Γεωπονικές Συμβουλές για το Αμπέλι

Ανάλογες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών του αμπελιού παρέχει με ανακοίνωσή του και ο Οινοποιητικός Συν...

Ανάλογες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών του αμπελιού παρέχει με ανακοίνωσή του και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, τονίζοντας τα εξής: Την εποχή αυτή είναι δυνατό να διαπιστωθούν φαγώματα στη νεαρή βλάστηση. Αυτά είναι αποτέλεσμα της τροφικής δραστηριότητας προνυμφών διαφόρων λεπιδοπτέρων καθώς και ακμαίων διαφόρων ωτιορρυγχών και γενικότερα κολεοπτέρων εντόμων. Χρήση εγκεκριμένου για την καλλιέργεια εντομοκτόνου.

ΩΙΔΙΟ: Για τον περιορισμό του μολύσματος συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκέπτονται τον αμπελώνα συχνά προκειμένου να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς. Συνίσταται προληπτική επέμβαση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου εντομοκτόνου. Συνίσταται η εναλλαγή μυκητοκτόνων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Η καταπολέμηση του ωιδίου συνδυάζεται με την καταπολέμηση του περονοσπόρου, αλλά και της φόμοψης.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: Θεωρείται ως η πλέον καταστροφική ασθένεια της αμπέλου σε περιοχές όπου κατά τη βλαστική περίοδο επικρατούν υγρές κλιματολογικές συνθήκες. Σε περιοχές όπου η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και σε ευαίσθητες ποικιλίες συστήνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 cm. Στον ψεκασμό αυτό δεν συνίσταται η χρήση χαλκούχου σκευάσματος γιατί καθυστερεί τη βλάστηση. Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα γίνεται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες. Ο ψεκασμός σε αυτό το βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι εάν δεν καταπολεμηθούν οι πρωτογενείς μολύνσεις και εφόσον επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας τον Μάιο ή αρχές Ιουνίου με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η προστασία από το παθογόνο είναι επιβεβλημένη για όσο διάστημα επικρατούν βροχοπτώσεις και θα πρέπει σε κάθε περιοχή να είναι γενικευμένη ώστε να μην υπάρχουν εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς μολυσμάτων της ασθένειας. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά και συμβάλλουν στον περιορισμό της ασθένειας. Τέτοια μέτρα είναι τα κλαδέματα, η καταστροφή ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχο λίπανσης.


Από τον Γιώργο Ρούστα
Roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]