άλλα νωπά προϊόντα), το καλοκαίρι η παραγωγή δεν θα καλύπτει τη ζήτηση κι ούτε μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι θα μπορούν λόγω κορωνοϊού να γίνονται εισαγωγές.

Ήδη οι εισαγωγές έχουν μειωθεί όπως μας λέει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas).

Κορωνοϊός – Καταστράφηκαν οι αγρότες της Κρήτης – Τόνοι κηπευτικών στις χωματερές
Από την παραγωγή... στη χωματερή!
 
Δραματική χαρακτηρίζουν την κατάσταση οι αγρότες της Κρήτης καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των κηπευτικών που παράγουν παραμένει ,λόγω κορωνοϊού, αδιάθετο και καταλήγει στις χωματερές και σε χώρους ανακύκλωσης και υπαίθριας κομποστοποίησης. .

Η Κρήτη τροφοδοτεί την Ελλάδα- και όχι μόνο- με κηπευτικά. Ντομάτες, αγγούρια πιπερές κ.ά. με αποτέλεσμα τώρα που δεν υπάρχει ζήτηση τα προϊόντα να μένουν απούλητα και να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ο αγροτικός κλάδος καταστράφηκε ολοκληρωτικά! Εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία έκλεισαν, οι λαϊκές αγορές συρρικνώθηκαν και έτσι οι πωλήσεις μειώθηκαν στο 80% έως και στο 90%. Μόνο τα Σούπερ Μάρκετ, που παραμένουν ανοιχτά, τροφοδοτούνται και σε αυτά η κίνηση έχει κατά πολύ μειωθεί.

Δυστυχώς τα κηπευτικά δεν μπορούν να κρατηθούν για πολλές μέρες, ούτε στο χωράφι ούτε σε ψυγεία και οι αγρότες, όπως τονίζει ο Νεκτάριος Παπαδάκης, παραγωγός και εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας, βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι εικόνες με τόνους από ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια να καταλήγουν στη χωματερή μόνο πόνο και θλίψη προκαλούν. 

 
  
 
 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη «Η Κρήτη τροφοδοτεί με κηπευτικά όλη την χώρα. Οι Κρητικοί παραγωγοί των λαϊκών αγορών της Αττικής, οι οποίοι διακινούσαν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του νησιού, τους έδιωξαν λόγω των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν λόγω κορωνοϊού».

«Η όλη κατάσταση με το κλείσιμο σχεδόν όλων των επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση των κηπευτικών έχει φέρει το αποτέλεσμα να πωλούνται ένα ποσοστό κοντά στο 30% σε τιμές κάτω του κόστους και τα υπόλοιπα να πετιούνται. Κατά τις προβλέψεις της κατάστασης και τι διάρκειας που θα χρειαστεί για την εξάλειψη του COVID 19 η καλλιεργητική μας περίοδος θα έχει τελειώσει δυστυχώς με καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς της Ιεράπετρας και όλης της Κρήτης».

Εξευτελιστικές τιμές

Τα προϊόντα πωλούνται σε τιμές εξευτελιστικές. Η οικονομική κατρακύλα δεν έχει τέλος σύμφωνα με τους αγρότες.

«Αυτά τα προϊόντα είναι προς κατανάλωση και όχι για πέταμα», τονίζει στο cretapost, ο παραγωγός της Ιεράπετρας Γιάννης Θεοδοσάκης.

«Οι παραγωγοί θα ξεπατώσουν τα φυτά λόγω της οικονομικής τους κατάστασης που δεν μπορούν να αντέξουν….. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα και για εμάς, η καταστροφή η δική μας θα μεταφερθεί στον καταναλωτή. Πάρτε μέτρα στήριξης για τους Έλληνες παραγωγούς όσο είναι ακόμα νωρίς.

Είναι κρίμα να πετάμε και οι καταναλωτές να αγοράζουν ακριβά»

Κόστος παραγωγής προϊόντος
Α. Ντομάτα 0.55
Β. Αγγούρια 0.55
Γ. Πιπεριές πράσινες 0.65
Δ. Πιπεριές κόκκινες 0.85
Ε. Βελανιδι ντοματινι 1.50
Στ. Μελιτζάνα 0.65

2. Έξοδα τυποποίησης & μεταφοράς στην Αθήνα 0.30 ευρώ ανά κιλό μέσο όρο.

Την ίδια, στην αγορά, η ντομάτα πωλείται από 1.20€ έως και 1.90€

Ζητούν παρέμβαση της κυβέρνησης

Οι αγρότες παραγωγοί ζητούν τώρα από τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα καθώς η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
 
 
«Αν δεν αλλάξει κάτι, αν δεν λάβουν μέτρα, του χρόνου δεν θα μπορώ να καλλιεργήσω» τονίσει ο κ.Θεοδοσάκης.

«Παλεύουμε με κίνδυνο της δικιάς μας υγείας να παράγουμε κηπευτικά για την κατανάλωση
Δεν γίνεται εγώ να πουλάω τα κηπευτικά μου 0.20 λεπτά και το κόστος να είναι 0.55 ή και να μένουν απούλητα και το κράτος να μην μας προστατεύει και απλά να μας φορολογεί».

 Κώστας Πλιάκος
 cnn.gr
&
cretapost.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Στην Κρήτη πετούν την παραγωγή- Από την παραγωγή , στη χωματερή... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: