Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γεωπονικές Συμβουλές: Η καταπολέμηση του περονόσπορου στο Κρεμμύδι


Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προσβολές από περονόσπορο στις καλλιέργειες κρεμμυδιού στο νομό Μαγνησίας, αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες με κρεμμύδια μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας και Φθιώτιδας

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: 
 
Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Στα φύλλα προκαλεί διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις, ή ραβδώσεις οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξάνθηση (σποριάγγεια). Τα φύλλα σιγά?σιγά μαραίνονται και καταστρέφονται.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: 
 
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την μετάδοση του. Επίσης ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι οι δροσερές και υγρές νύχτες με μετρίως θερμές και νεφοσκεπείς ημέρες, υψηλή σχετική υγρασία 70-90% και θερμοκρασίες από 4- 25oC (με άριστη τους 10-13oC). Η ανάπτυξη των σπορίων του παθογόνου γίνεται παρουσία νερού (βροχής ή δρόσου), όταν υπάρχει μύκητας διασπείρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με τον άνεμο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Α) Καλλιεργητικά μέτρα: καλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά. Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου). Εφαρμογή αμειψισποράς. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας..

Β) Χημική καταπολέμηση: Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών κρεμμυδιού με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα, όπως Mancozeb, Maneb, Metalaxyl-m. Chlorothalonil. κ.α. 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Γεωπονικές Συμβουλές: Η καταπολέμηση του περονόσπορου στο Κρεμμύδι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:42 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: